Новото в новия български правописен речник

Автор: Теофана Гайдарова
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Контекст
Брой страници 288
Година на издаване 2015
Корици меки
Език български
Тегло 323 грама
Размери 16x23
ISBN 9789548238540
Баркод 9789548238540
Категории Съвременен български език, Езикознание, Език и литература, Хуманитарни науки, Книги

Книгата НОВОТО В НОВИЯ ПРАВОПИСЕН РЕЧНИК подробно и изчерпателно разглежда книжовната норма в българския език. На основата на изданието на Института за български език към БАН „Официален правописен речник на българския език“ (издателство „Просвета“, 2012 г.) са анализирани прием­ствеността и промените в кодификацията. Акцентът е поставен върху ясното, достъпно и разбираемо не само за специалиста, но и за широката публика представяне на правилата, изключенията, новостите и нерешените проблеми в българския правопис и пунктуация.
Авторът на книгата гл. ас. д-р Теофана Гайдарова преподава съвременен български език в Плов­дивския университет. Д-р Теофана Гайдарова е позната на специалистите като дългогодишен и вещ изследовател на книжовната норма.?

от Стефан Пеев / дата: 18 яну 2016

Списание ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА, 2015, бр. 3–4, 169–173.

Изглежда Теофана Гайдарова познава „Официалния правописен речник на българския език" (София, „Просвета", 2012, 676 с.) по-добре и от самите му съставители. Това впе­чатление се придобива още с прочита­нето на първите страници на книгата и то остава и до прелистването на по­ следната страница.
- - -
Придобивка за съставителския екип и за многобройните потребители на речника би било привличането на Теофана Гайдарова за постоянна сътрудничка при разработ­ването на речника. Със създаването на тази книга тя е навлязла много навътре в правописната и пунктуационната проблематика, което я прави ценна специалистка, чиито знания и умения могат и в бъдеще да подпомагат кодификационните процеси и решения.

Проф. д.ф.н. Боян Вълчев
откъс от рецензията за книгата на д-р Теофана Гайдарова „Новото в новия български правописен речник“ (Пловдив: КОНТЕКСТ, 2015) в списание ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]