Побутване

Автор: Ричард Х. Талер; Кас Р. Сънстейн
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 4

Издател Изток-Запад
Преводач Лъчезар Стаматов
Брой страници 334
Година на издаване 2014
Корици меки
Език български
Тегло 421 грама
Размери 14x21.5
ISBN 9786191524051
Баркод 9786191524051
Категории Приложна психология, Книги

Всеки ден взимаме решения със съдбоносни последици: от личните ни инвестиции през училището за децата и храната, която ядем – до каузите, зад които заставаме. За съжаление, често изборът ни e погрешен. Причината, твърдят Сънстейн и Талер, се крие в пристрастността, която отклонява вниманието ни от правилното решение. Нашите грешки често се отразяват катастрофално на здравето и финансите ни. От тях обаче страдаме не само ние, но и семейството, приятелите; а защо не – всички хора във все по-глобализиращия се свят! И щастието отново е само химера…Наглед незначителни особености от една социална ситуация могат да имат силно въздействие върху поведението на хората. Побутванията са навсякъде, макар че не ги забелязваме. Всеки човек във всеки момент определя избора на другите – влияе най-малкото върху структурираността на контекста, в който те взимат решения. А и разбирайки мисленето на хората, може при запазването на свободата на техния избор да побутне другите в посока, която реално ще подобри живота им.

Книгата засяга практически всички сфери на всекидневието – здравето, брака, организацията на финансите, екологичната политика, дори со­циалното осигуряване.

„Побутване“ се основава на научни изследвания в областта на психологията и поведенческата икономика и предлага уникално ново възприятие на редица актуални въпроси както за отделния човек, така и за обществото като цяло.

Ключови думи: Нобелови лауреати

от да / дата: 24 юни 2014

Аз също не приемам това английско заглавие в българското издание. Смятам, че книгоиздателите следва да имат специално отношение към родния ни език и да го опазват в тази и без това преливаща от чуждици среда.

от Сидер Волен / дата: 25 апр 2014

Защо е оставено това НУДГЕ на корицата? Ние англоезична страна ли сме? Заглавията трябва да са на български, това е официалният книжовен език на Република България!

от Книгоядец / дата: 24 апр 2014

Тази книга е наистина ПОБУТВАНЕ. Но не вулгарното побутване на някой физически носител, а духовното, интелигентно, просветлено побутване на душата. На заспалата ни душа, която се лута по пътеките на Кастанеда в търсене на Абсолюта, обругана и уморена от бойните изкуства, чакаща да бъде приласкана в мрака от целувката на културологичния вампир и обладаваща знанието като нож в масло. След загубата на редакторския тандем в лицето на двамата млади издатели се боях, че издателството ще изгуби вярната посока и ще се затрие сред залежите на завистта, но ето че то прави все по-уверени и смели крачки към излизане от кризата и превъзмогване на тежката раздяла. А на нас, читателите, ни остава само да се наслаждаваме и да четем книгите, подбрани от най-добрите екипи на света!

от З.Колкез / дата: 23 апр 2014

Много добра, наистина помага!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Застанали сте пред нещо, което трябва да направите. Но ви липсва енергията да го направите. Като че ли някой ви е изключил от контакта. Изведнъж човекът до вас ви докосва с лакет по гърба, чувствате се включен, тръгвате към това, което трябва да направите. Това е побутване.


Застанали сте между две неща, от които трябва да изберете едно. Или пък едно, но трябва да решите дали да го изберете или не. В този момент вие сте архитект на избора. И в по-големия случай, когато трябва да изберете в коя град да живеете, и в най-незначителния, когато разглеждате менюто и се чудите между салатите. Дори не подозирате колко много побутвания в този миг кръжат около вас. Някои са лесни за разпознаване, други не. Някои са чисти изкушения, други са инерцията да не постъпиш различно от стадото. Някои са чисти грешки, други наслоени предразсъдъци. Книгата на Талер и Сънстейн е за всичко това.


Нещата стават още по-сложни, когато стане дума за инвестиционни пазари, здравеопазване, социално осигуряване, даряване на органи, спасяване на планетата – книгата „Побутване“ е и за това. Тя е за хората, които искат да четат знаците на побутванията, да различават кога са полезни и кога манипулиращи, за да изградят отношението си към тях. Но първата стъпка е будността да знаят, че ги има и да ги разпознават всеки път, когато са пред избор.

Веселина Седларска, приятел на Хеликон

Ричард Х. Талер и Кас Р. Сънстейн са авторите на поредния бестселър в областта на мотивационната литература за самоусъвършенстване и самопомощ, selfhelp, със заглавие „Побутване“. На българския книжен пазар е представена от издателство Изток-Запад, а преводач е Лъчезар Стаматов. Като подзаглавие на корицата стоят думите „по-добрите решения за здраве, благосъстояние и щастие“. Като се замисли човек, какво му трябва в този единствен живот освен тия неща – на първо място здраве, на второ да не му липсва нищо и на трето да се усеща доволен. Думата „щастие“ е все още недостатъчно точно формулирана и разтълкувана. Въпросът е там, че различните гледни точки предлагат различни определения какво е щастието. За някого това е личното плътско удоволствие, за друг е пътешествието и съзерцанието, за трети е оказването на безвъзмездна помощ на другите. Колкото хора, толкова рецепти за щастие. Обаче Ричард Талер и Кас Сънстейн в „Побутване“ ни предлагат нещо съвсем практично, общодостъпно и разбираемо. Тук няма да прочетете напътствия и алгоритми за постигане на успех в личен или професионален план. Това би било твърде ангажиращо и не всеки разполага със силна воля. Побутването всъщност е едно мъничко и важно решение за вас самите, една съвсем постижима дреболия, на която е способен всеки един човек. В ежедневието си ние всеки ден взимаме някакви решения – по кой път да минем, с какво да се придвижим, какво да обядваме. Ежедневието ни е превърнало тези малки решения в рутина и ние дори не се замисляме над тях. Ако обаче преодолеем зависимостта си от навика само един път, ще видим разликата. Защото, както отбелязват Талер и Сънстейн, понякога грешните ни решения водят до катастрофи за здравето или финансите ни. Ако се движим малко и ядем вредна храна, това неизбежно ще доведе до здравословни проблеми. Ако хвърляме някакви дребни пари по навик, след време ще установим, че всъщност сме похарчили твърде голяма обща сума. И всичко това може да бъде променено без излишни усилия. „Побутване“ е за всекидневните побутвания, които можем да окажем върху себе си или близките си и така да подобрим битието си. Книгата се основава на научни изследвания в областта на психологията и ни предоставя съвсем практични знания. И никак не е случаен фактът, че през 2017 Ричард Х. Талер е удостоен и с Нобелова награда за икономика.

Хеликон