Гризли. Нови разкази

Автор: Деян Енев
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Рива
Брой страници 120
Година на издаване 2015
Корици меки
Език български
Тегло 130 грама
Размери 12x20
ISBN 9789543205370
Баркод 9789543205370
Категории Разкази и новели. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

"Сборникът с къси разкази "Гризли" е седемнадесетата ми поред книга. Той може да служи и като наръчник по творческо писане. След толкова книги разбрах - не можеш да направиш сборник само от разкази-шедьоври, както на всички нас, разказвачите, ни се иска. Затова аз избрах за пореден път по-реалистичния вариант. Вътре има осем много добри разказа и двайсет и осем добри, половина от които, четиринайсет, са по-добри от останалите четиринайсет. Читателят, който успее правилно да ги разграничи, според мен заслужава атестат "много добър читател". Оттук-насетне всичко е в неговите ръце, включително и дебютът му като писател. А специално за ценителите съм включил и две стихотворения в проза. Тази книга ми е много скъпа. В нея, под сивата пепел на възрастта, още проблясват истински живи въглени."

Деян Енев

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Издателство РИВА представя на българските читатели Деян Енев с новия му сборник разкази „Гризли“. Българската литература през последните двадесет години е в лек нокдаун поради специфичните особености на съвремието ни, между другото, както и всички останали области на културата ни. Има обаче и хора, които бдят, които са стражи по призвание, и Деян Енев е един от тях. Като млад писател той е имал възможността да се докосне лично до големите в литературата ни като Генчо Стоев, да се учи от тях, да попие от тяхната мъдрост. И веднъж заразен от тях с това класическо отношение към изкуството, той днес постоянно ни напомня кое е ценното в писаното слово, какъв е смисълът на книгите, без да ни се натрапва, а с убедителна твърдост. Деян Енев обича да колекционира съдби и характери. Любимо негово занимание е да тръгне без цел и посока из софийските улички и квартали, да говори със случайни хора, да изслушва разказите им, да търси в тях зрънцето, което ще ги превърне в метафора, в една прашинка в окото на читателя. Майстор е той и владее мярката, знае коя дума точно ще удари струната, напомняща ни, че сме просто слаби и немощни човешки същества, оставени единствено на Божията милост. Още с излизането на сборника му „Господи, помилуй“ преди десетина години Деян Енев започна да човърка съвестите ни, да ни предизвиква и разтърсва, трябва да си много закърнял душевно, да си хванал мазол на сърцето, за да не усетиш оная сила, с която писателят хваща камъка и от него потича вода. В „Гризли“ той продължава все по-осезаемо да прави точно това, което умее най-добре, да ни очовечава. И като джентълмен и учител на другите български писатели, на последователите си, които ще поемат щафетата след него, в интервютата той бърза да съобщи какви са и другите му намерения с новата книга, като определя своите разкази като няколко обикновени, няколко добри и няколко много добри. Задачата пред всички, които са се захванали с писане, е да открият кой от разказите към коя група спада. Защото, казва Деян Енев, всеки пишещ знае кога текстът му се е получил добър и кога не чак толкова. И всеки писател трябва да спре да работи само за егото си, да си даде ясна сметка къде е и какъв е. Това отличава големите в литературата от останалите. Препоръчваме сборника „Гризли“ на всички, които дирят успокоение, смисъл и надежда.

от Хеликон

Деян Енев е роден през 1960 г. в София. Завършил е английска гимназия в София и българска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Женен, с две деца. Работил е като бояджия в Киноцентъра, нощен санитар, пресовчик във военен завод, учител, текстописец в рекламна агенция и журналист. В момента е в културния отдел на в. "Сега". Издал е шест сборника с разкази: Четиво за нощен Влак (1987), Конско евангелие (1992), Ловец на хора (1994) - Годишната награда за белетристика на ИК "Христо Ботев", преведена в Норвегия през 1997, Клането на петела (1997), Ези-тура (2000)- Националната награда за българска художествена литература "Хр. Г. Данов" и Годишната литературна награда на СБП, Господи, помилуй (2004)- Голямата награда за нова българска проза "Хеликон".