Писма от България

Автор: Евгений Утин
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 7

Издател Абагар
Преводач Панайот Денев
Брой страници 320
Година на издаване 2017
Корици меки
Език български
Тегло 480 грама
Размери 17x23
ISBN 9786191681785
Баркод 9786191681785
Категории Спомени и документи, История, Книги

„Да попаднеш под опека, да загубиш пълноправие – няма по-тъжна съдба за който и да е народ. Нека народът преживява години на колебание, нека впряга всичките си сили и търпи загуби, само не го поставяйте под опека, тъй като в такъв случай той губи вярата в себе си и стъпка по стъпка се превръща в сляпо оръдие на своите опекуни“.

Евгений Утин (1843-1894) е адвокат, публицист, военен кореспондент. Един от най-активните сътрудници на създадения в началото на 19-и век от Н. М. Карамзин "Вестник Европы" - най-популярното издание на руската либерална интелигенция. Като адвокат участва в известния Нечаевски процес и в редица други политически дела. След края на Френско-пруската война (1871-1872) заминава за Франция и изпраща кореспонденции за "Вестник Европы". След завръщането си в Русия редовно сътрудничи и на основания от Леон Гамбета вестник "Republique francaise".
През 1877 г., когато започва Руско-турската война, Утин заминава за България и не само наблюдава, а и преживява изпитанията и несгодите.
"С дълбоко сериозния си и искрен тон, с богатството на факти и с ярката жизненост на много наблюдения и изводи публикуваните във "Вестник Европы" и излезли по-късно в отделна книга "Писма от България" и до днес остават едва ли не най-поучителната книга за нашата последна война с турците", пише публицистът Л. Слонимский в статия за Утин в Енциклопедическия речник на Брокхауз и Ефрон.
Евгений Утин е автор на десетки статии за Бисмарк и Вилхелм I, за Френската Трета република и Гамбета, за френската сатира и драма, за руския театър, за писателите Островски, Решетников, Салтиков-Шчедрин, Глеб Успенски и др.

Ключови думи: Топ 50 нехудожествена литература 2017, Топ 200 2017, Св. Георги Победоносец, Истории с писма, Трети март, 145 години от Освобождението

от Панайот Денев / дата: 15 авг 2017

В края на юли нов тираж на "Писма от България" от Евгений Утин пуснаха в продажба издателство "Абагар" и веригата "Хеликон" след пълно изчерпване на предишните два. Съобщавам го в памет на непрежалимия Георги Данаилов и не само заради суетата, а защото извънредно много приятели, познати и непознати ме питаха и се сърдеха, че дори не са успели да видят книгата, излязла за първи път на пазара в края на февруари т.г.

от Марио Иванов / дата: 26 юли 2017

Книгата е начилна

от Мария Иванова / дата: 06 юли 2017

До Пламен Петров. Аз също търсих книгата в доста книжарници в София (малки и големи) през м.6.17 г.Или тиража е малък, или търсенето е голямо. А може и да изтеглена от пазара, ако е много неудобна. Успех в намирането.
Коментарът е редактиран от администратор.

от Администратор / дата: 07 юни 2017

За съжаление, изданието е изчерпано. На този етап не разполагаме с информация относно предстоящо реализиране на допълнителен тираж.

от Пламен Петров / дата: 06 юни 2017

Има ли я изобщо тая книга на пазара?
Никъде не може да я открие човек в мрежата, а само статии в пресата за нея!

от Тони Киров / дата: 17 май 2017

Истината не може да бъде скрита и не бива да бъде преиначавана, защото рано или късно тя излиза на яве. Тази книга трябва да бъде прочетена от всеки българин, за да е наясно, че понятието "турско присъствие или съжителство" е подигравка с нашите предци, както и за многократно преувеличената "братска" любов на руският към българския народ,

от Димо Михалев Димо / дата: 07 май 2017

Уроците за руско-турската война 1877-1878 г. във всички учебници по история на България трябва да бъдат пренаписани и да се сложи официален край на манипулираната представа за тази толкова важна част от българската история.
Нека хората, от който зависи това осъзнаят, че имат дълг не само към настоящето и бъдещето, а и към всички, които живяха в заблуда и не доживяха истината.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]