Спасителят в ръжта

Автор: Дж.Д.Селинджър
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 21

Издател Дамян Яков
Преводач Надя Сотирова
Брой страници 224
Година на издаване 2015
Корици меки
Език български
Тегло 189 грама
Размери 20x13
ISBN 9789545276484
Баркод 9789545276484
Категории Съвременна световна проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

"Ако наистина ви се иска да чуете тази история, то сигурно ще поискате да разберете къде съм роден и как съм прекарал глупавото си детство, и с какво са се занимавали родителите ми, преди да ме създадат, и какво ли не още, с една дума - цялата тази плява от сорта на "Дейвид Копърфийлд", но на мене не ми се ще да се ровя из нея."...

Веднага след излизането си книгата била забранена заради „вулгарната си лексика, богохулство, сексуални сцени и потъпкване на моралните ценности, както и заради описанието на действия, неподходящи за подрастващите.” 

"Аз си представям малки дечица да си играят в една голяма ръжена нива. Хиляди деца, а наоколо няма никой голям човек, искам да кажа - освен мен. И аз стоя на ръба на някаква шеметна пропаст. И каква ми е работата? Да спасявам всяко дете, което тръгне към пропастта - искам да кажа, ако то се е затичало и не вижда къде отива, аз да изляза отнякъде и да го спася. Просто ми се иска да бъда спасителят в ръжта. Зная, че е лудост, но ей на, това е единственото нещо, което наистина ми се иска да бъда."

Ключови думи: класика, Книги-събития, Хеликон топ 200 2016, Книгите с най-силно начало и финал, Топ 200 2017, Книги, които ни променят, За възраст 13-18 години, Промо -15%, ТОП 101 Художествена литература 2011-2020, От детството към зрелостта - 13-18 години, С книга на море, Истории с изненадващи обрати, Книги с имена на песни

от Поля Йорданова / дата: 08 мар 2024

Прекрасна книга с ужасен превод. Едвам се издържа....

от До Крис / дата: 04 май 2018

Сигурно са ти любими книгите на писателя на манекенките и чалга изпълнителите.
Коментарът е редактиран от администратор.

от Ваня Хинкова / дата: 18 юли 2016

“Падам си по книга, дето след като си я прочел, ти се ще авторът, който я е написал, да ти е страшно близък приятел, та да можеш да го повикаш по телефона, когато ти се поиска.”

Дж. Д. Селинджър
"Спасителят в ръжта"

от Х. П / дата: 12 сеп 2015

За мен това е изключително прехвалена книга. Всеки тийнейджър има своите търсения, обърквания, това е част от израстването. В този роман на тези проблеми е прдадена такава значимост и дори трагичност, че се чудиш - толкова ли са повърхностни американците, че смятат това за задълбочено.Четох я като тийнейджърка, тогава ми се стори елементарна. Прочетох я след 10 години и това усещане се засили. Има книги, които завоалирано те карат да се замисляш над стойностните неща и дебрите на човешката душевност. Тази не е такава - плоска философия и излишно хиперболизиране на проблеми.

от Елена / дата: 07 сеп 2015

Книгата...противоречива е със сигурност!
На моменти "досадна" с това рекурентно-"Истина" или "нещо подобно", повторяемост на едни и същи думи, сякаш речника на героя не може да ги надскочи (както и тротоарния, баналния ежедневен стандартизиран език)...като стил ми е малко обременяваща...
Искреността на героя, критичния му поглед и отчуждението с което разобличава заобикалящия го свят на преструвки- много актуални, характерни за една дълбоко чувствителна и добра душа!
А може би стила в тази книга да е похват на автора, с който подчертава сивотата и безизразността на непреодолимото различие между героя и света. Героя емоционално е много умен и извисен, но речника му (онова което е научил от живота с хората) е на нивото на обществото!
Може да го тълкуване различно, но за мен това е книга, която трябва да се прочете... дори и за да не ни хареса след това.

от Тина / дата: 31 мар 2015

Невероятна книга! Тя и "Вино от глухарчета" са едни от малкото, които бих препрочела неколкократно.

от Elle / дата: 03 ное 2014

Класика!

от Мирела / дата: 17 авг 2014

Страхотна книга! Наистина изглежда много елементарна на пръв поглед, но когато я прочетеш би трябвало да разбереш колко е дълбока. Който не я е харесал най-вероятно просто не е вникнал в нея или не я е разбрал...

от ВАЛКАТА / дата: 23 май 2013

От начало се чудех какво и харесват толко на книгата. И след като я прочетох изведнъж ми просветна нещо-та аз бях същото момче на тия години.Намерих себе си в героя.Книгата не е случайна и знам,че ще е една от любимите ми.

от Крис / дата: 21 фев 2013

Книгата не е нищо особено,имах доста големи надежди за нея,но уви. Това ми напомня за един друг бестселър "Да убиеш присмехулник",има далеч по интересни книги . По мое мнение,не е лоша книга,но не е и чак толкова добра.

от Григор / дата: 07 окт 2011

Класика - задължително четиво !

от milena / дата: 29 сеп 2011

Книгата е супер!

от Кирил / дата: 28 сеп 2011

Съгласен съм

от към Кирил / дата: 28 сеп 2011

Всеки има право на мнение и "вживяване", ако реши.

от Кирил / дата: 28 сеп 2011

Книгата не струва. Не разбирам какво толкова се вживявате

от Хани / дата: 25 авг 2011

Много ми харесва. Харесва ми искреността и критичния поглед към света на главния герой! Определено е сред любимите ми.

от Краси / дата: 29 юни 2011

Много дълбока и вълнуваща книга.
Изрових я в библиотеката на леля ми и не очаквах много от съдържанието, видя ми се старичка. :) Но просто те грабва, не можах да я оставя докато не я завърша.
За едно недоволно от обкръжаващото го лицемерие и морал момче. Изхвърлено от поредното училище, но пък много интелигентно и начетено.
Много ми допадна и хумора, прям. Изказът е типично тинейджърски. Има много ценни моменти. Като по какво се познава добрия автор - след като прочетеш книгата някак си да ти се прииска да му се обадиш по телефона да си поговорите :)
Май ще трябва да я търся в антиквариат, много обичам да си имам в моята библиотека хубавите книги.

от Кремена / дата: 26 апр 2011

Книгата е просто уникална!

от Аз / дата: 31 мар 2011

До Ива:
Всъщност българските корици на тези издания на Селинджър /всички книги от тази поредица/ са единствените, официално одобрени от самия автор. Изискванията му винаги са били за едноцветни корици, без каквито и да било илюстрации по тях.

от ива / дата: 14 мар 2010

Книгата е хубава, но изд. "Дамян Яков" можеше повече да се постарае при оформлението и корицата - доста съм разочарована от визията й - хубавата книга също се нуждае от хубава обвивка!

от Христо / дата: 22 мар 2009

поръчаите си я много е яка

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Спасителят в ръжта е една от най-известните книги на Дж.Селинджър.

 За някого тази книга може да не е актуална, но за мен  това е една страхотно разказана история, в която автора разкрива неприязънта на един тинейджър към лицемерието. Бунтарския му характер и в същото време изключително милото му и разбиращо отношение към децата.

  История разказана от едно момче, което не желае да ни затормозява с биографията си, а  да разказва една малка част от живота си, в която показва нежеланието си да общува с безчувствени и  лицемерни хора.

 Най-интригуващата част от този разказ  за мен, е тази, в която Холдън говори за малката си сестра - Фийби. 

 Той разкрива своето най- голямо желание на малката си сестричка. И точно там в онази част, където двамата разговарят, вие ще разберете смисъла на заглавието.

 Прочетете я!!!

Янушка Камбурова, Хеликон Бургас

Оптимистичният песимизъм, с който е написан романът „Спасителят в ръжта” оставя сладко-горчив привкус в душите ни след прочитането му.

Духовното израстване на подрастващия бунтар, несъобразяващ се с общоприетите норми на обществото, отчуждението му от света и тревогата към изгубените ценности са част от внушенията, чрез които Селинджър иска да събуди читателите си от духовната им летаргия.

Холдън Колфийлд е дете на свободата. Той се отвращава от лицемерието на съучениците си. Осъжда безчувствеността на възрастните. Ненавижда фалша в поведението на хората.

Дни преди да бъде изключен от частното училище, напуска сам, заради откритата си неприязън към начина на преподаване. И това е началото на един невероятен разказ за едно момче, изгубило се между редовете на книгата на живота; за непреклонния дух на търсещия истината човек; за безграничната сила на човешкото сърце, опиянено от свободата.

И докато Холдън споделя как иска да спасява малки деца, затичали се към пропастта в ръжената нива, Селинджър спасява нас от бездната на апатията.

Дензъл Ребеловски, писател, приятел на Хеликон Бургас