Бягството

Автор: Дейвид Балдачи
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Обсидиан
Преводач Веселин Лаптев
Брой страници 496
Година на издаване 2016
Корици меки
Език български
Тегло 383 грама
Размери 13x20
ISBN 9789547693975
Баркод 9789547693975
Категории Трилъри, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Робърт и Джон – двама братя, израснали в американските армейски бази, където е служил баща им, генерал Пулър. Днес Джон е военен следовател, а брат му е затворник с доживотна присъда. Блестящата кариера на Робърт в разузнаването на САЩ прекъсва внезапно поради обвинение в държавна измяна.
Федералният военен затвор в Канзас е строго охраняван. Никой не е правил опит за бягство от него, защото това е невъзможно. Но невъзможното се случва. Робърт изчезва, а в килията му намират труп на мъж, когото не могат да идентифицират. Сега бившият експерт по киберсигурност е най-издирваният престъпник в страната.
Джон Пулър получава задачата да открие Робърт, защото знае как мисли и действа той. Военният полицай е безкомпромисен и няма да прояви пристрастие. Но правителството се съмнява в това и възлага на агент Вероника Нокс да работи с него. В хода на разследването умират много хора, свързани с Робърт. Изключителните умения на Джон като следовател и боец, изглежда, няма да са достатъчни, за да се пребори с шпионите и враговете на страната си.

Ключови думи: Майстори на трилъра, ТОП 50 Художествена литература 2016, Хеликон топ 200 2016, Топ 100 за 2016 година

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Бягството“ е най-новото заглавие от неумолимия създател на хитови трилъри Дейвид Балдачи, излизащо от издателство Обсидиан. Балдачи е автор на десетки романи, като всички те са се превърнали в национални и международни бестселъри. Те са преведени на повече от 45 езика и се продават в повече от 100 страни, отпечатани са в над 120 милиона екземпляра в световен мащаб. Но за да посмекчим малко този негов клиширан образ, ви съобщаваме, че е написал и две детски книги, обявен е през 1997 година за един от най-красивите хора на света от списание „Пийпъл“, а освен това развива много активна благотворителна дейност. Сюжетната линия на „Бягството“ накратко е следната. Робърт и Джон са двама братя, които са израснали в американските армейски бази, там е служил техният баща, генерал Пулър. Сега Джон е военен следовател, а брат му е затворник с доживотна присъда. Блестящата кариера на Робърт в разузнаването на САЩ прекъсва внезапно поради най-тежкото обвинение в държавна измяна. Федералният военен затвор в Канзас е строго охраняван. Никой не е правил опит за бягство от него, защото това е невъзможно. Но невъзможното се случва. Робърт изчезва, а в килията му намират труп на мъж, когото не могат да идентифицират. Бившият експерт по киберсигурност се превръща в най-издирвания престъпник в страната. Джон Пулър получава задачата да открие брат си, защото знае как мисли и действа той. Военният полицай е безкомпромисен и няма да прояви пристрастие. Но правителството се съмнява в това и възлага на агент Вероника Нокс да работи с него. В хода на разследването умират много хора, свързани с Робърт. Изключителните умения на Джон като следовател и боец, изглежда, няма да са достатъчни, за да се пребори с шпионите и враговете на страната си. „Бягството“ на Дейвид Балдачи не е само поредната шпионска и криминална история, а е трилър, в който актуалните проблеми на съвремието ни са умело пресъздадени.

от Хеликон

След "Ден нула"(Zero Day (2011) и "Забравените" (The Forgotten (2012), "Бягството" (The Escape (2014) е третият роман на Дейвид Балдачи (от излезли до момента 35 заглавия) с главен герой Джон Пулър.
В "Бягството" безкомпромисният и безпристрастен военен следовател трябва да открие своя по-голям брат Робърт - гениален специалист в областта на новите технологии и перспективен кадър на военното разузнаване на САЩ, избягал от строго охранявания Федерален военен затвор в Канзас, където лежи по обвинения в държавна измяна.
Виновен ли е брат му, защо - въпреки очевидния конфликт на интереси - лица от висшия ешелон на властта поверяват разследването именно на него, какви тайни крие и партньор или предател е разследващата с него Вероника Нокс... Това е само малка част от въпросите, на които новият любим герой на Дейвид Балдачи трябва да отговори.
"Бягството" те грабва от първите страници със семплото, но точно описание на американската военно-процесуална система, поднесено с тънка самоирония, каквато може да си позволи само човек, добре запознат със същността й. Темпото на повествованието забързва стремително и четенето на новия роман на Балдачи бързо се превръща в преживяване, наподобяващо "препускане" със скоростно влакче, където спусканията и стръмните изкачвания се редуват подобно обратите в разследванията на братята Пулър.
Неслучайно Дейвид Балдачи е участник в Международната Зала на престъпността от 2011 и е получил наградата за писателите на 2012 „Barnes & Noble”. В "Бягството" той продължава умело да балансира между надеждата и поражението, хумора и тъгата, криминалното и социалното - такива, каквито ни съпътстват в ежедневието, правейки ни безпомощни и безволеви, или твърди и достойни, като не пропуска и възможността да ни подскаже възможните отговори на много от наболелите въпроси в съвременната световна политика.
Бих сравнила последните му книги с един "леко цензуриран Едуард Сноудън" - достатъчно дискретен, за да не последва съдбата на героя си от "Бягството" Робърт Пулър и достатъчно директен, за да ни накара да се замислим за новите политически реалности отвъд шпионско-криминалната история, разказана завладяващо и неустоимо.

Светлана Георгиева, Хеликон-Сливен