Караджата

Автор: Георги Божинов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 4

Издател Хермес
Брой страници 192
Година на издаване 2015
Корици меки
Език български
Тегло 248 грама
Размери 14x21
ISBN 9789542614494
Баркод 9789542614494
Категории Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

"Търсеше смърт, проста смърт. Намери безсмъртие, което не му трябваше."

„Караджата“ на Георги Божинов е завладяваща историческа повест, проследяваща съдбата на четата на Хаджи Димитър. Но за основен свой персонаж авторът не избира първия войвода. В центъра на книгата стои образът на Стефан Караджа, на героя, търсещ проста смърт, а намерил безсмъртие.
Книгата на Божинов трябва да бъде четена като биографичен епос за смелостта на Караджата и на четниците, отдали себе си на свята битка в името на свободата. А борбата за родината иска пълно посвещаване, иска скъпи жертви. И смелите българи не могат да оставят друго, освен живота си.

Ключови думи: Помним героите, Ден на народните будители, ТОП 50 Художествена литература 2016, ТОП 20 Българска художествена литература 2016, Хеликон топ 200 2016, Топ 100 за 2016 година

от Денис Н. / дата: 25 фев 2018

Постоянно я виждам тази книга, накъдето и да погледна. Май е знак от съдбата, че трябва да я прочета.

от Георги Йорданов / дата: 25 сеп 2016

Току-що дочетох Калуня-каля и другата седмица почвам Караджата след като я купя. ;-)

от Димитър Шопов / дата: 25 яну 2016

"Свободата не ще екзарх, иска Караджата!..."
Дали това е имал на ум Георги Божинов, като още на първите страници на романа описва, как Стефан Караджа е склонил да влязат с четата в първото село, поради единствената мисъл, поп да освети знамената на четата, а попа позорно е предал обета на освещаването и страхливо е избягал, не зная, но... в едно съм сигурен -
И защото Христо Ботев постави Хаджията - Хаджи Димитър
на високото стъпало на свободата, то
Георги Божинов написа и другата част на одата - КАРАДЖАТА, за да бъдат двамата на мястото на безсмъртието - един до друг.

от николов / дата: 27 дек 2015

Книгата си заслужава. Всеки Българин трябва да е прочете. Необходимо е издаването и тези на Фани Попова- Мутафова преди 1944г, както и на Змей Горянин.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

След отдавна невиждания успех за българска книга с „Калуня-каля“ издателство Хермес подготвя следващия саблен удар с повестта „Караджата“ от същия наш непризнат приживе автор – Георги Божинов. Суров, корав и костелив човек е бил авторът на най-продаваната българска книга за последната година и повече. Такива типове не се погаждат с конюнктурата, с властта и трендовете, не скланят глава пред никого, но именно те внасят промените, точно те са хората, които имат човешка стойност и след които литературата на цяла една нация изглежда по-различно. В неговия характер се крие и причината за непризнаването му приживе, но „Калуня-каля е вид примирение за Божинов дори в личен план, днес той се отблагодарява на дъщерите си със своя успех и близките му най-накрая прозират какъв духовен гигант е бил човекът до тях. Георги Божинов е автор на няколко книги и тепърва предстои да разберем от съвременните им преиздания дали историята за Калунь ага е неговата лебедова песен, дали тя е шедьовърът на живота му, както предполагаме, или е успял да я надскочи в някоя от другите си творби. Великите писатели имат свойството с една своя книга да печелят сърцата на читателите завинаги. След това всичко, написано от тях, зазвучава по различен, нов и по-богат начин, придобива нови окраски и дори не търсим у тях никаква слабост, а за нас, омагьосаните от словото им, остава единствено радостта. Можем да се обзаложим, че така ще стане и с „Караджата“, след като вече сме прочели „Калуня-каля“ и сме били потресени и възнесени от силата на Георги Божиновия талант. Разбира се, в нашето обществено пространство се появиха и критически рецензии, които отричат достойнствата на книгата, търсят кусурите й, но това са занимания за сухарски университетски умова, а последната дума има негово величество читателят. В „КараджатаБожинов проследява събитията, разиграли се с четата на Хаджи Димитър, но погледът е съсредоточен не върху войводата, а върху друг известен персонаж от българската история – Стефан Караджа. След своеобразния разказ за Априлското въстание ние чакаме с нетърпение разказа и за другите наши големи герои. Днес, в негероичното ни време, имаме нужда от това. И по традиция отново да благодарим на преоткривателя на Георги БожиновДеян Енев.


 

от Хеликон

Георги Петров Божинов е роден на 27 януари 1924 г. в с. Крива бара, Ломско. Завършва философия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, с втора специалност „Руска филология“. След дипломирането си работи като кореспондент на БТА, „Литературен фронт“, „Отечествен фронт“ и „Труд“. След публикацията на пътеписа му „Гора зелена, вода студена“ в сп. „Септември“ през 1975 г., където документира свидетелствата на петима българи, лежали в сталинските лагери, той е уволнен отвсякъде и до края на живота си остава без работа. Автор на книгите „Вдън гората Дикчам“, „Юлень“, „Караджата“, „Кукувица кука“, „Черешови води“, „Сивият скиталец“ и „Калуня-каля“. Умира на 25 май 2004 г.