Стратегическа дълбочина

Автор: Ахмет Давутоглу
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 27

Издател Изток-Запад
Преводач Васил Станков
Брой страници 672
Година на издаване 2015
Корици твърди
Език български
Тегло 961 грама
Размери 15x22
ISBN 9786191526741
Баркод 9786191526741
Категории Социология и политология, Хуманитарни науки, Книги

В географски аспект /териториален, акваториален и континентален/ Турция се намира на възлово място в световния материк, а в исторически аспект през нейната територия преминават магистралите на човешката история. При новата динамика на международната и регионалната конюнктура след Студената война, Турция неизбежно ще се отвори към околния свят, започвайки от най-близката си зона, и затова страната трябва да предефинира ролята на близките зони като компоненти на стратегическата си дълбочина и обстойно да преразгледа геополитическите, геоикономическите и геокултурните измерения на тази дълбочина като параметри на външната политика.

Модерността беше продукт на европоцентричен исторически процес. Глобализацията обаче съдържа фактори, които неизбежно ще включат отново в хода на историята натрупания потенциал на цялото човечество и на първо място на народите от Азия. В този процес, в който начело ще излязат обществата, съумели да поставят историческото си наследство в основата на ефективни инициативи, Турция е изправена пред отговорността да обедини в ново и съдържателно единство историческата и стратегическата си дълбочина и да материализира това единство в географската си дълбочина. Ако Турция като страна с ключово стратегическо значение се окаже на висотата на тези отговорности, тя ще спечели позициите на държава с централна роля, която ще навлезе при по-изгодни условия в създадената от новия баланс по-стабилна международна конюнктура.

Ключови думи: Критични теми на деня

от НФСБ / дата: 25 мар 2016

Давутоглу е мизантроп дилетант и пластмасов интелигент. Склонен е към историческо затлъстяване! Този третокачествен опит за написване на историческо четиво е напълно неуспешен. Историческите факти ислямиста интерпретира фриволно и съшива в имперския си килим лъвска, лисича, слонска и овча кожи и то с конопен конец. А знаем, че конопа съдържа наркотични съставки.
Това, че в момента България е в слаба позиция не означава, че полуинтелигенти и озверяли религиозни фанатици имат право да игнорирират една нация с по-качествени параметри от изродения геном на хетите. Нека не се забравя, че турците са хибрид, развил се върху чужд географски ареал и не са автохтонно население. Кюрдите са исторически непримирими и около Турция са наредени само исторически нейни врагове. Възхода на тази география е заслуга на САЩ и е временен. Всичко е много относително и много променливо. Надявам се скоро нещата, които блестят като преимущества, бързо да се трансформират в недостатъци и крах за такива исторически сомнамбули, какъвто е и Турция! Не може да има историческа и стратегическа дълбочина за една сбирщина без интелект, усет за историческа градивност, толерантност и конструктивна хуманна ентропия. Това е племе без ценности! Племе, което не е белязано с развитие и прогрес, а носи само деструкция в утробата си!

от Странник / дата: 24 мар 2016

Оставете това кой какво иска или е искал да каже. Ние четем историци разни - за присъствие, за робство, за какво ли не. Четем също , че Русия ни е двоен освободител, при положение, че е ликвидарана цвета на нацията и т.н. при второто "освобождение". Вижте сега кой ни управлява или обира и нацията само след една или две петилетки няма да я има. Прос народ...

от Нищо особено / дата: 14 яну 2016

Чиссто от експертна гледна точка, книгата не е нищо особено. Тази стратегия има безброй нереалистични и не до там добре изпипани неща.
Лошото е, че другите страни на Балканския п-ов, нямат дори и такива концепции, които да имат косури, просто нямат никакви концепции.

Няма какво да ви плаши в тази книга, а тази стратегия може лесно да бъде възпрепятствана, стига да имаме по-силни държавници и по-голяма политическа далновидност.

от Вечния / дата: 14 яну 2016

Няма се плашите - надживяхме Източната римска империя, надживяхме Османската империя, ще надживеем и Турция. Така е било, така и ще бъде

от Прост народ, слаба държава / дата: 13 яну 2016

Коя държава няма да я има след 10 г.? Българската или турската, защото ако е българската, нея отдавна я няма, а ако е турската - направо ме разсмивате

от истина / дата: 03 яну 2016

Гледам че я взимате на много сериозно. това са приказки от шехерезада. тази държава след 10 години въoбще няма да съществува. приказките сa за да He се противопоставя народа.

от плъх / дата: 29 дек 2015

такива книги ме агресират, може ли автора,МП на съседна държава, да нарича в книгата нашата и не само държава-близка територия, айде малко уважение-такъв повече да не сте го пуснали през КПП-то, ноти, моти и т.н., оставка за тоя феодален старец Воденичаров, който похвалил книгата, и Бойко сега ще си проличи дали е мъж на място или...

от ако някой е зад теб или в теб, трябва ли да се правиш на заспал / дата: 29 дек 2015

Нямам 40 лева да си я купя в момента, но като гледам четивото представлява интерес за психиатричната наука, и бих прочел с интерес анализ на тази книга от професор психиатър относно вътрешния свят на автора като важен геополитически фактор, времевата характеристика на стаената агресия, тежестта и неизбежността на затъмняването и еветуално възможно ли е просветляване, налице ли е някакво заболяване.

от Трите Хикса / дата: 24 дек 2015

Добре е да познаваш враговете си.

от Читател / дата: 22 дек 2015

Успях да прочета откъси от тази книга. НЕДЕЙТЕ да я оплювате, ами я прочетете, защото това е турската пропагандна политика на 21-и век. НЕ ИСКАМ да насаждам расова омраза, но този човек и книгата му, трябва да бъдат изгорени! Но, запознайте се с този пропаганден боклук на техния министър, за да знаете какво се случва в главите им и какво искат да им внушат, а това няма да е никак трудно.
Убеден съм, че след някоя година турците ще легитимират НАГЛАТА СИ ОКУПАЦИЯ на Германия с идеята, че Османската империя е една от най-старите империи в Европа и те имат легитмно право да живеят на Балканите.
НЯМАМ нищо против турците, но е прекалено над 500 години да отиваш някъде и да налагаш собствените си правила, а самият ти да не се променяш! НЕ мразя турците, мразя хора с подобно мислене, от какъвто и етнос, пол и националност да бъдат. И не мисля, че това е расова омраза.
Малко й е висока цената, иначе бих си я купил още утре. Да се повторя - запознайте се добре с тази пропаганда, защото утре вие или децата ви ще се сблъскате с последствията от нея!

от Обикновен човен / дата: 15 дек 2015

... и е премиер на Германия.

от Обикновен човек / дата: 15 дек 2015

Оказа се ,че академик Воденичаров без да е чел "Стратегическа дълбочина " се изказа ласкаво за нея ,като българин. Днес при посещението на автора и ,какви ли метани ще прави, засега все още, водещият се за премиер, към бъдещият велик везир ???... Властолюбците не се интересуват от национални идеали. За тях важни са парите и властта ,макар и като валии. Понеже нашите продажници постоянно говорят за европейски ценности ,каква би била реакцията на Франция, ако на посещение там е автор на книга възхваляващ хитлеризма и е премиер на германия???...

от Да се посмеем / дата: 10 дек 2015

"Стратегическа дълбочина" е "гладна кокошка просо сънува". След намесата на Русия в Близкия изток,кокошката се събуди. Гръцките ВВС вече погнаха турчулята във въздушното си пространство. Остава и Балканските страни /особено България/ да ги посмъмрят за намесата и във вътрешните им дела и кокошката ще се свие смирено. До толкова се бяха самозабравили ,че почнаха да превръщат сънищата си в наука...

от светлан / дата: 08 дек 2015

Щом има толкова отрицателни мнения,заинтригува ме.ще я прочета.

от Любопитен / дата: 04 дек 2015

Въпреки ,че ген-майор Пол Валели не е чел манифеста на неоосманизма стигна до извода,че Турция трябва да бъде изключена от НАТО, защото води много опасна политика,нашите учени мъже и правят реклама. Академик Воденичаров ,колко ти наброиха неосманистите ???...

от Не им мислим лошото. / дата: 01 дек 2015

Коментарите са изтрити от администратор.

от Познавач / дата: 01 дек 2015

Когато мюсюлманка чете книга трябва някой да и обяснява кое как да се" тълкува" и" разбира " пред различните аудитории . Ако е пред мюсюлмани да се разбира ,че е дошло време неверниците отново да бъдат поставени под робство. Ако е пред неверници и други не турци мюсюлмани, да се будалкат и им се внушава ,че от Османската империя по хубаво не е имало в тяхната история. Давутоглу няма нищо общо с науката. В науката се анализират всички факти. Той е политик ислямист и неосманист. Той подбира само отделни части от определени събития, изважда ги от контекст и си прави произволни тълкувания Той може да пише прокламации, манифести...

от Адмирал / дата: 01 дек 2015

Време е да се включи "Владимир Мономах" и "Булава".

от мюсюлманка / дата: 30 ное 2015

След като прочетох мненията ви, разбрах, че книгата си струва и задължително ще си я купя!

от Иван Б. Генов / дата: 30 ное 2015

Е, не, и това платено отвън издание излезе ....

от До Бенковски / дата: 29 ное 2015

Турчинът -ислямист , под прикритието "Българин" е всъщност форумният ислямист Александър Терзиев от Варна. Бихте могли да прочетете протурските му идеи:
- тук http://Линкът е изтрит от администратор.


от Бенковски / дата: 27 ное 2015

Такива книги промиващи мозъците на тъпите българи, не трябва да се допускат у нас. Абе няма ли кой в тази територия да сложи ред и се забрани да се превеждат и пускат книги с такава тематика.

от Патриот / дата: 27 ное 2015

Турчин -ислямист , под прикритието "Българин" се опитва да ни убеди колко хубаво е да се върнем в годините описани от Юрий Венелин ,когато на българите се е гледало като на овце ,от които може да се добива месо, вълна ,млеко... Къде прочети псувни ???... Всяко несъгласие с вашите помии считате за ругатни и псувни. Ататюрк преди 90 години е затварял ходжите в джамиите и им поставял условие с молитви да изгасят пламъка на свещта. Днес, Давутоглу ,вместо за просвещение дава пари на циганите в България да се правят на мюсюлмани и турци. Да ,наистина имаме нужда от държавници ,като Давутоглу,но с български прочит на историята. Това ,обаче, не се допуска от ДПС и кириякстефчовци...

от Българин / дата: 27 ное 2015

Искаш нещо за което трябва да се потрудиш, не мога да го направя вместо теб, нито пък имам време за губене.

Псувай колкото си искаш, не ме е яд. Жал ме е за хората които заблуждаваш под прикритието на Патриот.

от До коментар 2 / дата: 27 ное 2015

Мюмюн, я ни светни каква е дълбочинната същност на книгата, като си такъв голям разбирач.

от Българин / дата: 27 ное 2015

Нямаш си никаква представа от Ататюрк, Давутоглу нито пък от Ислям. Книгата най-вероятно надхвърля капацитета ти да разбираш нещата в дълбочина. Не се надявай да че ще успееш да заблудиш някого. Някои хора за разлика от тебе четат, търсят, намират, анализират и сами си правят изводите.

В България можем само да си пожелаем да имаме управници като Давутоглу.

от Патриот / дата: 26 ное 2015

Книгата е една нова , "модернизирана" ,шовинистична концепция на Ататюрк, с ислямска забрадка. Ататюрк е мечтаел Турция да се завърне в същото това пространство чрез модерно образование,модерна индустрия,култура... Мечтата на Давутоглу е завръщането да стане чрез агресивна икономическа експанзия и ислямизация, подпомогнати от петите колони. Днес сме свидетели как това става в Сирия ,чрез ИДИЛ и тюрките ,в България чрез ДПС. В Сирия ИДИЛ захранва турската икономика и с мизерните средства си купува оръжие. В България ДПС граби от Българския народ за луксозното си съществуване и турцизиране на българското население и никой не смее да каже гък... Вече и академиците ,без да са чели и страница от тази книга / Акад. Воденичаров / е хвалят . Очевидно част от ограбеното отива и за такива като него. Каква драма в най-новата Българска история. Българският народ сам финансира собственото си затриване...

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]