Голямото разделение

Автор: Джоузеф Стиглиц
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Изток-Запад
Преводач Елена Филипова
Брой страници 456
Година на издаване 2016
Корици твърди
Език български
Тегло 685 грама
Размери 15x22
ISBN 9786191527502
Баркод 9786191527502
Категории Икономика, Книги

В „Голямото разделение“ Стиглиц затвърждава диагнозата, която очерта брилянтно в „Цената на неравенството“: проблемите на Америка са много и касаят пряко целия свят. Стиглиц подлага на безкомпромисен анализ всички хитроумни прийоми за облагодетелстване на единия процент от световното население, практически притежаващ целия финансов ресурс на планетата. „Американската мечта“ става все по-недостижима, навлизайки в сферата на мита; привилегированите извличат всевъзможни дивиденти, които са слабо регулирани и най-често не подлежат на данъчно облагане.Изобщо системата е направена от богатите и е изцяло в техен интерес. Черпейки опит от множеството реформи, осъществени в страните на Скандинавския полуостров, Япония и Сингапур, той предлага алтернатива, която може би е в състояние да се справи с пагубната вълна от дълг и финансово безсилие, нахлуваща в Европа от запад.

В крайна сметка Стиглиц не приема, че единствената ни перспектива е икономически растеж, постигнат чрез засилване на социалното и глобално неравенство. Той е разочарован не от капитализма като цяло, а от начина, по който неговата система се е извратила в двадесет и първи век. Проблемът е не само и не просто икономически, но и морален. Ако бизнесът продължава да не инвестира в своите работници, а търси пътя на краткосрочната печалба, водеща до все по-остро разделение на социалните слоеве, ще се окажем изправени очи в очи с истинска катастрофа. Стиглиц вече не само изтъква проблеми, а очертава и възможни решения.

Ключови думи: Светът вчера, днес и утре

от Ани Цолова / дата: 22 яну 2020

Горещо препоръчвам!
Най-малкото, защото Стиглиц подлага на унищожителна критика "Шоковата Доктрина", в момента е в екипа на президента Тръмп.
Почетен, точен, аполитичен анализ на действията на СБ и МВФ, като участващ в структурите им правдиво посочва минусите на двете институции.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]