Физика на невъзможното

Автор: Мичио Каку
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 4

Издател Бард
Преводач Антон Даскалов
Брой страници 400
Година на издаване 2018
Корици меки
Език български
Тегло 508 грама
Размери 14x21
ISBN 9546551092
Баркод 9546551092
Категории Физика и астрономия, Природо-математични науки, Природни и точни науки, Книги

В света на науката всеки ден се случват невъзможни неща!

От телепортацията до телекинезата, с маниера на научен фантаст, Мичио Каку ни представя полето на действие – и ограниченията – на физичните закони такива, каквито ги познаваме днес. Предстои ви да разберете:

• Как оптиката и електромагнетизмът един ден ще ни дадат възможност да насочваме потока светлина около предмети – като вода, заобикаляща речен камък, – за да станат те невидими за наблюдателя.

• Как реактивни ракети, лазерни платна, двигатели с антиматерия и наноракети един ден биха ни отвели до близки и далечни звезди.

• Как телепатията и психокинезата, смятани доскоро за псевдонауки, някой ден ще се превърнат в реалност с напредъка на нанотехнологиите, ядрено-магнитния резонанс, компютрите и суперпроводимостта.

• Защо машината на времето, макар и съвместима със законите на квантовата физика, може да бъде построена единствено от невероятно напреднала цивилизация.

Мичио Каку детайлно анализира всяка висока проектотехнология и научните основания, на които тя стъпва. „Физика на невъзможното” повежда читателите на хипнотично пътешествие в света на науката, което провокира, забавлява и просвещава.

от Дарина Стоянова / дата: 06 дек 2012

БАРД имат добри попадения.Книгата е много хубава.

от Неделчо / дата: 05 дек 2012

Една от най-добрите книги, които средностатистическият човек може да прочете за космологията и астрофизиката! Стига да са му интерести тези области от науката...

от Joe / дата: 24 окт 2010

Интересна книга.

от Teodor Stefanov / дата: 07 апр 2010

ако не бъркам,това е по сериала който върви по дискавъри наука,като гледам темите засегнати и името на автора

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Ненапразно Асоциацията на американските учени отличи с наградата "Квант" (за най-интересно научнопопулярно литературно произведение) книгата "Физика на невъзможното".  Авторът Мичио Каку е физик теоретик, един от създателите на струнната теория, освен това е водещ на радио и телевизионни научни предавания.
В предисловието към книгата си Каку отбелязва: "Преди 150 години учените обявиха за невъзможно много от това, което сега ни се струва съвсем естествено". Прав е: преди век и половина описваните от специалисти и писатели фантасти факс, интернет, стъклени небостъргачи, супер бързи влакове на въздушна възглавница, автомобили, задвижвани с газ и др., са били смятани за пълен абсурд. В книгата си авторът разглежда явления и технически устройства, които засега съществуват само на теория и прогнозира възможно ли е да станат факт в близкото или далечно бъдеще. "Въжделенията на мечтателите" той разделя на три категории: "непременно ще се случат", "може да ги има, може да ги няма" и "уви,  те са химера".
„Предаването на мисли на разстояние вече е факт, но експериментите продължават", категоричен е американският учен. Той предсказва, че човечеството ще започне да прилага телекинезата (мисълта въздейства на обекти като ги премества или деформира) след 10-20 години. Списъкът "може да ги има, може да ги няма" се оглавява от машината на времето. В книгата си Каку цитира световноизвестния физик Стивън Хокинг: "Ако пътешествията във времето са възможни, защо не срещаме туристи от бъдещето? Във Вселената изглежда съществува закон, забраняващ екскурзии от рози род".  Технологии, които нарушават законите на физиката, окупират категорията "уви, те са химера". Тук за първото място се "бият" вечният двигател и прогнозиране на бъдещето.
"Тези неща не са по силите ни", констатира Каку. Но учените също понякога грешат...

Антонина Ганева, Хеликон – Стара Загора