България- военният трофей на Сталин

Автор: Георги Боздуганов

Коментари: 12

Издател Издателска-къща-МаК
Брой страници 200
Година на издаване 2014
Корици меки
Език български
Тегло 304 грама
Размери 14x21.5
ISBN 9789548585330
Баркод 9789548585330
Категории Нова и най-нова история, Обща световна история. Справочници, История, Книги

Дебютната книга на Георги Боздуганов изследва една изключително важна (и едва ли случайно!) пренебрегвана от българската историография тема: отношенията между България и Съветския съюз през Втората световна война. Книгата се отличава с нетипична за традиционните исторически изследвания яснота на мисълта и фактическото изложение.

В нея липсват несъществени за разглежданата тема отклонения. Историческите факти и документи са не само прецизно подредени, но и осмислено представени по начин, който позволява дори на неинформирания или предубеден читател да проумее какво точно се е
случило в България през годините на Втората световна война.

Книгата е изградена на основата на български и чуждестранни дипломатически документи, лични дневници, записки и мемоари на важни участници в събитията. В нея в хронологичен ред са събрани и разгледани множество факти и обстоятелства, упорито премълчавани през отминалите години. Разкрита е и директната политика, която Царство България и Съветския съюз водят помежду си по време на Втората световна война, както и намесата на трети страни в отношенията между тях.

Наред с изясняването на основния въпрос - как бе попречено на България да прекрати своето „символично” участие във войната срещу Западните съюзници и да избегне съветската окупация, в книгата се повдигат и други, останали досега без отговор въпроси.

Сталин ли нареди да бъде отровен Цар Борис III? До каква степен българската политическа класа е била обвързана със сталиновия режим преди влизането на Червената армия в страната? Защо и днес в Русия действат закони, според които България е вражеска страна,
воювала срещу СССР?

Надникнете зад кулисите на историята с „България- военният трофей на Сталин“!

от Явор Пешев / дата: 20 авг 2017

Авторът, въпреки многобройните факти и системното изложение, не е успял да остане на обективна позиция. Такава книга трябва да анализира, а тя цялата е изпъстрена с емоционални изблици срещу Съветския съюз и Сталин, които били подли, коварно предприели това и онова... Естествено, защо се прави на изненадан! Та Великите сили и тогава, и много преди това, а да не говорим за "днес" следват своите интереси, заявяват едно, а вършат съвсем друго. Само че в очите на автора Англия и САЩ са били доверчиви, наивни и се оставили да бъдат подлъгани от Сталин. Колко любезно от страна на автора. Ако беше успял да се извиси над фактите и да погледне по-широко, щеше да забележи, че те са имали други приоритети и по-важни за тях позиции за отстояване, затова макар и неохотно са "позволили" на Сталин да се настани в България и целия изток на Европа, за да не им измъкне под носа и нейния запад.
Иначе полезна книга с изобилие от подробни факти, които са добре дошли за мислещия читател, но го съветвам сам да си ги анализира, като прескача емоционалните изблици на автора.

от Тодор Влаев / дата: 24 сеп 2016

Изключителна книга, която всеки трябва да прочете.

от Йордан Баев / дата: 30 юни 2016

Гледах автора преди месец в предаването "История.бг" по БНТ. Смешен и самовлюбен човечец, кинезитерапевт от времето на Ф.Д., който се мисли за равен поне с Тукидит. Пародия!

от николов / дата: 08 апр 2015

Добра промивка на мозъците!!!!. Всичко е било ясно от самато начало. Ех, Българска съдба !!!!!!!!.

от Администратор / дата: 08 апр 2015

към Цветан: Он-лайн поръчка с доставка до ваш адрес можете да направите през активния бутон Купи.

от Цветан / дата: 07 апр 2015

Дали със Еконт или друга фирма за доставки работят искам да знам откъде да я поръчам да ми я докарат

от нрс / дата: 23 яну 2015

Рядко повърхостна книга! Язък за хвалбите и левчетата.

от Личев / дата: 19 яну 2015

Великолепно произведение, касаещо най-новата българска история, за жалост непозната на младите хора в България.

от Васил Попвасилев / дата: 15 яну 2015

Отдавна чакахме някой да разкаже истината. България не заслужава до ден-днешен стари и нови историци да я кичат с разни етикети. Книгата е верен и точен документ и дано я последват и други.

от Станчев / дата: 21 дек 2014

Чете се на един дъх от интересуващите се от история. Подкрепена с много богат списък с източници. Отлична!

от Христов / дата: 12 дек 2014

Великолепно подреждане на пъзела "България във Втората снетовна война", обективно и прецизно, завладяващо от първия миг и разтърсващо с ракриването на стотици нови факти от задкулисието на събитията! Книга за всеки родолюбец!

от Сугарев / дата: 18 ное 2014

В момента я чета. Наистина е приносна в много отношения.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]