Стратегическата визия. Америка и кризата на глобалната сила

Автор: Збигнев Бжежински

Коментари: 2

Издател Обсидиан
Преводач Кольо Коев
Брой страници 288
Година на издаване 2012
Корици меки
Език български
Тегло 314 грама
Размери 20x13
ISBN 9789547692954
Баркод 9789547692954
Категории Социология и политология, Хуманитарни науки, Книги

Светът днес е интерактивен и взаимозависим. За съжаление големите сили все още не успяват да реагират адекватно на новите и все по-тежки предизвикателства към човешкото благополучие - екологически, климатични, социоикономически или демографски. А без геополитическа стабилност всеки опит да се постигне необходимото глобално сътрудничество е обречен на провал.
Променящото се разпределение на глобалната сила и новият феномен на масово политическо пробуждане влияят по свой начин върху неустойчивостта на съвременните международни отношения. Колкото повече нараства влиянието на Китай и колкото повече другите новоутвърждаващи се сили – Русия, Китай, Индия или Бразилия например - се конкурират помежду си за ресурси, сигурност и икономически предимства, толкова повече нараства възможността за погрешна преценка на ситуацията и за сблъсък.

Тази книга се стреми да отговори на четири големи въпроса:
1. Какви са последиците от променящото се разпределение на глобалната сила от Запад на Изток?
2. Защо избледнява глобалната привлекателност на Америка? И каква геополитическа преориентация е необходима за съживяване на световната й роля ?
3. Какви биха били вероятните геополитически последици, ако Америка се оттегли от позицията си на глобално превъзходство? Би ли могъл Китай да поеме централната роля на Америка след 2025 г.?
4. Поглеждайки отвъд 2025 г., САЩ заедно с традиционните си европейски съюзници биха се опитали да ангажират Турция и Русия за изграждането на един по-голям и по-жизнеспособен Запад?
Збигнев Бжежински

Тази книга е доказателство за неоспоримия талант на Бжежински да дефинира ясно най-сложните проблеми на времето, както и силата му да предлага дългосрочни решения за тях.
Джими Картър

от Тодор / дата: 30 юли 2013

Прочетох книгата. За подобен жанр /политология/ книгата е добра, но има множество смислови и фактологични повторения. Вярно че авторът е опитал да опише ситуацията в света от няколко ъгъла. Всъщност погледът му е насочен от САЩ към останалите велики държави/нации. Силно засяга страха на Америка от другите големи световни сили. Липсва независимата експертна преценка. Очаквах повече.

от Кирил / дата: 23 май 2012

Коментар изтрит от администратора.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]