Владетелят

Автор: Николо Макиавели
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 3

Издател Изток-Запад
Преводач Сава Славчев
Брой страници 298
Година на издаване 2014
Корици твърди
Език български
Тегло 495 грама
Размери 15x22
ISBN 9786191525249
Баркод 9786191525249
Категории Философия, Хуманитарни науки, Книги

"Победителят има много приятели, но приятелите на победения са истински."

Мнозина днес определят„Владетелят“, може би най-извеестният труд на Николо Макиавели, като едно от първите произведения на политическата философия. Новото българско издание на „Владетелят“ е билингва – освен на български, текстът е представен и в оригинал на италиански език. Преводът от средновековен италиански е дело на Сава Славчев и е направен по последното критично издание на Джорджо Инглезе върху Николо Макиавели „De Principatibus“, издадено от Италианския исторически институт по средновековието в Рим през 1994 г. и публикувано от Einaudi, Torino през 1995 г., със заглавието „Il Principe“, а впоследстивие и от Newton Compton, Roma през 1998 г. в сборника „Niccol? Machiavelli Tutte le opere – storiche, politiche e letterarie“. Книгата съдържа и речник на италианските термини на съвременен италиански език, изготвен от Антонио Джузепе Балистрери – философ, специалист по политическа история. За настоящото издание на „Владетелят“ проф. Никола Георгиев е категоричен: „Това е преводът на ‘Владетелят’“.

„Владетелят“ (на италиански: Il Principe, издавана на български и като „Князът“ или „Принцът“) е най- известното произведение на ренесансовия мислител, философ и дипломат Николо Макиавели.

Създадена през 1513 г., книгата е публикувана посмъртно през 1532 г. Авторът я посвещава на влиятелното флорентинско семейство Медичи, чието благоволение Макиавели по този начин се опитва да спечели.

Смята се за едно от първите — ако не и първото изобщо — произведения на политическата философия. В книгата с неприкрита яснота, граничеща с цинизъм, са анализирани механизмите на власт (завладяване, укрепване, задържане на властта и т.н.). Едно от главните действащи лица които са описани в книгата е Чезаре Борджия.

Интерпретацията на "Владетелят" води до появата на т.нар. макиавелизъм и антимакиавелизъм.

"Владетелят" отчасти се възприема като един от първите трудове на модерната философия, по- конкретно модерната политическа философия, в която ефикасната истина се смята за по- важна от който и да е абстрактен идеал. Трудът също така се намира в директен конфликт с доминиращите Католическа и схоластична доктрини относно начина, по който да се разглеждат политиката и етиката.

Ключови думи: Книги, които оформиха съвременния свят, Философия за ежедневието, Най-хубавият подарък, География на мъдростта, Мъдростта на времето, Власт, Законите на властта

от Ивайло / дата: 26 сеп 2019

Не няма картинки вътре. Изданието е двуезично - на лявата страница е текста на италиански, на дясната на български - фактически четеш само дясната страница на всеки лист. Изданието е много много добро. Директен превод а не размишленията на някой си над книгата от сорта на "Макиавели е искал да каже това, Макиавели е искал да каже онова" на които съм попадал. Препоръчвам я.

от питащ / дата: 01 юли 2017

да питам вътре има и картинки ли ? не е само текст

от Хондурас / дата: 07 ное 2014

Най-доброто от всички досегашни издания на култовата новела!
Уникално илюстрирана с много факти осветляващи личноста на автора и нелеката му житейска съдба!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Николо Макиавели е италиански философ, държавник и историк от епохата на Ренесанса. Дълги години е бил служител във Флорентинската Република, с дипломатически и военни отговорности. Той е основател на модерната политическа наука и по-конкретно на политическата етика. Той също така е писал комедии, карнавални песни и поезия.
Макиавели е бил секретар на Втората Канцелария на Република Флоренция ( 1498-1512), когато Медичите не са били на власт. Написва своя шедьовър – „Владетелят”, след като Медичите възстановили своята власт и Николо вече нямал задължения и отговорности във Флоренция. Той е смятан за родоначалник на идеята за модерната държава и модерния владетел.