Всесилната държава

Автор: Лудвиг фон Мизес
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 7

Издател Издателска къща МаК
Преводач Майя Маркова
Брой страници 432
Година на издаване 2016
Корици меки
Език български
Тегло 539 грама
Размери 14x21
ISBN 9789548585378
Баркод 9789548585378
Категории Социология и политология, Хуманитарни науки, Книги

„Всесилната държава“ е един от най-влиятелните трудове на либертарианската социална мисъл. Авторът критикува идеологията на етатизма и социализма, използвайки за пример възхода на нацизма. Мизес подлага на безпощадна критика и икономическия интервенционизъм, централното планиране, социалната държава и опитите да се създаде световно правинелство. Това прави „Всесилната държава“ фундаментално важна за всички, които се интересуват от философия, икономика и политически науки.

Във „Всесилната държава“ Лудвиг фон Мизес за първи път поставя нацизма, етатизма и национализма в широкия контекст на международните отношения от края на XIX век до световните войни. Анализът се развива на богат исторически фон и завършва с провокативен план за бъдещето.

Според Мизес нацизмът е ортодоксален социализъм, а корените и на двата трябва да се търсят в етатизма - тоест, в стремежа на държавата да поеме първостепенна роля в икономическите дела. Разполагащият с военна сила етатизъм еволюира в национализъм, твърди Мизес. Рано или късно всеки национализъм става агресивен като германския.

Германският агресивен национализъм се отличава от този на другите европейски страни с факта, че германският народ смята себе си за най-силния в Европа, поради което се стреми към завоюване на Lebensraum (жизнено пространство). Той е явление, което съществува едва от края на 19 век след създаването на единна – и следователно силна - германска държава.

„Всесилната държава“ разкрива в пълна степен огромното историческо познание и ненадминатото разбиране на икономическите принципи, които притежава Лудвиг фон Мизес. Книгата е незаменим наръчник за разбирането на европейскaта история от XIX и ХХ век.

от до Пол / дата: 23 авг 2017

Другарю Пол прочети книгата първо

от qwerty / дата: 19 юни 2017

Тези разсъждения добре са звучали преди 50-60 години, когато са написани, но 2008г. окончателно събори къщичката от карти. Видя се, че "невидимата ръка" наистина е........невидима! Хахаха :) За някои от разсъжденията си за тоталитаризма може би наистина е прав. Комунизмът и социализмът историята може би ги е отписала дори още по-рано. Макар, че има и никак нелишена от логика друга гледна точка, че тоталитаризмът и корпокрацията доста добре си съжителстват синкретично, и то не само в Китай. Което ми напомня култовият завършек на "Фермата на животните" на Оруел.

от Dow Jones / дата: 29 окт 2016

Книгата е страхотна. Процесите в нея са анализирани в много голяма дълбочина при това многопластово. Реално авторът разкрива взръзката между етатизма и световните войни. Страните, отдали се на разбирането, че държавата трябва да е основният субект в икономиката изминават пътя етатизъм-интервенционизъм- протекционизъм-социализъм-автаркия-война. Прочетете я. Ще останете доволни!

от феранте пала / дата: 10 окт 2016

виж: Роботронната революция и края на държавата

от капацитетътт / дата: 07 окт 2016

"Социализмът като цялостна производствена система е неосъществим, защото не позволява да се извършва икономическо изчисление. Човечеството трябва да направи избор не между две икономически системи, а между капитализъм и хаос". Лудвиг фон Мизес, "Всесилната държава"

от капацитетът / дата: 02 окт 2016

Пол, първо прочети книгата и тогава коментирай :) Всичко е отразено. А ако прочетеш "ЧОВЕШКОТО ДЕЙСТВИЕ: Трактат по икономика" на Мизес там той разпаря Маркс, Сталин и антикапиталистическото мислене.

от Пол / дата: 26 сеп 2016

Този другар, май нещо премълчава за социализма и комунизма!!!. Хайде оставете нацистите, вижте какво направиха другарчетата и тяхните производни с Източна Европа и Русия - над 100 милиона ликвидирани. Оставете на мира и национализма, че скоро ще ви сложат чиповете. Националните държави трябва да са на първо място, иначе глобализация и край. МИСЛЕТЕ!!!!!.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]