Родени да тичат през каньоните на Мексико

Автор: Кристофър МакДугъл
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 5

Издател Вакон
Преводач Цветелина Лакова
Брой страници 335
Година на издаване 2015
Корици меки
Език български
Тегло 383 грама
Размери 21x14
ISBN 9789549535358
Баркод 9789549535358
Категории Туризъм и пътуване, Хоби и свободно време, Книги

„Родени да тичат” е приключенски епос, изпълнен с невероятни герои, смайващи атлетически резултати, последни постижения на науката и най-вече – с вдъхновение.
В началото стои един прост въпрос: Защо ме боли кракът?
В търсене на отговора Кристофър МакДугъл открива племето на най-добрите бегачи на дълги разстояния в света, изучава техните тайни и ни показва, че всичко, което сме мислели, че знаем за бягането, е погрешно. Индианците от племето тараумара живеят изолирани в една от най-суровите местности в Северна Америка – Медните каньони в Мексико. Тараумара владеят едно непознато изкуство. От векове те практикуват техники, които им позволяват да пробягват по няколкостотин мили без почивка и да надбягат всеки, било то елен или олимпийски маратонец, като в същото време изпитват удоволствие от всяка крачка. Тараумара притежават свръхчовешки способности, желязно здраве и вътрешно спокойствие, което ги прави неуязвими за болестите на цивилизацията. С помощта на Кабайо Бланко, тайнствен отшелник, който живее сред индианците, авторът не само разкрива тайните на племето, но и сам се превръща в суператлет, тренирайки за предизвикателството на живота си – състезание на 50 мили през Сиера Тараумара, в което племето се изправя срещу група американци: професионален маратонец, красива млада сърфистка и… един босоног феномен.
Духовитото и наситено повествование на книгата на Кристофър МакДугъл ни отвежда от високотехнологичните лаборатории на Харвард през слънчевите долини и снежни върхове на Северна Америка, където все повече бегачи достигат предела на възможностите си, чак до Медните каньони. „Родени да тичат” е от онези редки книги, които не само занимават ума, но и вдъхновяват тялото. Тя ни помага да осъзнаем, че щастието буквално е в краката ни и че всички ние сме родени да тичаме.

Ключови думи: Време за пътуване, Спортно лято, 28 май - Ден на спортното предизвикателство, Вдъхновение за пролет, Динамично лято

от Диляна Атанасова / дата: 01 фев 2018

Книгата е разкошна! Можеш да извлечеш от нея не само любопитна информация, да научиш нови неща, но и да преосмислиш някои от базисните ни човешки ценности.

от Om Ram / дата: 09 юли 2015

Вдъхновяваща!

от Надежда / дата: 26 сеп 2013

Изключително интересна книга! Четете няма да съжалявате!

от Татяна Трифонова / дата: 13 юли 2012

Постепенно се превръщам във върла фенка на поредицата "Пътешествия и приключения". Прехвърлила съм едва 70 страници от книгата и вече знам, че дълго време ще ме вълнува.:)
Искрено се радвам на издателство "Вакон" за нишата, която запълват в родното ни книгоиздаване.
Текстът е увлекателен, има какво да се научи, а и отваря нови кръгозори за човешките възможности.
С две думи: ще тичаме... :)

от Емил Христов / дата: 20 апр 2012

Това е поредната книга, която купувам от това издателство и очаквам пак да ме изненадат приятно. Пак ще пиша за мнение.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Кристофър МакДугъл, подобно на Беър Грилс, ни предлага необичайно по съдържание и въздействие четиво – разказ за най-загадъчното племе на земята, за най-невероятните суператлети индианци от Медните каньони на Мексико, за суперхората от племето ТАРАУМАРА.


Кое е чудото в тях?


Пробягват стотици километри на ден по планинските склонове боси или със сандали, през камъни, пустини или каньони.


В техния свят няма завист, кражби, войни, алчност и престъпления.


Болестите на модерния свят - диабет, затлъстяване, депресия или високо кръвно налягане, са им непознати.


Надбягват всеки, независимо дали е олимпийски маратонец или горски елен.


Свръхчовешките им способности, желязното им здраве и вътрешното им спокойствие са трите елемента от битието им, което ги прави недостижими за страданията на съвременната цивилизация.


Щастието за тях е във всяка човешка крачка и затова изпитват удоволствие всеки миг от живота си.


Мисля, че и вие ще отворите тази книга!!!


Не само това –  ще я прочетете!!!


И още – ще пожелаете да ги последвате!!!

Маргарита Янева, Хеликон Бургас

Книгата на Кристофър МакДугъл е уникално приключение из Северно Мексико.


Днес светът знае много малко за индианското племе Тараумара, защото те не желаят да бъдат откривани. Още щом пристигнали конкистадорите на Кортес, тараумарите потънали дълбоко в гърлото на „Медения каньон“.


Кристофър МакДугъл се спуска в каньона в търсене на Кабайо Бланко, който е единственият външен човек приет от рарамурите като член на племето. Открил изумителни неща. Но може би най-интересното сред тях е, че бягането на огромни разстояния е кодирано в гените на всеки от нас и вероятно не  го правим, защото просто не помним това, което тараумарите никога не са забравяли.

Марина Маринова, Хеликон Шумен

Приключенски епос, изпълнен с невероятни герои, смайващи атлетически резултати, последни постижения на науката и най-вече - с вдъхновение.

Бойка Борисова, Хеликон София - Витоша

Прекрасна и увлекателна книга, която ще ви разходи из каньоните на Мексико, ще ви срещне с великолепни атлети, ще разберете каква е  връзката  между способността да обичаш и способността да обичаш да бягаш.

Нели Павлова, Хеликон София - Хотел "България"

Живеем във време, в което разстоянията нямат значение. Живеем във време, в което всеки бърза. В забързаното ежедневие на съвременния човек тичането няма значение. Отиваме надалеч по много по-бързи и лесни начини, но и далеч от естествените неща, далеч от корените си…


Тичането е най-естественият начин да се придвижваме бързо…  до къде може да ни отведе то…

Невена Крумова, Хеликон София - Шишман