Доброжелателните

Автор: Джонатан Лител
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 14

Издател Колибри
Преводач Георги Ангелов
Брой страници 816
Година на издаване 2015
Корици меки
Език български
Тегло 720 грама
Размери 21x14
ISBN 9789545296789
Баркод 9789545296789
Категории Съвременна световна проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Джонатан Лител е роден през 1967 г. в Ню Йорк, но е отрасъл и е получил образованието си във Франция. “Доброжелателните” е първата му литературна творба. Романът, публикуван през август 2006 г., е написан на френски и печели едновременно двете най-престижни литературни награди във Франция: “Гонкур” и Голямата награда за роман на Френската академия. Преведен е на всички основни езици и е безпрецедентен книжарски и издателски успех.

„Братя хора, нека ви разкажа как се случи всичко” – така започват скандалните и смразяващи мемоари на Максимилиан Ауе, бивш нацистки офицер, възкръснал за нов живот във Франция като собственик на фабрика и порядъчен баща на семейство. Макс е интелектуалец, отдаден на философията, литературата и класическата музика. Но той е също така хладнокръвен убиец и завършен бюрократ. И през очите на едно културно чудовище ние съпреживяваме в разтърсващи подробности ужасите на Втората световна война и на нацисткия геноцид срещу евреите. Едно пътешествие из най-мрачните кътчета на човешката душа.

„Литературен подвиг”. („Пари Мач”)

„Внимание, шедьовър!” („Франс соар”)

„Доброжелателните” е нещо повече от предизвестения шедьовър: нездравият чар, който излъчва, е буквално пристрастяващ.” („Кроник’ ар”)

„ След няколко десетки часа четене, трябва да признаем: изправени сме пред един паметник на съвременната литература.” („Льо Фигаро магазин”)

„Ако „Доброжелателните” е гениална творба - а тя е такава, – то не се дължи на повтарящите се ужасяващи удари с чук . Дължи се на методичното изследване на обърканото и сложно потъване в лудостта на един от най-идеалистки настроените служители на третия райх.” (Стивън Инглунд, „Форин полиси” )

„Книгата е сатанински умна. Тя е внушителна не само като въплъщение, а преди всичко заради пъклената интелигентност, с която е сътворена. Проявеното майсторство, което не всеки ще одобри, надхвърля всяка друга художественост и ще продължи да води класацията далеч в обозримото бъдеще. Никой преразказ на съдържанието няма да е достоен за нея.” (Анита Брукнър)

„За мен книгата е толкова важна, колкото творчеството на Томас Ман”. (Клаус Пейман в ТВ предаването „Лезен“)

от Филип / дата: 30 апр 2021

Разочарован съм!

от Петър / дата: 01 фев 2021

Това е просто една гениална и внушителна книга. Със сигурност не е за хора с меки сърца.Все пак това е Втората световна война и то на един от най–кървавите си фронтове ,а именно Източния от 1941 г. до 1945г. След това идва и семейната история на доктор Максимилиан Алуе. След това са сексуалните му отношения с сестра му близначка Уна. После следва възможността за нормален живот с Елен. И накрая всичко свършва под отломките на Райха.

от тралала / дата: 08 юли 2015

Изключителна. Внимание! не е за всеки. Ако се чудите - прочетете пролога - ще ви отнеме до 20-30 мин. После - на ваша отговорност.

от Иван Генов / дата: 30 мар 2015

Ако някой иска да чете нещо сериозно, то това е истински шедьовър. Не съм вярвал, че след толкова години от войната някой ще успее така съвършено да пресъздаде епохата и нейния ужас ...

от Дядо Праз / дата: 26 мар 2014

Нищо особено. Много шум за нищо.

от Гео, граф / дата: 26 мар 2014

Все пак говоря за книга, която ме е впечатлила и която си заслужава да бъде прочетена, над която дълго време ще си задавам въпроси и ще премислям. В нея не е оправдан никой, не е укорен никой. Напротив, тъй като е написана безпристрастно, като хирургически разрез, тя е по-скоро един кошмарен документ на епохата. Героя й е объркан човек - убиец-интелектуалец, бюрократ с литературни интереси, вярващ в националсоциализма идеалист и въпреки всичко това не му пречи да си задава въпроси относно моралността на тази доктрина. Той наблюдава, анализира и обобщава доста хладнокръвно, изпада във фройдистки ситуации, които, сигурна съм, ще скандализират пуристите. Има един страхотен момент - когато героят е под стените на Сталинград и се среща със заловен политрук. Разговора им е среща между двама колоси на мисълта, уважаващи се един друг, отнасящи се с дълбоко проникновено разбиране към войната, причините за нея и истината за идеологиите. Просто е потресаващ ! ... Не мога да повярвам, че това произведение е написано от човек под 40 години, който не е преживявал война. Една награда Гонкур, която е отишла на правилното място !

от Гео, граф / дата: 26 мар 2014

Невъзможна, ужасяваща, съсипителна, шокираща, провокативна ... не знам още какво да кажа за тази книга ... Толкова брутална на места, толкова философска в същото време, толкова хипнотична - като око на змия. Цялото ми същество се бунтува срещу думите, които чета, а не мога да я оставя. Сума книги сме изчели, филми сме изгледали, за пропагандата да не говорим - всичко на тема Втората световна война. И все от руска страна, на ''нападнатите'', на защитниците на родината. Тази книга е поглед не просто от другата страна. Това са мемоарите на един есесовец-бюрократ, взел участие във физическото унищожаване на евреите в Полша и Украйна. Един високообразован интелектуалец, който през цялото време си задава въпроси, търси отговори и същевременно изпълнява заповеди. Няма как да не се замислиш над същността на човешката природа. В един момент си казваш, че е нечовешко. В следващия автора ти доказва, че е именно човешко. Че поставен в такива условия не би могъл да имаш избор, лишаваш се от съвест, унищожаваш идеалите си и или се превръщаш в убиец или налапваш дулото. Не е летен развлекателен роман. И зимен не е. Хора със слаби нерви по-добре да не се захващат ...

от никола / дата: 26 мар 2014

Много хубава книга

от интеррегнум / дата: 08 юли 2013

тъй като пародията на някои коментари в този форум вече премина всякакви граници, бих искал да препоръчам на всички, които употребяват думата "книга", инфото към "Доброжелателните"...

от Дани / дата: 25 яну 2013

Книга, която не може да те остави равнодушен.
Книга за войната между човеците и за войните вътре в човеците.
Книга, която не е лесна за четене, но усилията си струват.Сериозно четиво.

от Дисни / дата: 15 окт 2012

много гадости

от Делян / дата: 15 окт 2012

има ли я във вариант Е-книга?

от Уот / дата: 25 юни 2009

Могъща работа! Не мога да повярвам, че я прочетох за четири дни.

от Big Al / дата: 23 апр 2009

Книгата е писана за една зима време в Москва, а research-ът за нея е правен в продължение на близо 5 години, и след прочетени над 200 книги! 800-те страници определено са предизвикателство и за по-търпеливите читатели, а някои от сцените са излишно натуралистични.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Казват, че Втората Световна Война е най – жестоката в историята на човечеството.     Смъртта, ужаса и извращенията са навсякъде, където погледнеш. Виждаш ги дори, когато спиш.
Нейните създатели и главни герои преминават границата на човешкото възприятие. Възможно ли е да ги  разглеждаме като Хомосапиенс или е по - лесно да смятаме геният им  за необяснимо чудовищен...Оказва се, че дори най – зловещо скритите кътчета на мозъка могат да бъдат изследвани и разкрити. Джонатан Лител го е осъществил, създавайки   ужасяващо интелигентният  шедьовър „Доброжелателните“.     

Милена Дамянова - Хеликон ,София - Стамболийски

Какво провокира убиецът в нас? Какво превръща един интелигентен човек с класическо образование в личност, бездушна към страданието и ужаса на преживяването.  Лител не дава отговори, но те хваща за гърлото с начина си на разказване и те повежда на разходка из Източния фронт като умело те въвежда в лабиринта на човешкото съзнание и чувства. Много труден за четене роман, но не заради стилът на автора, а заради постоянно изникващите въпроси в главата на читателя: „ А аз дали мога да бъда такъв?“

         

Красимир Червенков, Хеликон - Пловдив

НАЙ-ОСПОРВАНИЯТ РОМАН !
ПЕЧЕЛИ„ГОНКУР” И НАГРАДАТА НА ФРЕНСКАТА АКАДЕМИЯ!
ВНИМАНИЕ – ШЕДЬОВЪР!

Това е историята на Максимилиан Ауе,едно културно чудовище ,което чрез смразяващите си мемоари ни докосва както до ужасите на Втората световна война и на нацисткия геноцид срещу евреите, така и до най-мрачните кътчета на човешката душа чрез своята отдаденост на философията, литературата и класическата музика.

Гениална творба – не я пропускайте !

Маргарита Янева-Хеликон, Бургас

Джонатан Литъл е син на писателя от еврейски произход Робърт Литъл. Роден е в Ню Йорк през 1967 г. Въпреки, че семейството му не е имало съдбата на евреите от Европа, Джонатан Литъл е отраснал с тази история и по-късно тя се превръща в централна тема на първата му творба. Завършва Йейл. Двайсет и двегодишен, публикува първия си научно-фантастичен разказ на английски език (Bad Voltage). След „Благожелателните” бестселър, преведен в цял свят, издава сборник новели, написани от 1995 до 2002 г., последван от есе, посветено на белгийския фашист Леон Дегрел ( Сухото и Влажното). Получава френско поданство през март 2007 г. Понастоящем живее в Барселона със съпругата си белгийка и двете си дъщери.