Ема

Автор: Джейн Остин
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 2

Издател Мърлин Пъбликейшън
Брой страници 440
Година на издаване 2009
Корици меки
Език български
Тегло 342 грама
Размери 20x13
ISBN 9789543191260
Баркод 9789543191260
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

"Много е трудно на щастливците да бъдат смирени."

"Ема" е може би най-добрият роман на Джейн Остин. Описвайки немирните планове и последвалото ги отрезвяване на мис Удхаус, английската писателка не пропуска случай да отправи иронични стрели към обществото и нравите. Макар че самата тя описва работата си като"малко парченце слонова кост, не по-голямо от няколко сантиметра, което обработвам с толкова нежна четка, че въпреки огромните ми усилия, резултат е почти незабележим", в книгата й, като в изящен калейдоскоп, се отразяват всички страни от живота на английската аристокрация през XX век.

Ключови думи: класика, Красиви любовни истории

от А / дата: 27 окт 2015

Толкова правописни грешки има в това издание. Айде случва се, но объркването на имена... Един път мистър Пери после е мистър Пари. Един път е Ема и мистър Найтли друг път е Ема и мистър Франк... Самата книга е хубава, но с толкова много грешки, изядени букви и объркани имена, както и повторение на едно и също изречение по два пъти... Някак си си губи чара...

от Грета / дата: 27 мар 2009

Това е най-добрата книга на Джейн Остин, а преводът е забележителен.Свежа,остроумна, завладяваща.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Ема е нежна и искрено привързана към своя баща .Своето бъдеще тя вижда единствено до него като предана дъщеря. Заема се с невинни съвети към своята приятелка - на кого да откаже брак, кого да обича. Но Ема забравя, че няма никакво право в режисирането на любовта . И нейното забавление и самомнение може да нарани много хора. Но героинята горчиво  и искрено осъзнава своите грешки , което я прави един от най-изящните и чаровни    женски образи на Джейн Остин. Младата жена, която има себе си за идеална, но още не разбира нищо от живота и света - това е Ема! Иронично, забавно  и добронамерено - всичко в стила на  ненадминатата  Джейн Остин!   

Юлия Калановска - Хеликон, София - Стамболийски

Джейн Остин (на английски: Jane Austen) е английска писателка. Родена в Стивънсън, Хемпшър и умира на 18 август 1817 Уинчестър.

Дъщеря е на хемпиширски свещеник и израства в голямо семейство,подобно на семейство Бенет от "Гордост и предразсъдъци". Джейн Остин е личност, потънала в дълбока неизвестност, но от спомени за нея е определяна като затворена в себе си и вечно замислена. За личността на писателката, можем да гадаем по нейните произведения. Само с най-голямата си сестра тя споделя тайните си, пишейки и? откровени писма.

Родена е в семейството на Джордж и Касандра Остин. Джейн има шестима братя и само една сестра - Касандра.Баща и произхожда от стара кентска фамилия, бил е стипендиант на колежа св. Йоан в Оксфорд, а майка и? Касндра Ли е дъщеря на дворяни от стар, но обеднял род. Джейн Остин е била предпоследно дете.Семейството и е било бедно и само е поддържало домакинстото си. Двама от братята и?, Джеймс и Хенри, вървят по стъпките на баща си, който заедно със съпругата си е имал успешна кариера като банкер, и стават банкери. Но другите и? двама братя, Франсис и Чарли, си намират военоморска служба. Касандра оказва голямо влияние върху творчеството на Джейн. Тя бива определяна като затворена, себична и много горда, затова не била всеобща любимка, но с по-голямата си сестра е споделяла всичко. И ако не бяха многобройните им писма нямаше да знаем почти нищо за Джейн Остин. За съжаление , опасявайки се от нескромността на бъдещите биографи на Джейн Остин, повечето от кореспонденцията със сестра си, Касандра изгаря, за да не се състави погрешно мнение за Джейн и това да повлияе пагубно на творчеството и?. Съдбата на Остин не предполагала бележити авантюри и увлекателни приключения, затова тя прекарва целия си живот заобиколена от любящи роднини. Живяла 42 години, тя умира от неизвестна болест и е погребана в Уинчестър. Последните и? месеци били мъчителни, но роднини твърдят, че тя не е била погълната от жалост и скръб. Даже възкликнала Боже, дай ми търпение! Молете се за мен!. Романът и? "Разум и чувства" спечелва огромна популярност и става много известен. Голяма популярност печелят също Гордост и Предразсъдъци и Ема.

Произведения

* "Разум и чувства" (Sense and Sensibility) - 1811
* "Гордост и предразсъдъци" (Pride and Prejudice)- 1813
* "Мансфийлд парк" (Mansfield Park)- 1814
* "Ема" (Emma)- 1816
* "Доводите на разума " (Persuasion)- 1818
* "Абатството Нортангър" (Northanger Abbey)- 1818
* "Лейди Сюзън" (Lady Susan)