Панаир на суетата

Автор: Уилям Текери
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 2

Издател Унискорп
Брой страници 880
Година на издаване 2008
Корици твърди
Език български
Тегло 736 грама
Размери 21x12
ISBN 9789543301195
Баркод 9789543301195
Категории Европейска класика, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

“Някой циничен французин е казал, че за любовната сделка са нужни две страни: едната, която обича, и другата, която благоволява да се остави да я обичат.”

ИК Унискорп представя
едно от най-забележителните произведения на ХІХ в.
връх в английската класическа литература
най-интелигентната и забавна критика на обществото през ХІХ в.

Уилям Текери

ПАНАИР НА СУЕТАТА

Уилям Мейкпийс Текери е роден през 1811 г. в Калкута, Индия. В ранното му детство семейството се преместват в Лондон. Осемнайсетгодишен постъпва в Кеймбридж и издава хумористично списание. По-късно предприема пътешествие из Европа, учи рисуване, благодарение на което сам илюстрира романите си. Наследява известен капитал, който бързо се стопява къде в игра на карти, къде в неуспешни опити за издания. По това време Текери обикновено пише под псевдоним. Първото произведение, подписано с истинското му име, е "Панаир на суетата", издаден през 1846 г. Следват няколко романа, след които Текери се впуска в модните тогава (по примера на Дикенс) литературни лекции из Европа, а сетне и в Щатите, и става много популярен. Умира през 1863 г. в Лондон, без да е завършил последния си роман.

Класическият роман на Уилям Текери "Панаир на суетата" представя Викторианска Англия, когато обществото за първи път усеща прилива на богатства от колониите. Те формират заможна средна класа, устремила се към аристокрацията. Походът на Беки към върховете на обществото започва, когато е наета за гувернантка. В Лондон девойката тайно се омъжва за наследник на значително богатство. Щом притежателката му научава за неравностойния и опозоряващ брак, бързо изхвърля младоженци от къщата, семейството и завещанието си. Скоро Наполеоновите армии са на път да завладеят Европа. Съпругът смело се присъединява към войската. Бременната Беки го следва. Ражда прекрасно момченце и сериозните проблеми я затрупват. Беки обаче си намира могъщ покровител. С негова помощ може да осъществи мечтите си, но дали цената няма да е твърде висока...
Героинята на Текери е красива, забавна, страстна и пресметлива, обсебва всички сетива на читателя и неслучайно е прототипът и вдъхновението за създадената по-късно Скарлет О'Хара.
Една от най-популярните американски филмови звезди - Рийз Уидърспун, обединява усилия със световноизвестната режисьорка Мира Наир, за да пресъздадат на големия екран един от най-прочутите женски образи - Ребека (Беки) Шарп. Филмът "Панаир на суетата" е копродукция на Великобритания и САЩ и българските почитатели на романа също имаха възможност да видят неговата екранизация.


Въпросът защо една книга става класика
е с много ясен и еднозначен отговор:
защото е универсална!

В "Панаир на суетата" има много неща, валидни и днес, а това е феноменално за книга, писана преди век и половина. Тя е не само увлекателно и интригуващо четиво, но наистина притежава и невероятен съвременен резонанс. Днешните общества изобилстват от примерите, описани в романа: снобите с техните превземки и хората, домогващи се до кръгове, които не са им отредени по рождение. В "Панаир на суетата" епохата е различна, героите на деня са други, но в крайна сметка недостатъците и стремежите на човешките същества са едни и същи. Именно в това е гениалността на Текери и затова романът му е блестящо и забавно изследване на общество, в което основният критерий е богатството или неговата липса.

Ключови думи: класика

от Суета / дата: 22 ное 2009

Да, книгата е класика, издавана у нас и преди 2008, но ми е интересно едно - защо Хеликон са използвали за корицата на книгата лицето на главната актриса от филма...толкова ли са нямали свои идеи за корицата на книгата, а са взели тези от чуждестранното издание...?

от Amelia / дата: 11 яну 2009

Романът на Текери продължава да бъде актуален и в наши дни, поради универсалното естество на проблемите, които засяга. Въпреки плашещия обем, книгата се чете на един дъх."Панаир на суетата" е идеален избор за подарък!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

На цената на всичко младата и красива Беки Шарп решава да стане част от висшите кръгове на английското общество. Надарена с много хитрост и чар, използвайки всеки мъж, изпречил се на пътя й, младата жена успява да се домогне до така желаните власт и пари. Но на каква цена? Дали всички лъжи и измами, на които подлага хората, цялата хитрост и амбиция си струват за да се превърне в част от фалшивия блясък на богатите и преуспелите?

   С пищната картина на светския живот на английската аристокрация, Уилям Текери разкрива пред нас истинския „панаир на суетата“. Свят, в който любовта е по сметка, а щедростта от егоистични подбуди. Един „роман без герой“, където дори и най-симпатичният персонаж си има своите недостатъци, а най-лошият – своите добри черти.

   С тънко чувство за хумор, голяма доза сарказъм и ирония авторът разкрива пред нас преструвките, фалшивите идеали и пресметливостта на тогавашното общество. Но именно това прави творба валидна и в наши дни...

   „Щастливи ли сме в този свят? Колко от нас са постигнали желанията си? И ако да, намерили ли са покой?“

Даниела Апостолова - Хеликон Варна,Пикадили Парк