Зигзаг

Автор: Хосе Карлос Сомоса

Коментари: 3

Издател Колибри
Брой страници 504
Година на издаване 2009
Корици меки
Език български
Тегло 385 грама
Размери 20x13
ISBN 9789545296444
Баркод 9789545296444
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

"Зигзаг" е поредният роман на Сомоса, в който той майсторски подлага читателя на екстравагантни изпитания. Докато следва физика в престижен европейски университет, Елиса Робледо е поканена да участва в таен проект, целящ да манипулира суперструнната теория. Това е невероятен шанс за амбициозен млад учен, шанс да види с очите си далечното минало: динозаври, бродещи по земята, живота през каменната епоха, разпъването на Христос... Но експериментите на екипа тръгват в неочаквана посока и нещо страшно се събужда.

Днес, години по-късно, бившите колеги на Елиса измират един сред друг. Кошмарът, който са зародили, играейки си с времето, взема своя смъртен данък. Единственият днешен шанс на Елиса, единствената й надежда да оцелее, е като разбули зловещата истина, криеща се зад гърба на науката.

"Ако приемем разделянето на писателите на последователи на Чехов или на Борхес, аз, разбира се, съм от втората група. Предпочитанията ми са към литературата, която не приема себе си сериозно, която играе с текста и с читателя -- накратко нереалистичната литература. А Борхес, Калвино, а така също Стърн и Кафка, са за мен главните източници на влияние." Така определя себе си испанският писател Хосе Карлос Сомоса, роден в Куба в 1959, преселник в Испания от 1960 г. Лекар по образование, специализирал психиатрия, през 1994 г. Сомоса се отдава изцяло на литературна дейност. У нас с голям успех са издавани романите му "Пещерата на идеите" и "Клара и сянката".

от Лени / дата: 21 дек 2010

Книгата е страхотна!!!

от Мики / дата: 29 авг 2010

Тъп автор.

от Мики / дата: 26 ное 2009

Интересна книга....

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

„Зигзаг“ е роман за търсещия разум, за извечния човешки копнеж към смисъла и познанието и за възмездието, което неизбежно връхлита от мрака на неизвестното. Древната библейска драма на „грехопадението“ и последвалото „божие наказание“ оживяват под перото на Сомоса в един съвременен вариант, населен със супермодерна физика, гениални учени и корпоративни конспирации.

Всичко започва като обикновено младежко съперничество между надарени студенти по физика, изправени пред шанса да бъдат включени в изключителен научен проект. В основата му стои модерната физична теория за струните, добила огромна популярност в началото на новото хилядолетие ( включително в България чрез книгите на Брайън Грийн и Стивън Хокинг). Макар да отрича „ пътешествията във времето“, тя открива друга примамлива възможност – чрез разтваряне на т.нар. времеви струни миналото да бъде видяно.

Научен екип от световноизвестни учени – физици, историци, палеонтолози се отправя към специално подготвена база в Индийския океан, където трябва да бъде проведен експериментът. Първите резултати от него предизвикват възторг, удивление, но и объркване и необяснимо „въздействие“ върху всички участници в проекта, озаглавен с кодовото име“Зигзаг“. А изкушението да бъдат прекрачени правилата на научното изследване, за да се надникне в тайните не само на далечното, но и на близкото минало, се оказва прекалено силно. Безразсъдната игра с времето ражда Зигзаг – непознаваемо, безлико, но неумолимо чудовище,което преследва създателите си в ужасяващ и смъртоносен трилър. Това е проклятието на тези, които виждат „онова, което никому не е дадено да вижда, онова което Бог е забранил“. Зигзаг е тяхното наказание.
Флорика Симеонова Велева, книжар - Хеликон - Благоевград

“Ако приемем разделянето на писателите на последователи на Чехов или на Борхес, аз, разбира се, съм от втората група. Предпочитанията ми са към литературата, която не приема себе си сериозно, която играе с текста и с читателя - накратко нереалистичната литература. А Борхес, Калвино, а така също Стърн и Кафка, са за мен главните източници на влияние.”
Така определя себе си испанският писател Хосе Карлос Сомоса, роден в Куба в 1959, преселник в Испания от 1960 г. Лекар по образование, специализирал психиатрия, през 1994 г. Сомоса се отдава изцяло на литературна дейност. “Международният успех на “Пещерата на идеите”, петият ми роман, преведен досега на двадесет езика, ми показа, че съм взел правилното решение” -отбелязва той.