Владетелят

Автор: Николо Макиавели
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 2

Издател Хеликон
Брой страници 152
Година на издаване 2016
Корици меки
Език български
Тегло 117 грама
Размери 11x16
ISBN 9789542984122
Баркод 9789542984122
Категории Философска проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

"По-добре е да загубиш със своите, отколкото да спечелиш с чуждите. Победа, добита с чуждо оръжие, не е истинска."

Подобно на „Изкуството на войната” на Сун Дзъ, и тази класическа творба е много повече от субективен коментар на историята и на фигурите, които са я движили. Съветите на Макиавели, макар и понякога стряскащи, са отправени привидно само към овластените, но в същата степен важат за всекиго при общуването му с другите. „Владетелят” е не само проникновен психологическо-философски документ, но и изпитано напътствие как да се практикува властта. Тъй като човешката природа почти не се променя, този текст няма срок за годност – той отдавна е надживял автора си и пребъдва във времето.

Ключови думи: ТОП 50 Нехудожествена литература 2016, Хеликон топ 200 2016, Топ 100 за 2016 година, Мъдри мисли за празник и делник, Хитове до 10 лв., Хитове до 10 лв, Топ 50 нехудожествена литература 2017, Топ 200 2017, Философия за ежедневието

от Силвестър / дата: 21 юли 2017

Книга, която съм чел в друго издание, но препоръчвам горещо, защото дава обяснение за много от политическите процеси на съвремието. Някои от политиците май все пак се учат от историята и ни погаждат стари номера. This book is a must for every cultivated person.

от 543 / дата: 06 яну 2017

Една от най-великите книги на всички времена!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Авторът на класическата творба „ВладетелятНиколо Макиавели твори и живее в родината на Ренесанса, Флоренция, в един период на големи промени, когато градовете-държави залязват и постепенно се установява новият модел на държавност. Издател на фундаменталното произведение, което може да се разглежда както като сборник със съвети към политиците и хората във властта, така и като философски и психологически трактат, отправен към всеки читател, е Хеликон. Цената от 5,95 лв за тези 150 страници с мъдрости и поучения е повече от атрактивна. Препоръчваме ви преди да отворите книгата, да се информирате накратко кой е нейният автор и защо думите „макиавелизъм“ и „макиавелиан“ стават популярни през 16 и 17 век. За Николо Макиавели политиката е изкуство, а властта е прилагане на това изкуство в практиката. Наричат го от една страна основоположник на републиканското мислене, но от друга го обвиняват в защита на диктатурата. Противоречива личност е до ден днешен, философите виждат в него ренесансовия продължител на Плутарх, Тацит и Цицерон, а привържениците на силовия и безскрупулен стил в политическите среди го приемат за свой родоначалник. Може би трябва да разделим политика Макиавели от писателя Макиавели. Оттеглил се от властта след завръщането на Медичите, той се отдава на творчество, което го е обезсмъртило – пиесата му „Мандрагора“ се поставя до днес в театрите. Въпреки че никъде не го казва директно, крилатата фраза „целта оправдава средствата“ е негова, именно във „Владетелят“ той обяснява какво може да си позволи властта, за да запази позициите си – всичко, без никакви морални задръжки. Насилието е напълно допустимо и препоръчително, когато трябва да бъдат премахнати политическите противници според Макиавели. Конкретната цел на написването на трактата била да се докаже пред Лоренцо Медичи, че знае как се управлява държава, а още по-добре знае как се пази власт. Макиавели не бил взет на служба, но творбата му продължава да вдъхновява всички, които имат афинитет към наркотика, наречен власт. Творчеството му оказва влияние по-късно върху Бейкън, Русо, Хюм и Ницше.


 

от Хеликон

Николо Макиавели е италиански философ, държавник и историк от епохата на Ренесанса. Дълги години е бил служител във Флорентинската Република, с дипломатически и военни отговорности. Той е основател на модерната политическа наука и по-конкретно на политическата етика. Той също така е писал комедии, карнавални песни и поезия.
Макиавели е бил секретар на Втората Канцелария на Република Флоренция ( 1498-1512), когато Медичите не са били на власт. Написва своя шедьовър – „Владетелят”, след като Медичите възстановили своята власт и Николо вече нямал задължения и отговорности във Флоренция. Той е смятан за родоначалник на идеята за модерната държава и модерния владетел.