Човекът без качества Т.1-2/ Комплект

Автор: Роберт Музил
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 2

Издател Атлантис - КЛ
Брой страници 1408
Година на издаване 2009
Корици меки
Език български
Тегло 1182 грама
Размери 20x13
ISBN 9789549621433
Баркод 9789549621433
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Тази знаменита творба на Роберт Музил се нарежда сред великите литературни шедьоври на XX век, защото разполага с най-привлекателните качества на един роман: нагледност дори в най-абстрактните разсъждения, забавна ведрост, която стига до пленителна игривост, глъбинен хумор дори на най-неочакваните места. И преди всичко: богатство и остроумие в сравненията и метафорите, каквито световната литература почти не познава.

Историята на романа не познава друга творба, в която толкова много място да е предоставено на мисленето. В „Човекът без качества" Музил поставя екзистенциалната диагноза на своето столетие и разширява границите на познанието дотам, че го превръща в интелектуален синтез,
какъвто не съм срещал досега в никоя философска или научна творба. Милан Кундера

За мен Роберт Музил е принц на европейския дух, който мечтае за различна, но не шизофренна Европа.
Мирча Картареску

Роберт Музил е по-умен, отколкото е полезно за него.
Валтер Бенямин

от Администратор / дата: 29 дек 2016

За съжаление, изданието е изчерпано. На този етап не ни е предоставена информация относно предстоящо допечатване.

от Владо / дата: 28 дек 2016

Книгата я няма в книжарницата ви в Пловдив, липсва и като възможност за покупка онлайн. Може ли да бъде доставена, или окончателно е изчерпана?

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Роберт Музил (на немски: Robert Musil) е австрийски белетрист, есеист и драматург, роден в Клагенфурт в старо аристократично семейство на университетски професор.

Музил учи във военно училище, но напуска преди да получи офицерско звание и следва машиностроене. Дипломира се през 1901 г. в Щутгартския технически университет, където става асистент. През 1903 г. Започва да изучава философия, логика и експериментална психология, а също физика и математика в Берлин - там слуша лекциите на Вилхелм Дилтай и Георг Зимел. В 1908 г. става доктор по философия с теза върху възгледите на Ернст Мах.

Първата книга на Роберт Музил е романът "Лутанията на възпитаника Тьорлес" (1906). Следват сборниците с разкази "Единения" (1911) и с есета "Непристойното и болното в изкуството" (1911). От 1914 г. до 1918 г. Музил е офицер на италианския фронт, а след войната става чиновник във Виена. Работи като писател на свободна практика, театрален критик и есеист във Виена и Берлин. Публикува сборника с новели "Три жени" (1924). През 1933 г. писателят се установява трайно във Виена, където издава сборник с есета "Посмъртни творби приживе" (1936).

След националсоциалистическия Аншлус на Австрия през 1938 г. Музил емигрира в Швейцария, а книгите му са забранени в Германия и на територията на вече бившата Австрия.

Основна тема в творчеството на Роберт Музил е безизходицата на съвременния му интелектуалец, който дири по-хуманна форма на съществуване. Най-значимото му произведение, над което работи повече от десетилетие до последния си дъх, е тритомният роман-фрагмент "Човекът без качества" [по-правилно: "Мъжът без свойства"] (Der Mann ohne Eigenschaften) (1930-1943), в който разглежда разпадането на Австро-Унгарската империя през призмата на философския анализ, гротеската и иронията.