Фермата на животните

Автор: Джордж Оруел

Литературните звезди на 40-те
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 8

Издател Фама +
Преводач Аглика Маркова
Брой страници 110
Година на издаване 2021
Корици меки
Език български
Тегло 156 грама
Размери 14x21
ISBN 9786191781188
Баркод 9786191781188
Категории Съвременна световна проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

"...Животните отвън се взираха от прасе към човек, от човек към прасе и отново от прасе към човек, но вече беше невъзможно да се каже кой какъв е."

Един ден животните на фермера Джоунс се вдигат на бунт и го прогонват, за да вземат съдбата си в свои ръце. Превратът е оглавен от свинете, които се самообявяват за най-умни сред своите събратя и за естествени ръководители.
А после животинската революция следва хода на всички революции - към тоталитаризъм. Идеалите се опорочават и превръщат в демагогия, съперниците за властта безогледно се отстраняват, измислят се вътрешни врагове за оправдание на насилието, създава се социална прослойка, за която не важат общоприети закони, провежда се систематична дезинформация, изграждат се механизми за манипулация на мисленето, историята се фалшифицира... Подмяната на ценностите е блестящо изразена с безподобния лозунг "Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Написана през 1944-а, сатиричната антиутопия "Фермата на животните" е имала за пряк прицел сталинския режим, но е в сила за всеки строй, при който се потъпква личната свобода. Днес тя е издадена на повече от 60 езика в общ тираж над 20 милиона.

"Фермата на животните" е мъдра, състрадателна, безпощадна и просветителна басня за нашето време.
"Ню Йорк Таймс"

"Фермата на животните" е съвършено първозначна книга, сравнима с написаното от Волтер и Суифт.
Едмънд Уилсън

Ключови думи: Книгите с най-силно начало и финал, Литературните звезди на 40-те, Под коя литературна звезда сме родени, Джордж Оруел, Всички говорят за Великобритания, Нов сезон, нова любима книга

от Васил / дата: 05 апр 2020

Линкът е изтрит от администратор.

от Бай Тошко / дата: 11 май 2019

Дилън как въобще хората като теб имат способността да пишат коментари и то под книга на Оруел? Пълната деградация на обществото е точно по вина на хора като теб, чакащи някой да им каже какво да правят. Tцтц Оруел не би одобрил да коментираш точно под негова творба.
Коментарът е редактиран от администратор.

от Кристиан Петров / дата: 23 ное 2018

Книгата е просто феноменална! За един ден се чете и задава много въпроси за начините на контрол, как се структурира контрола и от къде е разковничето. Просто пленителна и краят е показателен за това какво се случва с всички взели властта. Препоръчвам!

от неделина / дата: 02 юли 2016

в някои държави тази книга се изучава в горния курс на училищата

от Ели / дата: 13 яну 2016

Късно откривам Оруел, но си заслужава всеки ред книгата. Изключително прецизна, точна като скалпел, реже до кръв, и удря по мозъка. Личи си, че авторът е споделял този идеализъм в началото, който после се е изродил в диктатура и живуркане. Това е съдбата на почти всеки политически идеализъм....

от Да! / дата: 08 авг 2013

Класика!

от АЗ / дата: 25 юли 2013

Определено трябва да се включи в учебниците!!!чете се бързо и те кара да мислиш,да се ядосваш и да бързаш да видиш края

от дилън / дата: 15 сеп 2011

Изключителна книга! Трябва да се преподава в училище. В уроците за тотолитаризъм, комунизъм и недемокрация, ако такива изобщо ги има в българското училище. Препоръчвам я на Министерството на образованието.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Фермата на животните” е книга от Джордж Оруел, публикувана през 1945 г. Според списание Time тя е сред стоте най-добри романа, писани някога на английски език.
Антиутопичната приказка разказва за една ферма, известна първоначално в околността като фермата на Старото имение на мистър Джоунс. След време тя е преименувана на „Фермата на животните”.
След съня на шопара - стария Майор, който напомня явяването на Бог пред Мойсей, животните решават да се разбунтуват. Така те създават цяла философска система, наречена анимализъм, според която човекът е най-големият им враг и той трябва да бъде премахнат, ако искат да живеят по-добре. Начело на бунта, който се оказва успешен, застават двата нереза – Объл и Наполеон.
Мистър Джоунс е изгонен от фермата и и тя е изцяло във владение на животните. Кравите, козите, конете, магарето, кокошките, кучетата и прасетата заживяват свободни и щастливи. Много от тях се опитват да се ограмотят, но се оказват неспособни (глупави) да наизустяват и да четат.
Ето така започва падението на невежите животни, които са подложени на яростна пропаганда от страна на прасетата, най-вече Наполеон и Квик, които успяват да настроят всички против Объл, макар неговите усилия да са насочени към общото благо. Той също е обявен за враг и изгонен. Тогава начело на животинското общество застава наглия Наполеон, който ползва привилегии повече от другите, самоназначава се, самонаграждава се, самохвали се и е пазен от добре обучени кучета.
Постепенно идиличният живот се превръща в непрестанно бъхтене и гладуване за животните. Седемте заповеди се променят, принципите на анимализма се преиначават в името на онези, които не работят, а само раздават заповеди. Стига се до там, че всеки, който наруши правилата, е екзекутиран. Цари пълна дезинформация, която превръща обитателите във фермата в лесноуправляеми същества. Така минават години. Никой вече не си спомня за онези далечни дни, пълни с надежда за по-добър живот. Старите животни са уморени, а новото поколение е още по-невежо и сляпо се подчинява. Стига се до там, че човеците са допуснати до фермата и стават първи приятели с прасета.
Кръгът се затваря – животните пропадат до най-ниските човешки страсти, а хората до животинските си инстинкти.

Самият Джордж Оруел заявява, че книгата му е написана против режима на Сталин. Но всъщност тя е сатира на всеки тоталитарен режим и религиозно течение, които издигат в култ една личност или идея, а всички други са подчинени и невежи роби.
Фермата на животните” и днес е актуална и вярна, както когато е била написана преди повече от 70 години. Много неща са се променили и развили оттогава, но в същността си хората са същите и процесите се повтарят, но под друга форма и име. Като пример може да се посочи нарастващата заплаха от ислямския тероризъм и вербуването на млади хора, превръщането им в самоубийци и убийци.
Поредното престъпление в човешката история, причинено от глупост и незрялост, които Оруел осмива така майсторски в книгата си.

Любина Йорданова, Хеликон Русе

„Пътят към ада е осеян с добри намерения...“

В световната история неведнъж сме били свидетели на множество примери, когато някоя власт излиза на сцената с хуманни и добри намерения, но впоследствие се превръща в авторитарно управление и потъпкване на човешките права. Най-странно и иронично е точно това, че в повечето случаи гореспоменатато управление застава на власт, носено от вълната на недоволството на масите именно срещу потъпкването на същите тези човешки права. Прибавете към това управление маниакалното желание на някой самоповярвал си индивид, слабата обществена памет и липсата на инициативност или мнение, и се получава една изключително жестока и зловеща обстановка, която спокойно можем да сравним с ад.
Такава ситуация ни описва и Джордж Оруел в своята антиутопия „Фермата на животните“. В тази класическа творба, чрез умелото използване на алегорията като похват, е предадена една цяла политическа система, чиито привърженици, макар и малко, все още можем да срещнем и днес. Точно заради опасността такива антихуманни управленски строеве да застанат отново на сцената, тази книга е задължителна за всеки човек, за когото свободата е нещо свещенно.

П.С. Всяка прилика между действителни лица и животни НЕ е случайна!!!

Деян Дончев, Хеликон Русе

Ерик Артър Блеър (известен под псевдонима Джордж Оруел) е британски писател и журналист. Оруел е един от най-уважаваните английски есеисти на 20 век, талантлив политически и културен тълкувател и опитен романист. Най-популярен е с два романа, писани към края на краткия му живот: „Фермата на животните“ и „1984“.

Роден е в Мотихари, Индия, когато тя е част от Британската империя. През 1921 г. завършва Итънския колеж. По-късно живее във Великобритания и други части на Европа. Неговото първо художествено произведение е публикувано през 1935 г. под псевдонима Джордж Оруел. Взима участие в испанската гражданска война на страната на републиканците срещу фашистката диктатура на Франко. През Втората световна война той води програма срещу фашизма по ВВС.

Автор е на многобройни произведения на политическа тема. От една от най-значимите му книги, „1984“, в съвременната световна култура трайно са пренесени персонажът на „Големия брат“ и изразът: „Големият брат гледа“.