Етика

Автор: Барух Спиноза

Коментари: 2

Издател Изток-Запад
Преводач Марко Марков
Брой страници 341
Година на издаване 2016
Корици твърди
Език български
Тегло 530 грама
Размери 15x22
ISBN 9786191527519
Баркод 9786191527519
Категории Философия, Хуманитарни науки, Книги

„Етика“ на Спиноза е един от базисните философски текстове за всички времена.
Това е силно въздействаща творба, съчетаваща брилянтен стил с изящна яснота на логиката. Оказала е и продължава да оказва огромно влияние за развитието на световната философия. Спиноза ни въвежда в своите идеи за същността на Бог, на съзнанието, емоциите и силата, отваря очите на човечеството да разбере живота и мястото си в установения във Вселената ред. Според автора щастието се състои в свободната любов на разума към висшия идеал (Бога). Разсъжденията му на мислител се основават на математиката и логиката, чрез които той извежда своите идеи за метафизиката, като представя доказателствата си посредством дедуктивни доводи, дефиниции, аксиоми и теореми.
Великият философ доказва, че съществуващото във Вселената е единна универсална субстанция, която се състои от разум и телесност. Спиноза е детерминист и според него всичко се случва посредством необходимостта. Тъй като човешкото поведение е изцяло предопределено, свободната ни воля се състои в това да разберем защо нещата се случват по този начин. Това „всичко“ се случва по определена необходимост и с максимално съвършенство. Самата Реалност е съвършена.
Барух (Бенедикт) Спиноза е холандски философ, роден през 1632 г. Произхожда от еврейско семейство, занимаващо се с търговия. Получава религиозно образование, но любопитният му ум и новаторските му идеи не са добре приети сред неговата общност. Това води до отлъчването му от Синагогата, когато е на 24 години. Тогава той приема латинското име Бенедикт и се отдава на философията, а прехраната си изкарва с шлифоване на лещи. Умира през 1677 г. в Хага.
Заедно с Рене Декарт и Готфрид Лайбниц Спиноза е смятан за един от най-великите рационалисти във философията. Трудът на живота му е съчинението „Етика“, публикувано посмъртно от негови приятели.

от ... / дата: 14 фев 2016

П.С. "да се сВери"...

от Николай Узунов / дата: 14 фев 2016

Адмирации, че я преиздавате; адмирации, че все още издавате философска и хуманитарна литература, но ... можеше някои да й напише нов предговор (видях, че не сте поместили стария); можеше някои да си направи труда и да сфери дали случайно няма неточности в стария превод на Марко Марков, можеше да се погледне, осъвремени, допълни, защото говорим все пак за доста сложен за разбиране текст, който изисква нужното издателско внимание. Можеше ... :/

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg