Пред пепелището на нестаналото българско общество

Автор: Иво Христов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 10

Издател Издателство Студио
Брой страници 202
Година на издаване 2016
Корици меки
Език български
Тегло 263 грама
Размери 14x20
ISBN 9786197249088
Баркод 9786197249088
Категории Социология и политология, Хуманитарни науки, Книги

Отминалите няколко години ни поднесоха поредната сцена на българския "преход": наблюдавахме още една "революция", наречена борба с олигархията и смяна на "системата", в която една част от господстващата върхушка, временно загубила властта, впрегна присъдружната си медийна, политическа, икономическа и криминална прислуга за борба с другата олигархическа разцветка, като за целта бяха мобилизирани и хвърлени като площадно пушечно месо жертвите на олигархията, искрено убедени, че действително им е дадена историческата дума и шанс за действие. Изглежда на тях още не им е ясно, че във вече установения обществен модел тям е отредено да бъдат единствено декори, а не актьори на собствения им живот. И тъй като пушилката на приказката за наивници, наречена "преход" все пак бавно започва да се сляга, сред отровните й миазми мержелеят видимо сивите очертания на един нов свят, в който мнозина започват инстинктивно да усещат, че са предопределени да бъдат в основата, а не на върха на хранителната верига. Оттам трескавото мятане и безразборното търсене на изход "искаме нови избори, нов парламент, друго правителство, намаляване на депутатите, увеличаване на "гражданския" контрол; да ги заменим с "народа"; да сменим тази избирателна система с онази, този с онзи, да отменим парламентаризма, да го заменим с пряка демокрация; партиите са негодни, да ги заменим с "личности"; трябва да се смени "системата", не знаем с коя, но трябва; не ви признаваме "прехода", искаме друг "преход".

Не, вече е късно: шлюзовете на историята се затварят.

Ключови думи: Топ 200 2017

от Петър Душегубов / дата: 02 юни 2017

Ще се мре :)
Интерес към подобни анализи ще има от моя страна, когато посочват как може да се случи или да стане обществото.На тази ентропия, която проповядва т.нар. професор по всичкология, освен да служи на тези, които той нарича "основа на пирамидата" за да се самоопределят като хора "с отворени очи", каква й е целта?. Или е просто хладен интелектуален напън, който в резюме казва "нещата са такива кавито са". Аз нямам нужда или интерес от това.

от аожао / дата: 30 май 2017

Иво Христов, е най-добрия български правен социолог, замен той е българския Макс Вебер, удволоствие, че бях негов студент в СУ."Св.Климент Охридски".

от Лалала / дата: 18 май 2017

Не съм я чел все още, но като обществен анализатор Иво Христов е може би най-сериозното име в България. Той е абсолютно НЕполиткоректен и дори скандален в тезите си, но досега така и не се намери някой сериозен авторитет, който да го обори с реални аргументи. Обикновено се ограничават с лепене на етикети "червен боклук" и подобни прояви на интелектуална немощ в реториката (макар професорът реално да е много по-десен и консервативен от неотроцкистки ментета като "Да, България")

от Тото / дата: 18 май 2017

Браво на Кирил-коментар №5-Изпепеляващо наивен ГЛУПАК си Кире.
Кириле, дядо ми ми казваше - мери се с някого с твоите си дела.
Като сложиш своята книга до книгата на проф. Иво Христов, тогава ще се порадвам на твоя коментар.
Бъди здрав!

от Дънов / дата: 13 май 2017

Като река да я пипам, аз имам дилаф , не си турям ръката, а отдалеч я хващам с железен дилаф - така няма да ме хапе.

от Кирил / дата: 30 апр 2017

Изпепеляващо наивна книга, сякаш сглобена с изрезки от вестниците. Нищо ново под слънцето не казва, а опитите за анализи, са толкова плоски, че чак ме размиват.

от Жорж Санд / дата: 22 апр 2017

Знаем кой е Другарят Професор и откъде идва, моля ви се!!!!!. Един от новите червени еничари......!!!!!. Хайде де, не сме наивници!!!!.

от Пол Сезан / дата: 22 апр 2017

Уважаеми Господа,
Да, книгата си заслужава вниманието, но само за мислещи и анализиращи хора!!!. Всичко това е предварително предсказано и анализирано от г-н Г. Ифандиев и то точно по време и в развитие. Така, че нищо ново под слънцето.

от Виктор / дата: 21 апр 2017

Ее най-накрая от кога я търся тази книга.Мислех си че нарочно не стига до масовия потребител.Браво на професора аргументиран както винаги.

от maivanova_m / дата: 08 апр 2017

Най-накрая книгата стигна и до нас в София! Горещо препоръчвам тази книга на всеки един умен, мислещ и образован българин. Професора както винаги е брилянтен. Точен, аргументирам, описва положението на България, такова каквото е, а не рисува розови сънища за наивници. Колкото повече хора прочетат тази книга и я разберат, толкова по-голям шанс има България да оцелее.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]