Ужас

Автор: Дан Симънс
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 51

Издател Изток-Запад
Преводач Васил Велчев
Брой страници 792
Година на издаване 2021
Корици меки
Език български
Тегло 874 грама
Размери 14x21
ISBN 9786191523443
Баркод 9786191523443
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Неописуем ужас дебне експедицията, предвождана от сър Джон Франклин из ледените пустини на Арктика. Според историческите данни пез 1845 г. той и подчинените му смелчаци се отправят из смразяващите простори на Полярния кръг в търсене на легендарния Северозападен проход - морски път, съединяващ Атлантическия и Тихия океан... Ала нито един от 128-те души не се завръща.
Странното им изчезване остава загадка и до днес, но сега мистерията е разплетена от въображението на Дан Симънс - чудовищният му таланат, доказан с мащабни творби като Хиперион, Олимп и Лешояди, изплита неустоима комбинация от исторически факти и жанрова фантазия сред безкрайните ледове на една от най-негостоприемните за човека територии на планетата.

от Ивайло Митев / дата: 18 фев 2019

Обемът на книгата си заслужава всяка страница. Дан Симънс е направил доста обстойно проучване на експедицията на Франклин.

от Аз / дата: 05 юни 2017

За сега изглежда добре. За тази цена обаче, можеха да я направят да не се разпада при първото отваряне. Корицата се разлепи, вече съм на 100-та страница и се чудя в кой момент ще остана напълно без корица. Не съм придирчив, но това не ме радва. Все пак е 30 лв.!!!

от Димитър / дата: 27 юли 2015

Книгата е много добра. Не бих казал ,че действието "буксува".
Просто сюжета е такъв. Най големият проблем на полярните експедиции и до ден днешен е как да се справят с големите периоди на бездействие и с рутината ;)

от Иво Янакиев / дата: 12 фев 2015

Определено съм разочарован от книгата...след 580 стр, съм, но след първата половина действието буксува... как да е, най-слабата книжка която съм си купил за последните месеца, другите са: Хълмът Уотършип, Подвижният замък на Хоул и Шумът на върбите.
Цената не я коментирам - но за толкова голяма книга е приемлива - но като съдържание - хич не си заслужава... май ще я пускам за продажба.

от Николай / дата: 05 дек 2014

Това е един шедьовър на Дан Симънс,до сега не бях чел нищо негово,но започвам да търся и други негови книги.Историята е доволно мрачна и смразяваща,точно по това време на годината трябва да се чете.Този роман е вече сред най-любимите ми 3-4 книги.

от Администратор / дата: 13 май 2014

към Читател:
Преценка на издателството е да предложи определено издание и във формат електронна книга. В случай, че е-книгата стане факт, с удоволствие ще предлагаме на нашите читатели.

от Читател / дата: 12 май 2014

Имам въпрос, ще я има ли скоро книгата като електронно издание?

от Многодневка / дата: 03 апр 2014

Книга Великан за хора Великани!

от Книжар / дата: 02 апр 2014

Книги еднодневки - за хора еднодневки.

от Тореадор / дата: 02 апр 2014

Първокласна книга.

от Клисар / дата: 02 апр 2014

Не е за вярване, че уважавано издателство като "Изток -Запад" издава подобни глупости. Който ги съветва, не им мисле доброто. Удариха дъното.

от антарес / дата: 02 апр 2014

до Таня: като гледам пак издадоха - Бряг край мътни води, предговорът е на Симънс...

от Коста / дата: 04 фев 2014

Книгата е "клин клин избива" - може зимата да е студена, но като четеш смразяващия "Ужас" и ти става топло на душата, че не си част от експедицията на Франклин :) Определено зверски въздействащ роман.

от Мартин / дата: 03 фев 2014

Браво на "Изток-Запад". Сега ако ни зарадват и с "The Abominable", грешка няма да имат.

от Валентин / дата: 23 яну 2014

Дали някой ще преведе flashback на Симънс,мисля че е последната му книга,попадна ми оригинално издание в книжарница,или да я започвам на английски?

от Groovy / дата: 23 яну 2014

Пропускам троловете и отговарям на Колд Рийдър: да, вярно - такъв проект се подготвя уж от Ридли Скот, но не е ясно още докъде е стигнало развитието му. Книгата е доста силна, но е трудна за филмиране, та ми е интересно какво би се получило.

от Дан Бард / дата: 23 яну 2014

" Изток Запад " са толкова велики , че заслужават да им плащаме двойно за книгите . Те са бисери за ума и душата като " Тайната " на Ронда Бърн и " Ужас " на Дан Сименс.

от 804 / дата: 23 яну 2014

това е толкова велико и значимо, че няма обективна критика, а другите издателства само им дишат прахта

от Некъв ужас некъв ад / дата: 23 яну 2014

За изданията на "Изток Запад" няма обективна критика, а само телешки възторг. Всичко, което издават, е велико и значимо, а другите издателства им дишат прахта.

от Марин / дата: 23 яну 2014

Никой не видях да спомене, че качеството на изданието е УЖАСНО. Напечатъно е върху тоалетна хартия изрязана с затъпен сатър само за 30,00 лева.

от Владислав / дата: 23 яну 2014

Страхотна история, разказана по невероятен начин. Честно казано, не бях си давал сметка, през какви трудности и изпитания може да премине човек. Ървинг и Гудсър- може би те ме спечелиха най-много, като герои, заедно с Кройзиър. Едно голямо браво на автора!!!

от Groovy / дата: 21 яну 2014

Коко, много си заблуден, ако си мислиш, че тиражът на такава книга е само 500 :)

от Коко / дата: 20 яну 2014

Защо тиража е само 500 бройки?

от втв / дата: 06 яну 2014

"Куфарът" е чудесен криминален екшън-трилър, но няма нищо общо със "Страх" и "Процесът". А това, че Морел се бил вдъхновил от нея... че той пише такива трилъри 30 години преди Симънс. Нещо не сте в час май и двамата :)

от Симо Колев / дата: 06 яну 2014

Да, "Куфарът" е жанров шедьовър. Дейвид Морел създава жанра на чейзтрилъра (трилър с преследване) вдъхновен от нея, а главният герой е образ с толкова сложен характер, че няма друг като него в американската литература. На фона на "Куфарът" "Ужас" е по-скоро авантюристкска притча с философски елементи, която задава големи космически въпроси и ни кара да се зачудим за всички пропаднали експедиции в полярните морета...

от Симънс е номер 1 / дата: 05 яну 2014

Най-добрите книги на Симънс са "Хиперион" и "Куфарът". В едната показва как се пише разгърнато, а в другата как се пише стегнато. "Куфарът" продължава да е класика в американския трилър и да се изучава в класовете по творческо писане. Сравняват я с "Страх" на ЛРХъбърд и "Процесът" на Кафка.

от Консула / дата: 05 яну 2014

Страхотна книга. Симънс е най добрия съвременен автор.
Позволявам си да препоръчам на всички и друга негова книга "Черният хълм".Няма да съжелявате.

от Draven, Malazan / дата: 03 яну 2014

Най-доброто на Симънс извън "Хиперионите" и "Илион/Олимп". Много силна история, уникален стил и перфектно издание, което си заслужава всяка стотинка. Да, може и скъпа да е, но е по-добре да се дадат 30 лева за книга от нейната класа, вместо 15-ина за второкласно трилърче или вампирски романс. Илион, точно за тази книга няма да се оплаквам от цената - виж, за други може, но не и за "Ужас" - защото го заслужава.

от Теодора / дата: 02 яну 2014

Страхотна...много добра.

от Валентин / дата: 01 яну 2014

Не съм съгласен. Лъвкрафт има ДОСТАТЪЧНО добър стил, за да успее да развие идеите си убедително. И Битълс не са били големи техничари, но именно идеите са това, което ги прави велики. "Ужас" е невероятна книга, но се съмнявам, че щеше да е това, което е, ако я нямаше "Планините на безумието".

от Констанца / дата: 31 дек 2013

Аз пък харесвам почти поравно и Баркър, и Лъвкрафт, и Симънс. :)

от ДС / дата: 31 дек 2013

Лъвкрафт изобщо не може да се сравнява със Симънс, прочетете УЖАС и ще видите как всъщност е трябвало да се напише Планините на безумието, но заради писателските неудачи на Лъвкфарт и ограничените му белетристични възможности, липсата на архитектоника в творбите му и пълното отсъствие на правдоподобни диялози Планините на безумието има само историческо значение за равитието на хоръра, но не и естетическо. Добре, че се появи Дан Симънс, за да изведе западналия и изчерпан жанр до нови височини.

от HP / дата: 30 дек 2013

Новата на Баркър всъщност е страхотна, ама дъ риъл дийл е Планините на безумието на Лъвкрафт!

от Констанца / дата: 30 дек 2013

Новата на Баркър е гот, макар и малко по-малко гот в сравнение с предните две, докато "Ужас" е дъ риъл дийл. Вярно, цифра е, но подобна кнага няма как да е евтина: сериозен преводен текст в размер на 800 стр. от водещ бестселъров автор трудно може да се побере в по-скромни финансови рамки.

от Илияна Канадска / дата: 30 дек 2013

Чудя се, дали да си купя новата книга на Клайв Баркър или тази на Симънс? Нямам пари за двете, посъветвайте ме какво да направя!

от А / дата: 30 дек 2013

При минимална работна заплата от 310лв, да искаш 30лв. за книга е просто скандално.
Коментарът е редактиран от администратор.

от Деяна Григорова / дата: 26 дек 2013

Скъпа е, но в преносния смисъл - като скъпа жена, скъпа дреха и скъпа кола. От както я прочетох , не спирам да си мисля за злополучната експедиция и кошмарът който я сполетя... Искам още хорър да чета от Дан Симнъс, защото знае как да плаши и отвращава читателя.

от Илион / дата: 25 дек 2013

Много е скъпа. Много. Какви са тези ненормални цени, хората нямат пари за храна и лекарства, а вие им искате по 30 лева за една книга???? Моите уважения към Дан Симънс, може да е написал Хиперион и още две-три велики книги, но да искате подобни цени е малко неуважително към грамотните читатели.

от Колд Рийдър / дата: 25 дек 2013

Вярно ли е, че канал "АМС" ще прави високобюджетен сериал по романа?

от Георги Димов Жора / дата: 25 дек 2013

Най-добрата книга за празниците! Ще прекарате безсънни часове с нея!

от Валентин / дата: 24 дек 2013

Възможно най-добрият коледен подарък :)

от Postal / дата: 24 дек 2013

Историята на сър Джон Франклин е изключително интересна, дори и ако вземем предвид само историческите факти. С това, което добавя Симънс обаче, примерно ескимоската митология, нещата са направо епични. :) Романът е възхитителен.

от Хиперионан / дата: 13 дек 2013

Гениялна книга!

от Сава / дата: 10 дек 2013

Страхотно!

от Диян Георгиев-Заяка / дата: 10 дек 2013

Сименс ми е любимия автор на фантастика, хорър и фентъзи. Преди него четях само Салваторе и Едингс, но след "Ендимион" за мен света вече не е същия. Такива битки, космоси, приключения... Запазете завистта си за други автори и книги, Дан Сименс е просто номер едно.

от Hail Terror / дата: 10 дек 2013

До Грандоманията не прощава - "Куп издателства си я подмятаха..." Вярно ли? Ти за куп издателства ли работиш или само за едно? :) "Безбожно скъпи права, лимитирани условия..." Това ми напомня на баснята за лисицата и гроздето, чудно защо.

от MadMax / дата: 09 дек 2013

Wow !
Определено най-очакваната книга за годината. Всяка издадена книга на Дан Симънс на български е събитие. Не знам как е възможно, но "Изток-Запад" са направили една от най-красивите корици на "The Terror " изобщо !!!

от Хейтърщината е прозрачна / дата: 09 дек 2013

Интересно, аз също я четох на английски и я намирам за най-доброто на Симънс след "Хиперион".

от Грандоманията не прощава / дата: 09 дек 2013

Четох я на английски още като излезе, нищо особено. Куп издателства си я подмятаха, явно само Изток Запад са се излъгали. Безбожно скъпи права, лимитирани условия, Дан Симънс се е взел много на сериозно май...

от Хепи Пепи / дата: 09 дек 2013

Я, Коледа подрани :)

от Голдфрап / дата: 09 дек 2013

Wоw!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Роден в Пеория, щата Илинойс. Започва да пише още в училище. В пети клас написва продължение на \"Магьосникът от Оз\". През 1971 г. завършва Вашингтонския университет, работи като учител в щатите Мисури, Колорадо, Ню-Йорк. През 1974 г. се премества в Колорадо, където в продължение на 13 години работи като учител в Лонгмънските училища. През 1981 г. взема участие в семинара за начинаещи писатели в Гленвънд Спрингс, където слд разговора си с Харлан Елисън решава да изпрати разказ за конкурс, спонсориран от списание \"The Twilight Zone Magazine\". Разказът \"The River Styx Runs Upstream\" става лауреат на конкурса и първата професионална публикация на Симънс. През 1985 г. публикува дебютния си роман \"Песента на Кали\", който през следващата година получава Всенародната премия за фантастика. Широка популярност получава чрез романите от т.нар. \"Хиперионски цикъл\".

Лауреат на премиите British Science Fiction Award (1992), SF Chronicle Award (1991), Hugo Award (1990), Locus Poll Award (1990,]1991, 1992, 1993, 1994, 1995), World Fantasy Award (1986, 1993), British Fantasy Award (1990), Bram Stoker Award (1990, 1992, 1993, 1994), Sturgeon Award (1993), Imaginaire Award (1996).