Портретът на Дориан Грей

Автор: Оскар Уайлд
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 17

Издател Фама
Брой страници 270
Година на издаване 2006
Корици меки
Език български
Тегло 353 грама
Размери 21x14
ISBN 9789545972102
Баркод 9789545972102
Категории Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

"Ние не можем да понесем у хората недостатъците, които притежаваме сами"

Не съществува такова нещо като нравствена или безнравствена книга. Книгите са добре или зле написани. Това е всичко.
Оскар Уайлд

Вашият роман е от малкото, които ме вълнуват. Неговата буреносност е съградена от същностно мечтание, той е затрогващ чрез невъобразими интелектуална изтънченост и човечен чрез упадъчната атмосфера на красотата - това е чудо и връх в писателското майсторство.
Стефан Маларме в писмо до Оскар Уайлд

Оскар Уайлд е голям мислител на опасни мисли. Уолтър Алън

Ключови думи: Всички говорят за Лондон, От детството към зрелостта, Книги-филми, Когато се раждаха шедьоврите, Добрата стара Англия, От детството към зрелостта - 13-18 години

от Ангел / дата: 09 мар 2015

Страхотна книга,много завладяваща с невороятни диалози...

от eskyzara / дата: 27 дек 2012

За каква поредица става въпрос, Мария?
Моля да споделиш :)

от Десислава / дата: 26 дек 2012

Страхотна книга!!!

от Мария / дата: 22 дек 2012

Великолепна е и цялата поредица. Имам я почти цялата.

от Павел / дата: 22 дек 2012

Великолепие! Просто великолепие!

от Емилия / дата: 20 мар 2012

Гениална книга, която всеки млад човек би трябвало да прочете!

от Петя Маринова / дата: 27 юни 2011

Любима книга!

от ... / дата: 26 юни 2011

Гениална, брилянтна книга!

от ... / дата: 26 юни 2011

Гениална, брилянтна книга!

от Ивu / дата: 07 юни 2011

Една наистина уникална книга!

от Станислава Спасова / дата: 27 мар 2011

Любимият ми роман! Оскар Уайлд е велик автор, който ще остане актуален и след 100 години!

от костов / дата: 30 май 2010

Наистина е гений. "Портретът на Дориан Грей" прочетох на 18 и ми отвори очите за много неща.

от геблин / дата: 30 май 2010

оскар е най-великия. гений безподобен, четете и се учете, водете си записки

от niako / дата: 28 май 2010

Оскар Уайлд е невероятен писател!В творбите му има толкова много скирити послания, но за жалост прекалено малко хора ги откриват.Когато видят, че краищата са тъжни, всички отминават произведението, без да осъзнаят смисъла. "Портретът на Дориан Грей" е една наистнеа смислена книга.Макар и фантастика, тя отправя много важни въпроси към живота.

от Павел Георгиев / дата: 20 май 2010

Оскар Уайлд ,най-прекрасния и най-любимия ми поет .Страхотна книга ,който може и иска трябва да прочете всичко писано от него ;)))))

от Клариса / дата: 19 май 2010

Може би, най-прекрасната и стойностна книга, която съм чела!

от Нели / дата: 22 мар 2009

Много стойностна книга... Може би любимата ми.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

„Портретът на Дориан Грей“  е едно от най-известните произведения  на Оскар Уайлд и единственият  роман в творчеството му. Още с появата си, той  предизвиква скандал – романът си позволява да осмива порядките и предразсъдъците на английската аристокрация от края на XIX век. С  характер-
ната за стила му тънка ирония,  Оскар Уайлд изследва противоречивата  човешка природа, проблемите на красотата и нравствеността и вечния стремеж към обезсмъртяване.
Сякаш на шега се сбъдва желанието на младия и необикновено красив Дориан да остарява не той, а портретът му, нарисуван  от художника Базил.
В замяна той е готов да даде всичко - „ душата си дори.“   Ролята на модерния Сатана – изкусител  в книгата е отредена на  лорд Хенри, който се превръща в „наставник“ на младежа. Развивайки  традиционния мотив за падението на душата , ценността и преходната природа на физическата красота, романът често е определян като „ метафорична притча за душата”.
Повече от сто години след написването си  „ Портретът на Дориан Грей“ остава актуален за читателите си с вечните теми за сблъсъка между идеал и действителност, между временно и вечно.

Дарина Мемова, Хеликон Пловдив - Център

Внимаай какво си пожелаваш, защото може и да ти се сбъдне. И после...?


Една задължителна книга за всеки ценител!

Владимир Тодоров, Хеликон Витоша

Оскар Уайлд е вълшебен разказвач и увлекателен водач в света на приказното, разточителното, изтънченото. Остроумен и духовит, всяко негово изречение придобива силата на афоризъм; неговите разкази, статии, пиеси излъчват интелектуална елегантност и впечатляват.

Романът „Портретът на Дориан Грей” въплъщава високи литературни норми, вълшебна увлекателност и изтънчена жестокост. Историята на младия Дориан, който пожелава вечна красота, жертвайки своя морал и продавайки душата е нещо повече от морална притча – Уайлд рисува портрет на страстите и терзанията на своето време, на всяко време опитващо се да примири суровата реалност и стремежа към вечните и непреходни ценности на изкуството. Дориан се оплита в паяжината на собствените си престъпления, които следват едно след друго, в невъзможността да ги прекрати, защото това би значело да се самоунищожи. Краят на романа е точно край на терзанията, но и парадоксално начало за откритата наново сила да бъдеш себе си, да се изправиш унищожително пред собствените си
страхове.

„Портретът на Дориан Грей” е уникално дълбоко литературно постижение, съчетаващо четивност и естетическа дълбочина.

Димо Георгиев, Хеликон Шумен

Има творци, за които каквото и да се напише, винаги ще бъде недостатъчно. Един от тях е Оскар Уайлд – писател с брилянтен изказ и остроумие, което винаги удря право в целта. Няма негово произведение, което да не се е превърнало в класика, а единственият му роман „Портретът на Дориан Грей“ е символ на разказваческото изкуство.

    Невинният и млад Дориан получава собствения си портрет като подарък от негов приятел художник. След като вижда картината и под лошото влияние на Лорд Хенри, Дориан си пожелава портретът да остарява вместо него, а той да запази младостта и красотата си вечна. Желанието му се сбъдва, но цената да загуби душата си е висока. Докато Дориан се впуска в развлечения, наслаждавайки се на вечната си младост, портретът му се превръща в негова гротеска.

    Оскар Уайлд, верен на своя декадентски стил, е създал скандален шедьовър, показващ човешката същност, която би дала всичко за вечна красота и безсмъртие. Но именно тези стремежи водят до разруха и упадък. А дали си струва да загубиш душата си, дори ако в замяна спечелиш целия свят?

„ - Никога не съм търсил щастие. Кому е нужно щастието? Аз търсех наслаждение.
  - И намирахте ли го, мистър Грей?
  - Често. Твърде често.“

Даниела Апостолова – Варна – Пикадили Парк

  Възможно ли е човек да остане завинаги млад, времето никога да не оставя отпечатък върху въшността му. Да – ще каже Оскар Уайлд, но на каква цена? Заслужава ли си да погубиш вътрешния си свят, за да живее този отвън? Кой ще победи във вечната борба между материалното и моралното?
  Безспорен шедьовър в световната литература, книгата е от вечните произведения, които веднъж прочетени, никога не се забравят.

Кристина Казакова, Хеликон - Пловдив

Ирландски писател, роден в Дъблин; учи в Дъблин и Оксфорд, където се присъединява към естетическото движение "изкуство за самото изкуство". Уайлд впечатлява лондонското общество със сензационния си стил и остроумните си забележки. Публикува Poems 1881 и пише приказки, литературна критика и дългото политическо есе “Душата на човека при социализма” 1891. През 1891 излиза единственият му роман “Портретът на Дориан Грей”. Пише елегантни светски комедии, изпъстрени с афоризми и парадокси: “Ветрилото на лейди Уиндърмиър” 1892, “Жена без значение” 1893, “Колко е важно да бъдеш сериозен” 1895, “Идеалният мъж”: 1895. Библейската драма “Саломе” 1893, написана на френски, е забранена от британския цензор и е поставена за пръв път в Париж през 1896 със Сара Бернар в главната роля. Един от любовниците му е лорд Алфред Дъглъс, чийто баща предизвиква Уайлд да заведе дело за клевета, което завършва със социалния крах и финансовото разорение на писателя.
През 1895 Уайлд е осъден на две години затвор за хомосексуализъм, а след излизането си от затвора живее във Франция. Поемата “Балада за затвора Рединг” 1898 и книгата De profundus1905 са посветени на връзката му с лорд Алфред.
Погребан е в Париж.