Речите, които промениха света

Автор: Съставител София Петрова
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Millenium
Брой страници 352
Година на издаване 2015
Корици меки
Език български
Тегло 402 грама
Размери 16x23
ISBN 9789545153129
Баркод 9789545153129
Категории Обща световна история. Справочници, История, Книги

В древността софистите първи осъзнали, че говорът и мисълта се подчиняват на определени правила, а красноречието е силен лост за въздействие над хората. Ораторското изкуство обаче изисква много повече от правилно подбрани думи. Нужно е умението да грабнеш вниманието на слушателя, да го убедиш в правотата на тезата си, да го накраш да се довери, дори да му поднесеш лоша вест по най-безболезнен начин.

В ерата на информацията мнозина сигурно възприемат публичната реч като кратко телевизионно или интернет обръщение. Ала харизмата и темпераментът на личности като Наполеон, Оливър Кромуел, Мартин Лутър Кинг, Фидел Кастро, Джон Кенеди или Вапцаров извират от всяка тяхна дума дори и десетилетия след като са изречени. Зн

Ключови думи: Вдъхновяващи оратори

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Издателство Millenium си е поставило амбициозната задача да събере в едно книжно тяло речите на известни личности, които чрез тях са оказали някакво влияние върху развитието на нашата цивилизация. СборникътРечите, които промениха света“ са в превод от руски, английски, испански, немски и френски език, а преводачи са Анелия Димитрова, Бойко Ламбовски, Веселин Петров, Георги Петров, Георги Попов, Даниела Стоева, Мая Ненчева, Николай Кулев, Огнян Стамболиев, Ружа Мускурова, Свидна Михайлова, Цветан Грозев. Ораторското майсторство е наука, осъзната още от древните гърци, да говорим пред публика не е просто занимание, изискват се множество качества като ерудираност, убеденост, умение за убеждаване, познаване на фактите и гледните точки, съобразяване със ситуацията и не на последно място лична харизма и дар слово, защото без тях и най-умната реч би била скучна. Някои от харизматичните личности, представени в „Речите, които промениха света“, са Мартин Лутър Кинг, Джон Кенеди, Ърнест Хемингуей, Фидел Кастро, Уинстън Чърчил, Хитлер, Ленин, Вацлав Хавел... Не можем да изброим всички имена, но можем горещо да ви препоръчаме това историческо четиво. Всяка една епоха в нашата човешка цивилизация е характерна с нещо свое, носи свой дух и атмосфера, на света са живели и такива личности, чиито думи са променяли тези епохи, след чиито думи човечеството е ставало по-мъдро или по-глупаво, издигало се е нагоре или е пропадало в пропастта на войната. Речите на тези личности отразяват в себе си спецификите на времето си, културните и социалните феномени, които са вълнували обществата и с това те са ценен документ, от който можем да разберем много за своите предци. „Речите, които промениха света“ е книга, която ще допадне много на читателите на исторически романи, хроники и документалистика. Първо историята е като трагедия, а след това се повтаря като фарс. В днешната информационалистична епоха, когато телевизионните обръщения са всекидневие, историческите речи на влиятелните личности могат да ни върнат обратно в смисъла на думите и да разберем какво означава да се изправиш пред аудиторията и да я завладееш с думите, темперамента си и мислите си.

от Хеликон