Windows on the World

Автор: Фредерик Бегбеде
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Колибри
Преводач Иво Христов
Брой страници 272
Година на издаване 2015
Корици меки
Език български
Тегло 215 грама
Размери 13x20
ISBN 9786191506699
Баркод 9786191506699
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Датата е 11 септември 2001 година. Windows on the World е името на ресторант на последния, 107 етаж, на Световния търговски център. През тези „прозорци към света” Фредерик Бегбеде хвърля поглед към планетата Земя и ни предлага своите тъжни и смешни, ерудирани и блестящи и, както винаги, оригинални размисли и за съвременната действителност, и за най-болезнената страница от историята на американската нация, изпъстряйки текста с американски думи и изрази в знак на почит към жертвите на трагедията… и с (крива) усмивка към американското вездесъщие. А неговият аватар Картю Йорстън заедно с двете си момченца ни запознава минута по минута с последните часове от живота на тримата на върха на едната от кулите близнаци. Романът излиза през 2003 г., веднага получава наградата „Ентералие”, година по-късно е преведен на над десет езика и е удостоен с британската „Индипендънт Форин Фикшън Прайз”.

Ключови думи: Най-доброто от Фредерик Бегбеде

от А. Карабельов / дата: 11 юли 2024

Черна ирония към начина на живот и мисленето на американците (в частност) и хората от нашата цивилизация в по-широк план. Книга за абсурдие в геополитиката. И за личните човешки драми - останали незабелязани на фона на големите обществени събития.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Провокативният автор на „6,66 евро“ и „Любовта трае три години“ отново е под светлината на прожекторите с последния си преведен на български език роман Windows on the World (издателство Колибри). Заглавието не е преведено, защото французинът посвещава книгата си на загиналите в атентата от 11. 9. 2001 в Световния търговски център и е на английски език и във френския оригинал на книгата. Името на Фредерик Бегбеде се е наредило отдавна до тези на Амели Нотомб и Мишел Уелбек в съвременната френска литература. Яркият му стил и критичният му поглед са лесно разпознаваеми и в Windows on the World той продължава тази линия, без да изневерява на себе си. Авторът на сентенцията „Да се спасиш от работата е толкова трудно, колкото и да се спасиш от безработицата.“ се ражда през есента и, както сам казва, може би това изиграва решаваща роля за неговото вродено усещане за разочарование. В Windows on the World той отново е разочарован от човешката глупост и безсърдечната организация на съвременната наша цивилизация. Прозорците към света се намират на сто и седмия етаж в Световния търговски център, погледът от тях съзира почти целия свят с неговата суета и жестокост. През единадесетия ден на деветия месец на две хиляди и първа година в ресторанта на този етаж седят Картю Йорстън и двамата му невръстни сина. Минута по минута от този незабравим ден се разказва тяхната история. Това са последните минути от живота им. Ще се запознаем с човека, ще разберем какъв е той, какво мисли, за какво мечтае малко преди внезапно да напусне този наш единствено възможен свят. И пак си позволяваме да цитираме самия Фредерик Бегбеде: „Всичко е временно: любовта, изкуството, планетата Земя, вие, аз. Смъртта е толкова непредвидима, че успява да изненада всеки един от нас. Откъде може да знаеш дали този ден не е последният ти? Мислиш си, че ти остава време. И после изведнъж — край, изчезваш, твоето време е изтекло. Смъртта е единствената среща, която не е записана в органайзера ти.“ Погледът на французина към най-ужасния епизод в американската история е изпълнен с неговите типични тъжни и смешни, ерудирани и блестящи размисли за съвременната действителност. Френската литературна школа е известна със своята честност спрямо реалността днес. Не очаквайте напудрени лъжи и в Windows on the World.

от Хеликон

Фредерик Бегбеде /Fre'de'ric Beigbeder/ е френски писател роден на 21 септември 1965 г. в Ньой сюр Сен.

Произлиза от буржоазно семейство. Майка му Кристин дьо Шастение (Christine de Chasteigner) е преводач на романи от стила на Барбара Картланд. Баща му Жан-Мишел Бегбеде (Jean-Michel Beigbeder) работи в трудова агенция за набиране на висши кадри. Има брат Шарл (Charles) който се занимава с бизнес.

Фредерик Бегбеде е учил в престижните парижки лицеи Монтен (lyce'e Montaigne) и Луи-льо-Гран (lyce'e Louis-le-Grand). После се дипломира от престижния парижки институт за политически науки (Institut d’e'tudes politiques, съкратено IEP или Sciences Po). Приключва своето образование с диплома по маркетинг в специализирано училище за журналистика и комуникации.

През 1990 г. публикува първия си роман : Мемоари на един откачен младеж (Me'moires d’un jeune homme de'range'). В професионален план става член на рекламна агенция в Париж. Работи паралелно в областта на литературната критика в големи френски списания (Elle, Paris Match, VSD, Voici) и по парижкия кабелен канал Paris Premie`re.

През 1994 г. издава втория си роман : Ваканция в кома (Vacances dans le coma). Същата година създава литературната награда le prix de Flore (наградата Флор) по името на известно парижко кафе. С тази награда се удостояват известни съвременни франкофонски писатели като Мишел Уелбек (1996 г.) и Амели Нотомб (2007 г.).

През 1997 г. романът Любовта трае три години (L'amour dure trois ans) завършва цикъла за героя Марк Мароние (Marc Marronnier).

През 1999 г. излиза сборникът новели Разкази под екстази (Nouvelles sous ecstasy).

През 2000 г. публикува най-известния си роман 9.99 лв. (99 francs преименуван 14,99 euros, а после 6,20 euros). Тази творба е ярка критика на света на рекламния бизнес и е причина да бъде уволнен от фирмата, в която работи. До ден днешен 9.99 лв. е продаден в повече от 380 000 екземпляра по света.

След това Фредерик Бегбеде става водещ на собствено литературно предаване Книги и аз (Des livres et moi) по парижкия кабелен канал Paris Premie`re.

През началото на 2003 г. Фредерик Бегбеде е назначен за издател в издателската къща Фламарион (Flammarion). До лятото на 2006 г. редактира около 25 книги преди да напусне.

Последните му романи са : Windows on the world (2003 г., получил френската литературна награда Interallie' същата година), Егоистът романтик (L'e'goi"ste romantique, 2005 г.) и Помощ прощавайте (Au secours pardon, 2007 г.).

Към края на 2007 г. във Франция излиза филма 99 франка (99 francs) по книгата на Фредерик Бегбеде. Главната роля на героя от романа изпълнява Жан Дюжарден (Jean Dujardin).

През януари 2008 г. Фредерик Бегбеде е арестуван за притежание и консумация на кокаин в Париж, но бързо излиза на свобода.