Децата на Хурин

Автор: Дж. Р. Р. Толкин
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 5

Издател Бард
Брой страници 312
Година на издаване 2012
Корици твърди
Език български
Тегло 444 грама
Размери 21x15
ISBN
Баркод
Категории Фантастика, фентъзи. Хорър, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

В Средната земя има предания от далечни епохи преди “Властелинът на пръстените” и разказаната в тази книга история се разиграва в необятната страна, която някога се разстилала на запад отвъд Сивите заливи, но била погълната от морето в страшния катаклизъм, сложил край на Първата епоха на Света.
През ония далечни времена първият Мрачен владетел Моргот живеел далече на север в титаничната си крепост Ангбанд, наречена Железния ад, и трагедията на Турин и неговата сестра Ниенор се развива в сянката на страха от Ангбанд и войната, разпалена от Моргот срещу земите и тайните градове на елфите.
Техният кратък и страстен живот е белязан от първичната ненавист на Моргот към тях, защото са деца на Хурин - човекът, дръзнал да се опълчи и да му се присмее в лицето.

Най-ранните варианти на тази история от Дж. Р. Р. Толкин се появяват още в края на Първата световна война, но много след това, когато “Властелинът на пръстените” вече беше завършен, той ги пренаписа наново и ги разшири, усложнявайки действието и добавяйки нови герои; тя се превърна в главната легенда от неговия труд над историята на Средната земя. Но той не успя да я приведе във финална и окончателна форма. В тази книга се постарах след дълго проучване на ръкописите му да изградя едно свързано повествование, без да добавям каквото и да било.

Кристофър Толкин

от Петър / дата: 01 яну 2013

Скоро ще бъде ли в наличност ??

от Кирил Иванов 219 / дата: 24 дек 2012

Книгата е интересна, заплетена, сложна, на места неразбираема, на места непълна, но това все пак е Толкин- той е ненадминат! Все пак това е една от първите творби на професора, непълна, незавършена и, според- донякъде доста грубо написана. Но като цяло тя е хубава, героите са доста прилични на истински, макар и малко сиви за мен, а светът е обгърнат в мрак, мистерия и сивота, присъща на това време (все тогава е властвал Мрачния господар). Е, това е една от книгите на Толкин, уникална е, макар и не толкова хубава!

от Karaman / дата: 10 юли 2011

Това е пълен и обработен текст, не четохте ли предговорите, въведението и приложенията :)

от Габриел / дата: 25 авг 2010

Ами доста персонажи,доста излишни обяснения и дори на моменти вече забравих кой кой е,но определено не ми хареса в сравнение с хобит или властелина.

от Мрачен / дата: 28 юли 2009

Ако в "Силмарион" е кратък разказ , в "Недовършени предания" дълъг разказ(даже повест) , то тук си е направо роман :).Всъщност това не е много вярно , тъй като ми се стори , че това просто е допълненият текст от Недовършените прадания.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Роден на 3 януари 1892 г. в Блумфонтейн (Южна Африка) в семейство на преселници от Германия; оттам е и малко необичайното трето име \"Ройл\". Завършил е Оксфордския университет. Участвал в първата световна война. През 1925 г. се връща в Оксфорд и работи там до пенсионирането си през 1959. Като учен е известен най-вече с коментираното издание на аглосаксонската епическа поема \"Беовулф\", с преводите на съвременен английски език на средновековни рицарски романи (\"Сър Гавейн и Зеленият Рицар\", 1925), а така също и с есето \"За вълшебните истории\" (1947), в което излага и обосновава собствена концепция за митологичната поезия.

Толкин е един от основателите на литературния клуб \"The Inklings\", членове на който са били Клайв Люис, Чарлз Уилямс, Оуен Барфилд. Първата му художествена публикация е стихотворението \"Битка на източната равнина\" (март 1911 г.). Слава на Толкин като писател идва едва след издаването на трилогията \"Властелинът на Пръстените\", която само от 1954 до 1966 години преминава през петнадесет издания, както в Англия, така и в САЩ.

Толкин е лауреат на премиите Locus Poll Award (1978, 1987), Ditmar Award (1978), Gandalf Award (1974, 1978), Balrog Award (1981, 1979), International Fantasy Award (1957) и Mythopoeic Award (1981).

Джон Толкин умира на 2 септември 1973 година.