Първа равносметка след апокалипсиса

Автор: Фредерик Бегбеде
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 5

Издател Колибри
Преводач Росица Ташева
Брой страници 376
Година на издаване 2013
Корици меки
Език български
Тегло 409 грама
Размери 13x20
ISBN 9786191501656
Баркод 9786191501656
Категории Теория и история на културата, Културология, Хуманитарни науки, Книги

В живота винаги заслужаваме повече от един епитет. Например аз съм критик литературен светски романов радио-телевизионен нарцистичен наивен влюбен самотен тъжен богат надут мил зъл и туй е съвсем накратко казано, аз непрекъснато се променям като всички останали.

Пропуснал е: сноб, позьор, денди, блестящ, начетен, остроумен, ексцентричен, язвителен, субективен, страстен читател, непоколебим книголюб...

В „Първа равносметка след aпокалипсиса“ ще видите един Фредерик Бегбеде, различен от онзи, когото познавате от другите му книги. Защото това не е автобиография, не е роман, а е нещо различно и от двете. Това е книга за романи, пречупени през автобиографична, много лична гледна точка. Стоте книги на XX век на Бегбеде може и да не са всичките ваши сто книги, но то не e и задължително. Достатъчно е да откриете сред тях – един Хемингуей, друг Керуак, трети Амели Нотомб или Виржини Депант, четвърти Селинджър или Фицджералд. Да ги откриете в есета, написани в присъщия на Бегбеде безцеремонен стил на великолепен литературно-говорим език. Без да споменаваме предговора, който всеки библиофил може да си го окачи на стената – още един епитет: забележителен-автор-на-предговори-който-силно-дразни-любителите-на-електронни-книги.

от Фродо Книжин / дата: 24 апр 2014

Най-добрия жив писател на земята
който не е съгласен значи не го е чел

от ММ / дата: 24 апр 2014

Рядко ще срещнете книга в която на всеки 2 - страници / на практика за всичките 100 ревюта/ , да има страхотна идея и блясък на остроумие..
Не знам как го е направил и какъв писател е но анализаторския му нюх
и оригиналните идеи са невероятни...
Браво

от Нобел / дата: 17 апр 2014

Бегбеде е феномен. Най-добрия модерен евроазиатски автор

от Вътрешен / дата: 11 ное 2013

Четох я в оригинал, книгата е един път. Редакцията не е виновна, корекцията куца.

от Ей... / дата: 10 ное 2013

Браво... още на първата страница и то в думата книга да има грешка...

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Най-личната, най-различната книга на Фредерик Бегбеде.


Навлизаме в главата на писателя, в неговия свят, в неговата библиотека.


Един читателски дневник, който ни дава надежда, че книгата, като удоволствие, като предизвикателство, като хартия и мастило, книгата в идиалистичния й вид, не е обречена.


Прочетете този дневник, сигурна съм, че отново ще огладнеете за книга от хартия и ще отворите очите си за нови книжни предизвикателства.

Елена Бойчинова, Хеликон София - Шишман

Това е книга - апотеоз на книгата. На хартиената книга. На четенето и писането. Тя е посветена на всички, които все още могат да четат книги и даже романи. Тя е откровението на едно поколение, чийто апокалипсис е невидим за сетивата на следващите го. Тя е едно френско бижу, чиято екстравагантност и безцеремонност, лесно може да бъде обявена за кич от блюстителите на канона. По същия начин, по който авторът й с лека ръка е заклеймяван като лековат и повърхностен позьор. Като, че ли единственият разрешен начин да се пише за висока литература е този, при който "ни обговаря деконструктивизмът на дискурса" (по героинята на Иво Сиромахов Стаматова). Все си мисля, че книгата и литературата ще оцелеят именно заради жизнеността, с която може да се пише и за тежкото, и за лекото, и за сложното, и за простото. Че иначе деконструктивизмът направо ще ги осмърти.

Флорика Велева, Хеликон Благоевград

Фредерик Бегбеде /Fre'de'ric Beigbeder/ е френски писател роден на 21 септември 1965 г. в Ньой сюр Сен.

Произлиза от буржоазно семейство. Майка му Кристин дьо Шастение (Christine de Chasteigner) е преводач на романи от стила на Барбара Картланд. Баща му Жан-Мишел Бегбеде (Jean-Michel Beigbeder) работи в трудова агенция за набиране на висши кадри. Има брат Шарл (Charles) който се занимава с бизнес.

Фредерик Бегбеде е учил в престижните парижки лицеи Монтен (lyce'e Montaigne) и Луи-льо-Гран (lyce'e Louis-le-Grand). После се дипломира от престижния парижки институт за политически науки (Institut d’e'tudes politiques, съкратено IEP или Sciences Po). Приключва своето образование с диплома по маркетинг в специализирано училище за журналистика и комуникации.

През 1990 г. публикува първия си роман : Мемоари на един откачен младеж (Me'moires d’un jeune homme de'range'). В професионален план става член на рекламна агенция в Париж. Работи паралелно в областта на литературната критика в големи френски списания (Elle, Paris Match, VSD, Voici) и по парижкия кабелен канал Paris Premie`re.

През 1994 г. издава втория си роман : Ваканция в кома (Vacances dans le coma). Същата година създава литературната награда le prix de Flore (наградата Флор) по името на известно парижко кафе. С тази награда се удостояват известни съвременни франкофонски писатели като Мишел Уелбек (1996 г.) и Амели Нотомб (2007 г.).

През 1997 г. романът Любовта трае три години (L'amour dure trois ans) завършва цикъла за героя Марк Мароние (Marc Marronnier).

През 1999 г. излиза сборникът новели Разкази под екстази (Nouvelles sous ecstasy).

През 2000 г. публикува най-известния си роман 9.99 лв. (99 francs преименуван 14,99 euros, а после 6,20 euros). Тази творба е ярка критика на света на рекламния бизнес и е причина да бъде уволнен от фирмата, в която работи. До ден днешен 9.99 лв. е продаден в повече от 380 000 екземпляра по света.

След това Фредерик Бегбеде става водещ на собствено литературно предаване Книги и аз (Des livres et moi) по парижкия кабелен канал Paris Premie`re.

През началото на 2003 г. Фредерик Бегбеде е назначен за издател в издателската къща Фламарион (Flammarion). До лятото на 2006 г. редактира около 25 книги преди да напусне.

Последните му романи са : Windows on the world (2003 г., получил френската литературна награда Interallie' същата година), Егоистът романтик (L'e'goi"ste romantique, 2005 г.) и Помощ прощавайте (Au secours pardon, 2007 г.).

Към края на 2007 г. във Франция излиза филма 99 франка (99 francs) по книгата на Фредерик Бегбеде. Главната роля на героя от романа изпълнява Жан Дюжарден (Jean Dujardin).

През януари 2008 г. Фредерик Бегбеде е арестуван за притежание и консумация на кокаин в Париж, но бързо излиза на свобода.