Историята на Бог

Автор: Карън Армстронг

Коментари: 9

Издател Изток-Запад
Преводач Юлиян Антонов
Брой страници 626
Година на издаване 2013
Корици твърди
Език български
Тегло 864 грама
Размери 15x22
ISBN 9786191522941
Баркод 9786191522941
Категории Религия, Хуманитарни науки, Книги

Тази книга няма да е история на неизразимата реалност на самия Бог, който е отвъд времето и промяната, а е история на начина, по който мъжете и жените са го възприемали от Авраам до наши дни. Човешката представа за Бог има своя история, тъй като винаги е означавал нещо "леко по-различно" за всяка група хора, които са я използвали в различни исторически периоди. Идеята за Бог, формирана в рамките на едно човешко поколение, може да се окаже напълно безсмислена за друго. Само по себе си, твърдението "Аз вярвам в Бог" е лишено от обективен смисъл, но подобно на всяко друго твърдение то означава нещо само в конкретен контекст, когато е заявено от определена общност. От което пък следва, че няма /и не може да има/ някаква "неизменна идея", съдържаща се в думата Бог; напротив, тя съдържа цял сноп от значения, някои от които толкова противоречиви и дори взаимно изключващи се. Ако не беше толкова гъвкава и пластична, представата за Бог нямаше и да оцелее, за да се превърне в една от най-великите човешки идеи. Когато някоя концепция за Бог престане да звучи смислено и релевантно, тя без много шум се отхвърля - и се заменя с нова теология. Фундаменталистът ще отрече това, защото фундаментализмът е и антиисторичен - този човек е убеден, че Авраам, Мойсей и по-късните пророци са преживявали Бог по абсолютно същия начин като днешните хора. Но ако се вгледаме в нашите три религии, ще стане ясно, че няма обективна представа за "Бог": всяко човешко поколение трябва да си изгради този образ на божественото, което ще му върши работа.

от Detective Jerome / дата: 28 дек 2013

Богата книга.

от Огън от любов / дата: 11 ное 2013

Това да се руши православната българска култура и изобщо да се насаждат антирелигиозни, уронващи нравствеността и морала книги си е опасна игра с негативни последици за цялото ни общество. Още Волтер е казал, че дори и да Бог да не е съществувал, е трябвало да бъде измислен; а някои институции съзнателно се мъчат да ни втълпят, че Бог няма и че те са най-големите авторитети.

от Гончето / дата: 09 ное 2013

Много велика книга за най-великото същество във Мултивселената - БОГ.

от Сол Зенц / дата: 08 ное 2013

Книгата е аналитична и общокултурна, а не антирелигиозна. Препоръчвам я.
Коментарът е редактиран от администрато.

от Гавриил / дата: 06 ное 2013

Коментарът е изтрит от администратор.

от Лафайет льо Мейерхолд / дата: 05 ное 2013

Бог е фентъзи.

от Навин / дата: 03 ное 2013

Смешно е разни човеци да пишат книги с такива заглавия и амбиции. Кой си ти, човече от кал и пръст създадено, че да вникнеш в природата Божия?

от Тимъти Хътън / дата: 23 окт 2013

Доста любопитно.

от Аплодиращ / дата: 23 окт 2013

Крайно време беше тази книга да се появи на български език.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]