Към един незнаен бог

Автор: Джон Стайнбек

Коментари: 1

Издател Прозорец
Брой страници 224
Година на издаване 2008
Корици меки
Език български
Тегло 181 грама
Размери 20x13
ISBN 978-954-733-568-4
Баркод 978-954-733-568-4
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

И в книгата си "Към един незнаен бог" Джон Стайнбек отново подхваща своята "най-велика приказка за човека: за доброто и злото, за силата и слабостта, за любовта и омразата, за красивото и грозното". А библейските теми са умело вплетени в една сложна, дълбоко противоречива човешка история.

Ненаситната алчност за земя кара Джоузеф Уейн да започне нов живот в "райската градина" на американската мечта, далечна Калифорния. Той вярва, че има власт над земята, че може да опитоми и дивата пустош. Ала изправен пред великата сила на Природата, изгубил всичко най-скъпо на света, осъзнава суетата на напразните си усилия...

"Не текст, а музика, която се долавя с душата..." "Ню Йорк Таймс"

от Искра / дата: 18 яну 2017

Автор, който намира начин да те увлече в ритъма на разказа и да те накара да потънеш в море от образи и да почувстваш многообразието на изградените характери. "Към един незнаен бог" е роман, който успява да ти покаже едно отминало време и да ти разкрие силата на човешкия дух, нужен за оцеляването. Стайнбек, музика и богатство на въображението - повествованието.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Природата в романите на Стайнбек е движеща сила и могъщ фон на всеки сюжет.В романа“Към един незнаен бог“ природата е съкрушителна,могъща и неопитомена,а човекът е суетна и безпомощна фигура,изгубила се напълно в двубоя с нея.Героят Джоузеф Уейн поставя земята преди бога и любовта.Наказанието е логично и неумолимо.Образът на Уейн плаши със своята категорична монолитност и трогва с безпомощната си упоритост и духовна сила!Традицията в американската литература на единоборство с природата/Джек Лондон,Хемингуей/тук e в своя трагичен завършек,а езическото начало и идолопоклонничество са унищожени завинаги!

Юлия Калановска - Хеликон, София - Стамболийски

В „Към един незнаен бог“ Джон Стайнбек ни разказва историята на семейство Уейн и в частност новото начало, поставено от единия от братята Уейн – Джоузеф. След получаване на бащината благословия младият мъж напуска родния дом в Питсфорд, Върмонт, за да купи земя в Калифорния. Той се установява в центъра й, в долината Нуестра Сеньора. Там той бива привлечен от хубавата природа и най-вече от един голям дъб, под чиито клони построява своята къща. Джоузеф усеща силна връзка с дъба, усещайки в него присъствието на вече покойния си баща. Младият фермер поставя началото на колонията на семейство Уейн. След като братята му се установяват около него със своите семейства, всички са отново заедно, за да изградят новия си живот.  
Стайнбек ни разкрива силната връзка между човека и природата, между живите и мъртвите... Всичко това се усеща особено силно в Нуестра Сеньора. Забелязваме следи и от християнски, и от езически (макар и „само на игра“) практики, усещаме силата на природата.

Зорница Замфирова, Хеликон-Благоевград

  Няма думи, с които да се опише таланта и мастойрството на  Джон Стайнбег, той е велик творец! За пореден път ще се убедите в това, ако прочетете произведението „Към един незнаен бог“.
  
     Младият Джоузеф Уейн желае за започне нов живот далеч от родния си дом и след като получава благословията на баща си се отправя към далечна Калифорния. Въпреки предупрежденията на местните жители за отминалата суша по тези земи и възможното нейно завръщане, с много усърдие и  хъс той сътворява своята мечта;създава ферма, в която след смъртта на баща му се преселват и неговите братя със семействата си. Всичко върви повече от добре,земята е плодородна, а добитъкът в стопанството нараства, Джоузеф създава свое семейство.

     В усилията да сътвори своето „Райско кътче“ Джоузев Уейн се уповава, черпи  сила  и намира утеха в големия дъб, под който построява къщата си и една голяма скала, намираща се в близка борова горичка. Младият фермер смята, че духът на баща му се е вселил в дървото и започва да извършва малки жертвоприношения,а когато се почувства объркан изпитва нужда да отиде при голямата скала-свещенно място според местните индианци. Даряващите го със щастие и душевно спокойствие ритуали са осъдени като езически от един от неговите братя.

     Краят на идилията започва да настъпва с бавното загиване на голямото дърво,чиито жили са прекъснати от Бъртън - братът посветен на служба на Христос. По- късно при голямата скала намира смъртта си и съпругата на Джоузеф. Тези събития са последвани и от все по-бързо възвръщащата се суша. Семейството се разпада. Бавно, но невъзвратимо героят започва да губи всичко ценно в живота си. Един е изходът да запази своята любима земя - да пренесе в жертва себе си, вярата си, волята си...

Жанета Иванова – Хеликон, Варна – Пикадили Парк

„Към един незнаен бог“ е едва втората книга на Джон Стайнбек - колкото различна, толкова и подобна на останалите му творби – и също като тях, грабва от първата страница.


Пейзажите, които той рисува – както в човешките сърца, тъй и във величавата дива природа на Нуестра сеньора – са образец за висш, красив и все пак „човешки“ език. Не по-малко увлича историята на Джоузеф Уейн, синът, който получава благословията на Бащата и основава нова семейна ферма, благословена от природната благодат. Героите на Стайнбек решават с инстинктите си, подчиняват се на законите на земята и вървят с осанката на трагични фигури по предначертания им път.


Не е ли това една позната ни вече история? („Защото за родовете, осъдени на сто години самота, няма друга възможност върху тази земя.“)

Мартин Колев, Хеликон София - Стамболийски

Роден е в Салинас, Калифорния. За да може да пише се издържа с физическа работа и този период предоставя автентичен материал за романите му. Първият си успех постига с \"Тортила Флет\" 1935 - разказ за фермерите от Монтрей. Най-високо ценени от критиката са ранните му натуралистични творби, като \"За мишките и хората\" 1937, \"Гневът на мравките\" 1939 /Награда \"Пулицър\"/. Сред по-късните му романи са \"Улица Консервна\" 1944, \"На изток от рая\" 1952, \"Зимата на нашето недоволство\" 1961.
Нобелова награда за литература 1962.

Из \"Биографична енциклопедия\", Марк Мейсън, изд. Екслибрис

Информация за автора можете да намерите още в:

www.ocean.otr.usm.edu/~wsimkins/steinb.html

www.ac.wwu.edu/~stephan/Steinbeck/

www.sjsu.edu/steinbeck

www.kirjasto.sci.fi/johnstei.htm

www.nobel.se/literature/laureates/1962/steinbeck-bio.html

www.caviews.com/john.htm

www.almaz.com/nobel/literature/1962a.html