Огради и прозорци: Битката против новия световен ред

Автор: Нейоми Клайн
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Изток-Запад
Брой страници 266
Година на издаване 2004
Корици меки
Език български
Тегло 300 грама
ISBN 9548945959
Баркод 9548945959
Категории Социология и политология, Хуманитарни науки, Книги

Нейоми Клайн е млада и симпатична канадска журналистка, чиято впечатляваща интелигентност я открои като един от водачите и основните говорители на движението срещу несправедливо осъществяваната - в интерес само на големите мултинационални корпорации - глобализация. Първата й книга бе определена от „Ню Йорк Таймс" като „библия на движението" и преведена на 27 езика. Макар думите „глобализация" и „антиглобализъм" да поомръзнаха на мнозина поради честата им употреба, малцина разбраха какво всъщност се крие в тези чуждици и как обозначаваните от тях процеси все по-пряко и болезнено ще засягат техния личен живот. Книгата на Н. Клайн пределно стегнато и проницателно разкрива както вече настъпилите и предстоящите последствия от глобализацията, така и силните и слабите страни на т. нар. Антиглобалистко /всъщност алтерглобалистко/ движение.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Нейоми Клайн е от лидерите на световното алтерглобалистично движение. Да, това са онези от телевизионните кадри, които се събират на срещите на МФВ, Световната банка и други людоеди, и които полицията бие, обгазява и арестува с нестихваща страст.   
 “Огради и прозорци” разказва за появата и развитието на това движение – от прочутите сблъсъци в Сиатъл, през следващите години, в които авторката посочва убедителното нарастване на насилие, използвано срещу протестиращите.

 Книгата не е насочена изцяло срещу действията на корпорациите, а по-скоро срещу напълно незаконните и цинични действия на политиците, които се опитват всячески да омаловажат и унищожат растящото напрежение срещу едрия бизнес. Клайн посочва редица случаи на превантивни арести на лидери на движението, на откровени клевети и фалшиви обвинения по техен адрес, градиращите охранителни мерки, които превръщат цели части от градове в непревземаеми крепости… всичко това с една цел – да не се чуе различна гледна точка от официалната, да се прикрие срамния и циничен съюз държава-корпорации-медии, които са се срастнали в многоглава алчна хидра.

    Текстът е съставен от поредица статии, които са обединени в отделни глави – за протестите на срещите на световните търговски организации, за отнемането на граждански свободи в полза на полицейщината, за актуалните ГМО-та, за узаконяването и възходът на насилието срещу мирни демонстранти и какво ли още не…

   Тази книга трябва да се прочете!

Христо Блажев, www.knigolandia.info