На изток от рая

Автор: Джон Стайнбек

Литературните звезди на 50-те
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 33

Издател Колибри
Преводач Кръстан Дянков
Брой страници 568
Година на издаване 2013
Корици меки
Език български
Тегло 503 грама
Размери 14x21
ISBN 9786191501052
Баркод 9786191501052
Категории Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

"За да бъде нечестен, човек трябва бясно да се стреми към нещо."

През 1948 г. Стайнбек се връща в Салинас и започва да работи върху „На изток от рая“. Завършена е през 1951 г., а през ноември 1952 г. оглавява всички листи на най-продаваните книги. Романът е мащабно платно, показващо постоянната борба между доброто и злото, силата и слабостта, любовта и омразата, красотата и грозотата. Действието се развива в рамките на петдесет и шест години и описва три поколения от два големи рода. Според самия автор книгата е резултат от единайсет години мисловна бременност, една година непрекъснато писане, 300 молитви, 36 топа хартия, 350 000 думи и много твърд мазол на пръста на дясната му ръка. „На изток от рая“ е екранизиран от големия холивудски режисьор Елия Казан (1955). „Една велика приказка – за неукротимия човешки дух, за мъждеещата във всяка гръд изначална добрина, орисана дори на изток от рая да създава, а не да руши, да утвърждава, не да отхвърля, да разказва за безбройните крушения на човешката душа, но и за нейните триумфални победи.“
Кръстан Дянков

„Когато говорим за американската литература на XX век, първото име, което трябва да изречем, е Джон Стайнбек. И веднага след това трябва да споменем „На изток от рая“ – книгата, от която всички ние, по-късните писатели, се учехме на художество.“
Норман Мейлър

Ключови думи: класика, Вечната класика, Топ 100 за 2015 година, ТОП 50 Художествена литература 2016, Хеликон топ 200 2016, От детството към зрелостта, Нобелови лауреати, Книги-филми, Топ 200 2017, Книги, които ни променят, Литературните звезди на 50-те, Под коя литературна звезда сме родени, Когато се раждаха шедьоврите, ТОП 110 на десетилетието, ТОП 110 за 10 години, Време за хубави книги, ТОП 100 март 2010 - март 2020, Нов сезон, нова любима книга, ТОП 101 Художествена литература 2011-2020, ТОП 201 на десетилетието, ТОП 201 за 2020 година, ТОП 121 Художествена литература 2020, Гората, От детството към зрелостта - 13-18 години, Семейни саги, ТОП 101 Художествена литература 2021, ТОП 201 за 2021 година

от Станислава Тодорова / дата: 09 мар 2022

Изключително увлекателна книга, чете се на един дъх. Съдържанието й е изпълнено с мъдри послания, с неща от живота, за които те провокира да се замислиш... Книга, която буди размисли и дискусии. Бих казаха, че е задължително четиво!

от Норлинг / дата: 06 май 2020

Красива история наситена с възходите и паденията на човека.

от Ljubomora / дата: 05 яну 2018

Невероятен роман. Стайнбек не пише, той рисува. Истинско удоволствие за сетивата. Това е книга, която се чете на един дъх и която не ти дава покой от началото до самия край. Може би, малко не ми достигна на финала, очаквах малко по-различна развръзка, но това е някаква малка подробност, която не е в състояние да помрачи насладата от прочита на това литературно бижу. Велик е Стайнбек, а словото му красиво и необятно.

от коко / дата: 29 ное 2017

Вие прочетохте ли тоя шедьовър въобще за да му давате оценки. Имам чувството че някои пишат коментари само и само да им се смеят.
Коментарът е редактиран от администратор.

от СММ / дата: 15 окт 2017

тази книга е шедьовър

от Валери Станков / дата: 19 юни 2017

Трябва да се четат, повече такива книги, но за да се четат е нужно да ги има, а то напоследак, много талаж.

от Ваня Хинкова / дата: 27 май 2017

"Не може ли светът да бъде изграден около една всеприета истина? Не могат ли да се изкоренят някои безумия и страдания, щом причините са известни?"

Джон Стайнбек, "На изток от рая"
(превод: Кръстан Дянков)

от Книжар / дата: 02 май 2017

Една от най-хубавите книги, които съм чел, а аз съмчел мнооого. Това е роман великолепие, недостижим. Ще преживее още векове автора си.

от Savana / дата: 01 май 2017

Мъдра книга, пълна с послания.Заслужава си да я прочетете.

от Искра / дата: 18 яну 2017

Роман, в който илюзиите на отминалото време се сблъскват с протяжността на неясното бъдеще. Силата и слабостта на няколко поколения, които търсят правилното решение, но остават във водовъртежа на безмилостното съществуване. Спомени, повличащи след себе си поредица от грешки, които дават отговори на много въпроси и предизвикват болка, която остава завинаги.

от Ива К. / дата: 20 ное 2016

Книгата е страхотна! Но ако трябва да съм напълно честна, краят ми се вижда неудовлетворителен.. някак си е незавършена

от mira / дата: 27 дек 2014

за да разбереш някого, трябва да сте преживяли едно и също.тогава можеш да разбереш написаното и да се възхитиш на начина , по който са описани всички твои чувства и вълнения. или пък автора е бил много добър слушател и разказвач.чета книгата за 3-ти път , през около 10 години, и откривам как новите преживявания, които съм имала , са описани, поразява ме как това , което' не ми е било на главата' при предишен прочит , не ми е направило силно впечатление , в сравнение със сегашния момент , с новонатрупания житейски опит. същото е като при груповата психотерапия.един алкохолик или наркоман ,не би споделил на някой без неговите проблеми, защото никога не би го разбрал.затова според мен всяка книга си има точния читател.

от РМ / дата: 11 окт 2014

Любимата ми книга!Истинска наслада всеки път,когато се връщам към нея!
Всеки трябва да я прочете!

от Аз / дата: 11 окт 2014

До хейтърите: Абе вие луди ли сте?! Как може да наричате този шедьовър посредствено четиво. Явно не можете да четете... Тази книга е съвършена. Няма нито една излишна дума във всичките повече от 600 страници. И да - такива хора съществуват, за съжаление...

от Love / дата: 27 апр 2014

Една от най - хубавите книги, които съм чела. Ако търсите въздействаща и поучителна история - това е книгата!

от Врява и безумство / дата: 09 яну 2014

Четете Фокнър, Стайнбек е за масите! Фокнър е американския Достоевски. На изток от Рая е незаслужено адмирирана, най-доброто на Стайнбек са му разказите.

от минаващ / дата: 09 яну 2014

Книга като книга, но чак толкоз? За мен "Споразумението" на Елия Казан, режисьора на филма по този роман, е по-добра.

от Ethan / дата: 07 ное 2013

До коментар 4 ,психопатната личност е точно такава-манипулативна,без съвест,чувство за вина и чувства като цяло.Това,че Холивуд ги представя единствено като садистични серийни убийци не означава,че психопат е равнозначно на сериен убиец.Подобни хора съществуват,макар и рядко.
Това,което грабва толкова много поколения е простичкият факт,че малко или много,те се идентифицират с героите от книгата .

от Adam Trask / дата: 19 сеп 2013

Една притча, разказана в 600 страници. Това е моето определение за книгата "На изток от рая".
В никакъв случай не я причислявам към онези притчи, днешните "бестселъри" с 40 правила за любовта и Тайната на живота. "На изток от рая" е книга за нуждата на всеки човек от любов и деструктивното поведение, до което може да доведе това желание. Тя е своеобразен преразказ на библейската история за Кайн и Авел, но провокира въпроси, вероятно по-различни от тези, които сте си задавали при прочита на библейската притча.
Ражда ли се човек чудовице, или се превръща в такова?

http://Линкът е изтрит от администратор.

от RoccoTull / дата: 25 авг 2013

Пнин, това че сте избрали за псевдоним заглавие от книга на Набоков, говори за тежнението Ви към руските автори. Те наистина са страхотни, но да наричате Фокнър и Стайнбек жълта литература означава, че или не сте ги чели, или че много мразите всичко, което е американско. А за човек, който харесва Достоевски, това не Ви прави чест.

от Жужа / дата: 09 авг 2013

Книгата е прекрасна, увлекателна, поучителна - класика! Един писател преди всичко е разказвач, а Стайнбек е интересен разказвач!

от Сако / дата: 16 юли 2013

ПНИН, според теб Фокнър е комерсиална литература ? Ти въобще чел ли си нещо на Фокнър? Специално за "На изток от рая" съм съгласен, че е малко блудкава, но така да категоризираш двамата автори - не.

от Светльо / дата: 01 юли 2013

Любима книга!!!

от Yavor / дата: 12 юни 2013

Прекрасна и вълнуваща!

от Пнин / дата: 12 юни 2013

жълта и блудкава комерсиална литература
стайнбек и фокнър не могат да се мерят с достоевски и толстой

от *** / дата: 12 юни 2013

Страхотна книга, наистина е само историята на няколко поколения, но написана увлекателно.

от stingar / дата: 13 май 2013

Книгата е великолепна.Лично за мен е една от най-добрите които съм чел.

от Николай Узунов / дата: 08 май 2013

Ще кажа само, едно време проф. Клео Протохристова сподели с нас, младите студенти, идеите си върху т.нар. област титрология (практики на озаглавяването). Има някои книги - На изток от Рая, Да убиеш присмехулник и др., които впечатляват единствено със заглавията си! :) Омаята на заглавието ... това е!

от Владислав / дата: 20 апр 2013

Подкрепям напълно долното мнение.

от читателка / дата: 20 апр 2013

След повторен прочит на тази книга( веднъж в тийнейджърските ми години и сега в по-зряла възраст) продължавам да не разбирам защо тя има подобен култов статус и е любима на поколения! Не казвам, че книгата е лоша, напротив добра е, но толкоз...Хронология на няколко поколения, нищо ново под слънцето, и направено от други писатели, поне според мен, по-добре( Ъруин Шоу с "Богат, беден" е само един от примерите). Не мога да приема и образът на Кати, един от главните протагонисти, за правдоподобен - вярвам, няма такова съвършено Зло в живота, без всякакви човешки черти...това все пак не е фантастика..

от Светла / дата: 06 фев 2013

Книгата наистина е хубава :)

от Rocco Tull / дата: 26 яну 2013

Това е една от най-добрите книги въобще, а лично на мен ми е любима!

от ГТ / дата: 18 яну 2013

Любимият автор, любимата ми книга :)

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Има книги, които са събрали толкова концентрирана мъдрост, че се доближават съвсем близо до свещените текстове.


 Това е не просто една от тези книги, това е най-величественият разказ за смисъла на живота, който човечеството познава.


Стайнбек безспорно е флагман на американската съвременна литература, като майсторството му вече е било признато при излизането на „На изток от рая“. Но в този роман всичките му творчески похвати избухват в неподозирани вероятно и за самия него висини. Разказът е изпипан с такъв финес, какъвто само шедьовър на сърцето може да създаде.


Стайнбек се вглежда в човешката душа до анатомично ниво в този роман. Когато четеш „На изток от рая“ получаваш сериозна яснота за Божественото в нас, за вечните въпроси около доброто и злото, за безкрайната сила на любовта. Хуманизмът в книгата е толкова дълбок, че засрамва класиците от 18 и 19 век.


 Особено красив е той в състраданието на автора при изграждането на образа на Кати/Кейт като прототип на мрака в нас. Именно разказът за нея изважда наяве голямата човечност на Стайнбек, който до последната страница на своя най-добър, най-велик и най-красив роман, не спира да вярва, че във всеки от нас доброто е основата. Всеки образ е граден с такава яснота, че имаш чувството, че познаваш и Адам, и Самуел, и Ли, и нежната Абра, така както се познават най-близки хора.


Като истински Творец авторът гради стълба към светлината, независимо от грехопадението и сблъсъка на душите със злото. Тази негова вяра спира дъха и след като прочетеш романа оставаш с искреното убеждение, че можеш и че си най-перфектното творение на Бог.


Поклон завинаги господин Стайнбек!


Без „На изток от рая“ светът би бил напълно изгубен.


 

Анастасия Гешева, Хеликон.София - Витоша

Роден е в Салинас, Калифорния. За да може да пише се издържа с физическа работа и този период предоставя автентичен материал за романите му. Първият си успех постига с \"Тортила Флет\" 1935 - разказ за фермерите от Монтрей. Най-високо ценени от критиката са ранните му натуралистични творби, като \"За мишките и хората\" 1937, \"Гневът на мравките\" 1939 /Награда \"Пулицър\"/. Сред по-късните му романи са \"Улица Консервна\" 1944, \"На изток от рая\" 1952, \"Зимата на нашето недоволство\" 1961.
Нобелова награда за литература 1962.

Из \"Биографична енциклопедия\", Марк Мейсън, изд. Екслибрис

Информация за автора можете да намерите още в:

www.ocean.otr.usm.edu/~wsimkins/steinb.html

www.ac.wwu.edu/~stephan/Steinbeck/

www.sjsu.edu/steinbeck

www.kirjasto.sci.fi/johnstei.htm

www.nobel.se/literature/laureates/1962/steinbeck-bio.html

www.caviews.com/john.htm

www.almaz.com/nobel/literature/1962a.html