Островът

Автор: Александър Секулов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Сиела
Брой страници 247
Година на издаване 2011
Корици меки
Език български
Тегло 338 грама
Размери 20x14
ISBN 9789542808701
Баркод 9789542808701
Категории Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Разказът отвежда на малък варовиков остров в края на Егея, където три деца плуват сред безвремието като щастливи риби. Съдбата ги изправя срещу други конквистадори на лятото. Битката е за каменно парче земя сред морето, но и за сърцето на кралица с присмехулни очи. Всеки е сам срещу всички, а всички – заедно в бурята. Докато не открият, че любовта е остров, на който се молиш да не те открият.

Книгата връща напълно забравен жанр в българската литература – романът за деца, доставящ удоволствие на читатели от всички възрасти. А и книгите за деца ги четат възрастните, за да спрат времето, е написал авторът.

от Ваня Хинкова / дата: 16 фев 2018

"Птиците не знаят как летят. Ако ги попитате, ще размахат крила."

Александър Секулов, "Островът"

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

„Островът“ е необикновена детска книга за пораснали деца и непораснали възрастни.


Не, не! Това не е само книга!  Не е дори само едно късче земя или незабележима точица върху картата! Това е едно вълшебно пространство на вечно лято и вечно детство. Тук всичко е море и светлина, мечти и звезди, игри и безгрижност...


 Алекс, Армандо, Николас, Габриела и компания са деца с крехки криле, които тепърва се учат да летят в бурното небе на живота. Лятото, островът, морето и слънцето, като най-големи конспиратори, успяват да съберат на едно място тези малчугани и им дават първите житейски уроци по смелост, по пакости, по детски радости, по любов...


Онези първи житейски уроци, които често се оказват най-важните ни човешки опити и ни оформят от слънчеви жълтурчета до летящи глухарчета.


Със сигурност всеки читател с детска душа би левитирал от удоволствие, докато чете тази толкова красиво написана книга!


 


„Вдигаме се във въздуха. Островът под нас се смалява като ирис на птица. Мъдри и силни, уверени, каквито сме или поне мечтаем да бъдем, ние вече знаем, че в лятото няма време, а само светлина. Светлината е невидимият пясък в часовника на лятото. Вероятно затова най-голямата измислена мерна единица за пътуване в тъмния и пуст космос е светлинната година. И всяко лято, което пускаме в себе си със слънцето, ветровете и мириса на горещи треви, ни подарява светлинна година живот.


 


Ние сме птици и летим.“ – Из „Островът“ – Александър Секулов

Любина Йорданова, Хеликон Русе

Пътуване отвъд границите. Пътуване към приятелството, смелостта и любовта. Красива книга за деца, която кара възрастните да мечтаят.

Елена Йончева, Хеликон Витоша

„ Мъдри и силни, уверени, каквито сме или поне мечтаем да бъдем, ние вече знаем, че в лятото няма време, а само светлина... И всяко лято, което пускаме в себе си със слънцето, ветровете и мираса на горещи треви, ни подарява светлинна година живот.“

„Островът“ на Александър Секулов е интригуващ разказ за едно прекрасно приятелство между три момчета – Алекс, на 8 години (българче), Армандо, на 13 години (албанче) и Николас, също на 13 години (дете на българи, емигранти). Това е история, описваща едно от летата на трите момчета на малък гръцки остров, където всяка година се събират, история за израстването на тези деца, отстояване на мечтите, отвоюване на територии, сблъскване с първите трепети на любовта.

Четейки „Островът“, читателят лесно се връща към своето собствено детство, към приключенията и препятствията, които са го направили по-силен. Изпълнен със светлината на слънцето и летните повеи на вятъра, романът довява  детски спомени и мечти, неизвестно на кого, но същевременно близки.

Книгата е подходяща като за възрастни, пазещи детето в себе си, така и за техните деца.


Зорница Замфирова, Хеликон Благоевград

Александър Секулов е роден на 6 януари 1964 година в Пловдив.
Автор е три книги със стихове : " Седмо небе " / 1988/; Високо, над далечината " /1997; "Възхитително и леко " /2003/.


Издал е книга с есета " Майсторът и камъните " /1996/, книга с фрагменти "Високите каменни хълмове/ 2006/, както и публицистичната книга „История на минималната съпротива. Хронологичен роман в една колона".
Автор е на пиесата "Светли хотелски стаи" /2005/.

Автор е на изящния роман „Колекционер на любовни изречения" / издателство „Сиела", 2007 / и на романа „Малката светица и портокалите. История на изчезването" /издателство Сиела, 2009/