Архипелаг Гулаг Т.1-3/ Комплект

Автор: Александър Солженицин
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 7

Издател Фондация Комунитас
Преводач Татяна Ваксберг
Брой страници 2138
Година на издаване 2015
Корици твърди
Език български
Тегло 2763 грама
Размери 15x22
ISBN
Баркод
Категории Биографични и автобиографични романи, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

На 28 декември 1973 г., в Париж излиза трудът на Александър Солженицин “Архипелаг ГУЛАГ”. Нареждана сред най-значимите книги на 20-и век, тази антология на сталинския терор променя погледа на хората от Запада върху Съветския съюз.

Разкритията за мащаба на сталинските репресии ги хвърлят в страшен потрес: стотици хиляди избити по бързата процедура, организиран масов глад, милиони затворници, депортирани цели народи (като кримските татари), милиони жертви…

В "Архипелаг ГУЛАГ" писателят обединява исторически изследвания, разкази на над 200 очевидци и психологически интроспекции в сложен текст, който той самият нарича "опит за художествено изследване". "Архипелаг ГУЛАГ" е най-мащабното описание на съветската лагерна система и с право има ранга на енциклопедия по темата.

Ключови думи: Законите на властта

от Ричърд Андерсън / дата: 24 сеп 2017

Моля ви издайте още книги, търся навсякъде но никъде не я намирам а искам да си я купя вместо да я чета online.

от Милев / дата: 06 яну 2017

Това е грандиозна велика книга. Но да не забравяме, че е написана от непоправим руснак.

от Ива / дата: 28 апр 2016

Книгата е меко казано брутална ... ум не ми събира кое нормално човешко същество е способно на такива издевателства ... Чета и препрочитам редове и цели страници и не мога да го проумея ...

от Николай Узунов / дата: 21 авг 2015

Поклон, но Солженицин днес се отказа от тази книга и защитава достойнството на Путинова Русия!?!?!??! :/

от Владимир / дата: 20 авг 2015

Тази книга е велика, тя събори социализма и освободи руския човек от духовния гнет на КГБ

от Ника / дата: 20 авг 2015

Да, наистина. Това е книга, която тотално те променя. Четеш и усещаш как изтръгва сърцето ти, мачка го сякаш е топче пластилин и накрая го връща обратно в гърдите ти. Уж е същото сърце, но защо започваш да виждаш света и хората по различен начин? Все пак смятам, че тази книга ме кара да бъда по-добър човек. Всяка страница си заслужава да бъде прочетена, осъзната и запомнена.

от адт / дата: 18 фев 2015

Тази книга ме направи такъв, какъвто съм днес. Поклон пред смелостта и таланта на Ал. Солженицин.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

    Документалният роман на Александър Солженицин "Архипелаг ГУЛАГ” е може би най-легендарният текст в руската литература на XX век. Текст, който трудно може да бъде квалифициран и поставен в рамките на един жанр и една епоха . "Архипелаг ГУЛАГ” е произведение, за което мнозина са чували, но малцина са чели. Сега имаме невероятния шанс, благодарение на новото библиографско издание на Фондация Комунитас, отново да поставим на дневен ред въпроса за тоталитаризма и методите му за унищожаване на Личността.
Сам по себе си, Солженицин си поставя задачата, благодарение на собствените си спомени, на спомените на множество лагерници (227 на брой) и на публикувани и непубликувани художествени текстове, да създаде една пълна картина на системата от лагери на СССР и на процеса на превръщането на свободния човек в безправен роб. Но след прочитането на този условно наречен документален роман, спокойно можем да кажем, че Солженицин е направил нещо много повече. Създал е текст - инструмент за събуждане на съвести, текст, който отдавна е излязъл от полето на литературата и е станал част от съвременната ни цивилизация. "Архипелаг ГУЛАГ” днес звучи неправдободобно с абсурдността на ужаса и силата на тоталитарната машина да унищожава отделния човек, но когато четем Александър Солженицин не трябва да забравяме, че това не е художествено произведение, а преди всичко един колективен мемоар на преживелите терора и намерили сили хора да запомнят и да разкажат. И може би това е най-голямото достойнство на романа, че въпреки всичко споменът на жертвата е по-силен от всяка една безчовечна система, защото възможността да запомняш и да разказваш е изконно право само на свободния и независим човек. Смазаният и „превъзпитан” индивид няма право на мнение и на индивидуална памет, защото колективът има изработена универсална истина за всеки един исторически момент.
     Александър Солженицин ни научи да бъдем свободни в мислите и действията си именно чрез своите спомени за несвободата на една цяла държава. Затова, когато четете „ГУЛАГ”, запомняйте, не забравяйте и разказвайте, защото СЛОВОТО е най-висшата сила, с която сме дарени.

Красимир Червенков - Хеликон Пловдив