Пътуване по посока на сянката

Автор: Яна Букова

Коментари: 1

Издател Жанет-45
Брой страници 310
Година на издаване 2014
Корици меки
Език български
Тегло 391 грама
Размери 14x21
ISBN 9786191860524
Баркод 9786191860524
Категории Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Една жена с име на празник, способна да се влюбва във всекиго и да носи нещастие с щедростта си. Един играч на зарове, чийто неотменим късмет се превръща в проклятие. Един заекващ убиец, който говори правилно в съня си. Едно момиче, което успява да превърне изнасилването си в победа и подчинението си в отмъщение. Един сухопътен Одисей, който отказва да се завърне. Един любовен четириъгълник, който прилича на игра на карти...
“Пътуване по посока на сянката” е разказ за разказването. За способността на историите да се привличат, да намират пътя си една към друга и взаимно да се довършват. Всеки един от осемте герои (четирима мъже и четири жени), чиито имена дават заглавието на отделните глави в романа, има своята завършена от раждането до смъртта “биография”, своя скрит, често мъчителен талант и своя печат на съдбата. Срещата между животите им е в тънката и променлива граница между случайността и смисъла, където обикновено се случват и повечето важни неща. Времето на действието е един деветнадесети век, по-митологичен от познатия в учебниците по история. Мястото на действието са Балканите, не толкова като географско понятие, колкото като средище на фантастични сюжети. Заедно с другите герои, равноправно и без привилегии, участва и разказвачът, чужденецът и събирач на истории Ян ван Атен, често комичен с настояването си да измисля и най-действителния факт и изложен както всички останали на превратностите на фабулата.

Ключови думи: Време за любима книга

от Ивайло Димков / дата: 20 авг 2014

Една от най-добрите български книги писани последните години!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Тази книга е невъзможна за разказване. Това е книга за четене и препрочитане. Езикът ѝ е толкова щедър, красив и мелодичен. Изящен е, като най-фина бродерия. Чете се бавно и нежно. Написаното е нелогично и невъзможно, но мъдро и безнадеждно.
Героите и събитията минават пред очите ти ето така:
Йована или Раждането на героя; Исмаил Челик или Пресичането на пътя; Неделя или Любовта, която стига за всички; Първан Ангелов или Осиновяването; Телила или Втората смърт; Ян ван Атен или Изкуството на четенето; Ремора; Утис или изкуството на превода.


А сянката се движи винаги в кръг...

Любина Йорданова, Хеликон Русе

Яна Букова е родена през 1968 г. в София. Завършила е класическа филология в Софийския университет. Автор е на стихосбирките "Дворците на Диоклециан" (1995) и "Лодка в окото" (2000), както и на сборника разкази "К като всичко" (2006). Занимава се с превод и редакция на поезия и философски текстове от новогръцки и старогръцки. Сред по-важните й преводни книги са: "Трудната неделя" от Милтос Сахтурис (поезия; 2000), "Извън стените - 9 съвременни гръцки поеми", антология с текстове на Георгиос Сеферис, Андреас Ембирикос, Янис Рицос, Одисеас Елитис, Такис Синопулос, Никос Карузос и др. (2002), "Диспут с Пир" от Св. Максим Изповедник (2002), "Неоцелели гласове" от Димитрис Аллос (поезия; 2002), "Истории за хора и летящи механизми", антология стихове на пет съвременни гръцки поети (2004), "Кого живея?" от Костас Монтис (поезия; 2005), "Боливар и други стихотворения" от Никос Егонопулос (2007). От 1994 г. живее в Атина. Сътрудничила е на редица литературни и културни издания в България и Гърция. През 2006 г. в издателство Икарос (Атина) излиза стихосбирката й "Минималната градина" в превод на Димитрис Аллос. Нейни стихове и разкази са публикувани в антологии и списания в Албания, Аржентина, Великобритания, Гърция, Мексико, Сърбия, Франция, Хърватско, Швеция и Чили. В края на 2008 г. излиза романът й "Пътуване по посока на сянката".