Ана Каренина Т.1-2

Автор: Лев Николаевич Толстой
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 20

Издател Кръгозор
Преводач Иван Жечев
Брой страници 864
Година на издаване 2013
Корици меки
Език български
Тегло 996 грама
Размери 14x21
ISBN 9789547713017
Баркод 9789547713017
Категории Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

"Много по-хубаво е да правиш добро по такъв начин, че никой да не разбере. "

"Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно посвоему..."
- така започва класическият роман на Л.Н. Толстой "Ана Каренина"

"Ана Каренина" е най-великият социален роман в цялата световна литература"Томас Ман "Ана Каренина" е съвършенство като художествено произведение... и то такова, с което нищо подобно от европейските литератури понастоящем не може да се сравнява"
Достоевски Произведението на Толстой е част от златния фонд на световната литература. От създаването на романа до днес е изминал повече от век, през който е претърпял стотици преиздания и е бил превеждан на множество езици. Образите и проблемите в него са вечно актуални и продължават да вълнуват читателите от различни възрасти и общества. "Ана Каренина" е задължителна част от личните библиотеки на всички истински ценители на художественото слово.

В престижната класация на "Обзървър" - "Стоте най-велики романа на всички времена", "Ана Каренина" се нарежда на 27-мо място пред заглавия като "Одисей", "Портретът на Дориан Грей", "Великият Гетсби".

Ключови думи: класика, Вечната класика, Осмели се да прочетеш, Безсмъртни романи, Красиви любовни истории, Силните жени, Книги-филми, Книги, които оформиха съвременния свят, Когато се раждаха шедьоврите, Най-нежните признания, Модерно е да се подарява това, Загадката Жена

от Мани / дата: 29 май 2019

Романът остава един от любимите ми! Отне ми доста време да го прочета, но си заслужаваше! Съдържа толкова много опозиции, толкова чувства и мисли... веднъж прочел този шедьовър, човек не може да остане същият!

от Натали М / дата: 03 дек 2017

Страхотна книга!!!

от :) / дата: 30 юни 2017

Шедьовър е, да:)

от софи / дата: 30 юни 2017

книгата е шедйовар

от Мариета / дата: 17 фев 2017

Чете се бавно, но си заслужава. Класиката си е класика!

от Красимира / дата: 21 юни 2016

Коментарът е изтрит от администратор.

от Администратор / дата: 04 яну 2016

Моля, запитвания за наличност насочвайте към [email protected]

от Виктория / дата: 01 яну 2016

Кога ще я има в наличност?

от Администратор / дата: 04 май 2015

Изданието е налично. Можете да направите он-лайн поръчка чрез активния бутон Купи. Очакваме ви!

от Мартин / дата: 03 май 2015

Кога ще я имате в наличност?

от класика / дата: 06 юни 2014

За съжаление отново е изчерпана, а е абсурдно да се търси на старо, защото искат същите пари за книга, издадена преди 20 г. и с доста незапазени корица и страници. :(

от Ника / дата: 19 май 2014

Класиката си е класика!

от Диди / дата: 07 дек 2013

Кога ще я имате в наличност?

от Василена / дата: 29 мар 2013

Наистина този роман трябва да се прочете. Много завладяващ. Абсолютна класика.

от В.Х. / дата: 06 мар 2013

Последното издание е от 2009г. от "Златна колекция на XIXв." на "Вестникарска група България" (онова издание с "Труд" и "24 часа" и не е от преди 20г. , иначе е много хубаво да се преиздава класика.

от Милена / дата: 28 фев 2013

Радвам се, че вече мога да я купя! Търсех я от доста време...

от Натали / дата: 16 мар 2012

Отдавна имам желание да прочета тази книга, но за съжаление не мога да я намеря. Надявам се скоро да я преиздадат, защото е абсурдно такава велика книга да не се издава и разпространява в България.

от Лора / дата: 06 яну 2010

Харесвам руската литература, а тази книга е много добра.

от сесил / дата: 22 юли 2009

Книга,която трябва да се прочете от всеки интелигентен човек!Прочетох я два пъти и сега бих я чела,за да откривам нови неща!

от зара / дата: 01 ное 2008

"Ана Каренина" е роман, на чиято повърхнина наблюдаваме няколко любовни истории, но нагласата и потенциала на читателя са тези, които могат да го накарат да достигне до същината и дълбочината в човешката психология и света, разкрити в романа.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Лев Николаевич Толстой
(1828 - 1910)

Роден е през 1828 г. в имението Ясна Поляна в семейството на граф Николай Илич Толстой и княжна Волконска /дъщерята на княз Волконски/ - Мария Николаевна Толстая .

Учи в Казанския университет арабски език и литература.

Завръща се в родното си село, където известно време е учител.

По време на Кримската война е мобилизиран на Добруджанския фронт като офицер за свръзка в щаба на генерал Горчаков (град Силистра). Участва и в отбраната на Севастопол.

През 1855 г. заминава за Петербург, където поддържа връзки с изтъкнати писатели и революционери като Н. А. Некрасов, Н. Г. Чернишевски, И. С. Тургенев, А. Н. Островски и др.

Толстой започва да пише мнага рано, едва 22-годишен. Първа се появява трилогията "Детство" /юли 1852г./, "Юношество" /април 1854г./ и "Младост" /септември 1856г./. Текстовете му веднага са забелязани от литературните кръгове. В писмо до Е. Колбасин /29.Х.1854г./ Тургенев споделя очарован: "Много се радвам за успеха на "Юношество". Да даде само Бог на Толстой да поживее и твърдо се надявам, че той още повече ще удиви всички нас - това е талант първостепенен!"
В резултат на дълъг творчески подем, от 1850 - до 1910 г. се появяват много разкази, /най-известни сред тях са Кавказките и Севастополските/, статии, дневници, пиеси, очерци, писма, доклади за Международния конгрес на мира в Стокхолм, повестите "Казаци", "Кройцерова соната", "Хаджи Мурат", "Смъртта на Иван Илич", "Отец Сергий" и др.
Безсмъртните романи "Ана Каренина", "Възкресение", и "Война и мир" остават като част от златния фонд на световната литература.
Авторът е известен също и с трактатите "Изповед", "Но какво да правим", "Що е изкуство", с религиозно-философските съчинения "Изследване на догматическото богословие", "В какво е моята вяра", "Царството Божие е вътре във вас", "За религията и нравствеността", "Християнското учение", "Кратко изложение на Евангелието", "Към духовенството", "Пътят на живота" и др.
Колосалният писателски труд на Лев Толстой може да бъде събран в 90 тома!

През 1857 г. напуска страната и посещава Германия, Швейцария, Франция и Италия. Тук той поддържа връзки с големите умове на Русия, намиращи се в емиграция, като М. Бакунин, Херцен, Нечаев и др. Под тяхно влияние усвоява безвластническите и народнически идеи, които по-късно доразвива. В страните, които посещава, се запознава и с тяхната педагогическа мисъл.

Идеите за създаване на училище, в което равенството и свободата да бъдат поставени на първо място, го принуждават да се върне в Русия, и в края на 50-те години открива в Ясна поляна собствено училище.

Отявлен противник на царизма и закостенялата Руска империя, радетел за свобода и равенство между хората, той нееднократно е преследван, отлъчен е от църквата, училището е затваряно, а книгите му изземвани.

През 1910 г., на 83-годишна възраст, разочарован от интригите и заговорите около него, Толстой напуска тайно имението си в Ясна поляна и своите близки, отричайки се от графската титла, светския и семейния живот. На път за България, където по покана на една от многото толстоистки комуни е смятал да прекара остатъка от живота си, този голям мислител приключва своя земен път на ж.п. станцията край село Астапово.

Идеите му, обаче, още дълги години след неговата смърт, продължават да се развиват и намират поддръжници. Като борец за свобода и равенство, Толстой е противник на собствеността и държавата. Горещ привърженик е на "свободното възпитание" и се стреми да освободи детето от всички фактори с държавен и религиозен оттенък, които могат да спрат неговото развитие. Проповядва "непротивене на злото с насилие" . Вдъхновител е на много борци и движения за човешки права, използващи тактиката на ненасилието - Махатма Ганди, Мартин Лутер Кинг и др.