Естествен роман

Автор: Георги Господинов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 6

Издател Жанет-45
Брой страници 152
Година на издаване 2013
Корици меки
Език български
Тегло 195 грама
Размери 19x12
ISBN 9789544915759
Баркод 9789544915759
Категории Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Животът на един мъж неочаквано се проваля. Той се опитва да разкаже битието си, но то все му се изплъзва и се прелива в естествена история на клозета, на мухата, на пчелите. Животът му мистериозно съвпада със съдбите на други двама герои – един редактор (негов съименник) и един луд градинар (естественик). Когато личната история на един човек се скапе, не му остава нищо друго, освен да стане събирач на чужди преживелици и да се вселява в тях.

“Естествен роман” излиза през 1999 след като печели национален конкурс за най-добър ръкопис на съвременен български роман. Превръща се в един от най-търсените български романи, високо оценен от литературната критика. Скоро след второто си издание от “Жанет-45” е преведен и публикуван на френски език в издателство “Фебюс” (Париж), на сръбски в издателство “Геопоетика” (Белград) и на македонски в издателство “Темплум” (Скопие).Из българската преса за “Естествен роман”


Най-добрата белетристична книга на 1999 без съмнение е "Естествен роман" от Георги Господинов. Едновременно ерудиран и забавен - щастливо съчетание, което рядко се случва на българските книги.
Симона Мирчева, в. “Капитал”


Всяка голяма книга е за нещата, за които не сме имали смелост да говорим. "Естествен роман" е книга за живота и неспособността ни да се справим нито с него, нито с описанието му. И за красотата на тази невъзможност, тази отказаност на трагичното.
Бойко Пенчев, в. “Литературен вестник”

"Естествен роман" е със сигурност първият по рождение и по слава роман на поколението на 90-те.
Марин Бодаков, сп. “Егоист”

Можем да определим "Естествен роман" като екзистенциален постмодерен роман за разлика от семиотическия на Еко или хедонистичния на Ланчестър.
Митко Новков, в. “Култура”Из чуждата преса за Естествен роман

“Естествен роман” е наистина неидентифициран литературен обект и е почти невъзможно да бъде разказан. Едновременно смешен и ерудиран, пошъл и изискан, но блестящ във всяко отношение и новаторски по форма.
Livres-Hebdo, Paris


Един забавен и оригинален роман.
Le Nouvel Observateur, Paris


"Как е възможен романът днес, когато трагическото ни е отказано?" Около този въпрос младият български автор усърдно взривява традиционното повествование и създава нов вид разказ.
"Естествен роман" представлява нещо като машина за истории, спонтанно самозараждане, една творба в прогресия, която се развива, докато се чете. В началото е историята на една раздяла: разказвачът напуска жена си, бременна от друг мъж, и своите котки. В същото време това е и каталог на естествените истории: "Естествена история на клозета" - "единственото място, освободено от всякакъв контрол", където по комунистическо време бунтът (словесен) се разпространява върху стените, "езикът също има нужда да си разкопчае панталона..."; "Естествена история на мухите" - "единственото създание, на което Бог е позволил да пребивава в сънищата, единственото, което свързва небето и земния свят на клозета…”
Със своите "естествени истории" Георги Господинов се забавлява, като разкрива силата на езика. Интелигентно и с чувство за хумор.
Le Courrier, Geneve


Изящен дебют… Впечатляващо преобръщане на гледните точки.
Le Soir, Bruxelles

Господинов успява да разкаже три паралелни истории, които, събрани в една, биха могли да бъдат прочетени като естествената история на автора, но казват твърде много за менталността на цялостния образ на българина, стоящ на прага към едно ново общество.
Frankfurter Allgemeine Zeitung

Превъзходният изказ и лекотата на повествованието заедно с вещото преминаване през различни стилове и жанрове превръщат Господинов в предвестник на нова, плодотворна литературна форма.
Политика, Белград

Подобно на Фернандо Песоа, Господинов изчезва сред множеството си превъплъщения (автор, разказвач, редактор, градинар) и се е превърнал в отстранен наблюдател-колекционер на своя собствен живот. Наративът изобилства от миниистории, свързани от непрестанното жужене на мухата (сещамe се за Емили Дикинсън), и композицията е фасетъчна като окото на муха
Всичко това определя постмодерния характер на прозата на Господинов. Истинската стойност на Естествен роман обаче е в изобразяването на всекидневния живот в посткомунистическа България като смесване на посредственото и възвишеното.
World Literature Today, Winter 2001, University of Oklahoma, USA

от Марияна П / дата: 24 май 2023

Отвратително от началото до края!

от Петър Мариянов / дата: 14 яну 2020

От началото до края не ме грабна. Не е моето четиво!

от Магдалена / дата: 18 юни 2019

Харесвам стиховете на Георги Господинов. Интелигентен автор, слаба творба. Банална история и липса на дълбочина. Посредствен и прехвален роман...

от огледало / дата: 10 авг 2016

Претенциозно и плитко. След прочитане на романа не остава спомен нито за образи, нито за сюжет.
Ако под "дълбоки философски размисли" се има предвид етимологията на думите за тоалетна и развитието и във времето, може и да се съглася.

от Мирослав / дата: 31 авг 2014

Харесах романа, харесвам израза на Георги Господинов, много нестандартен роман, на първи поглед нищо интересно, но зад фасадата на романа стоят дълбоки философски размисли.

от Шаграт / дата: 11 фев 2014

Започнах да чета тази книга с желание и огромно любопитство. За да не ме набедят за "хейтър"- мисля, че Георги Господинов пише много добре, даже красиво. НО въпреки това не можах да дочета книгата. Прилича повече на експериментален сборник със заготовки. Освен АЗът на автора не видях нищо. 100% сиво. Нищо не ме трогна, дори на моменти изпитах погнуса. Чувствам се добре, когато една книга докосне душата ми, а тази... Някак не се получава.
Моите най-дълбоки почитания към Г. Господинов, но ме загуби като читател.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Георги Господинов е роден на 7 януари 1968 година. Завършил е българска филология в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Редактор на в. \"Литературен вестник\". Докторант в Института за литература при БАН. Пише поезия, проза и литературна критика.
Автор на стихосбирките - Лапидариум,1992 (Национална литературна награда за дебют Южна пролет) и Черешата на един народ, 1996 (Годишната награда на Сдружение на български писатели за най-добра книга на 1996-а година.) През 1998-а Черешата на един народ излиза във второ издание.
Първият му роман Естествен роман (1999) получава Специална награда на Националния конкурс \"Развитие\" за съвременен български роман. Второ издание – 2000 г. Романът е публикуван на сръбски в белградското издателство “Геопоетика” през септември 2001 г.
На френски “Естествен роман” излезе през януари 2002 г. в парижкото издателство “Phebus” и беше широко оценен от френскоезичната преса. Le Courrier (Женева) го нарича “машина за истории”, а Livres-Hebdo (Париж) го определя като “едновременно смешен и ерудиран, пошъл и изискан, но блестящ във всяко отношение и новаторски по форма”. Романът излиза на македонски през 2003 г. в издателство “Темплум”, Скопие.
Следва сборникът с разкази И други истории (2001). През 2003 тя излиза на френски в парижкото издателство “Arlea” под заглавие “Alphabet des Femmes”. “Остро перо и нежен поглед” – така го определя френският всекидневник “Le Nouvel Oservateur”.
Господинов е съставител (в съавторство) на книгите-мистификации: Българска христоматия (1995) и Българска антология (1998).
През 2001 г. той участва в международни литературни четения заедно с американския поет Джон Ашбъри и португалския нобелист Жозе Сарамаго в Коимбра, Португалия, както и с шотландския писател Ървин Уелш в София.
Участва в представителни антологии на българската литература на английски, немски, френски. Негови стихотворения и разкази са превеждани и публикувани в литературни периодични издания във Франция, Германия, САЩ, Унгария, Гърция, Финландия, Хърватска, Дания, Великобритания и др.
Най-новата книга на Георги Господинов е стихосбирката “Писма до Гаустин”.


Информация за Георги Господинов може да намерите още в:

www.lmda.net/din/aut_lmda.php?Id=4925

www.lelibraire.com/din/aut.php?Id=4925

http://www.bulgaria-france.net/imcult/cult.html

www.zazieweb.fr/site/fichelivre.php?num=3144

www.largeur.com/expDebat.asp?pagePos=5&debID=255

www.nouvelobs.com/articles/p1948/a12489.html

www.online.bg/kultura/my_html/2230/c-nature.htm

www./sites.estvideo.net/mediaselestat/nouveautes/livre/adulte/litterature_03_02.htm