Писма от Дядо Коледа

Автор: Дж. Р. Р. Толкин

Литературните звезди на 70-те
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 2

Издател Колибри
Преводач Стела Джелепова
Брой страници 196
Година на издаване 2016
Корици твърди
Език български
Тегло 521 грама
Размери 14x21
ISBN 9786191509492
Баркод 9786191509492
Категории Литература за деца и юноши, Книги

"Това е гледката от прозореца на спалнята ми. Разбира се, падащият сняг не е син, но синьото е студено. Сега разбирате защо писмата ви се забавиха. Дано съм получил всички и да съм ви изпратил правилните подаръци."

Всяка година децата на Дж. Р. Р. Толкин получавали писма от Дядо Коледа, изписани с треперлив почерк и украсени с изящни цветни картинки. В тях се разказвали великолепни истории за приключения и пакости, за битки с гоблини и пиршества с елфи. За вълнението на децата допринасял и начинът на получаване на писмата – понякога пуснати през комина, друг път донесени от пощальона, а веднъж оставени в дневната до пресен отпечатък от заснежен ботуш. Всяка илюстрация, марка и плик, изработени лично от Дж. Р. Р. Толкин, представляват същинско произведение на изкуството и са поместени в тази книга заедно с пълния текст на писмата от 1920 до 1943 година.

„Всички деца, чиято отвореност към нови светове не е била попарена от досега с комиксови герои и просветени учители, ще се влюбят в тази книга.“
Тери Пратчет

Ключови думи: Топ 50 Тийн 2017, Топ 200 2017, Литературните звезди на 70-те, Под коя литературна звезда сме родени, Коледа е вълшебство

от Елена / дата: 02 юни 2017

Страхотна книга

от kosara / дата: 08 дек 2016

Великолепен коледен подарък за малки и за пораснали деца! За всички, които наистина или наужким пишат писма до благия старец. Вечната магия на Дядо Коледа, поднесена от един ненадминат създател на магични светове и герои. Много елегантно оформена книга, с автентичните рисунки на Толкин, с нетърпение разгръщаш страниците и с нетърпение поглъщаш тези малки вълшебни приказки.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Едва ли има любител на фентъзи, който да не е чувал за Дж. Р. Р. Толкин, факт е, обаче, че той става популярен едва с излизането на „Властелинът на пръстените“ през 1954 г. Издателство Колибри ни представя Толкин в една по-друга светлина със събраните му „Писма от Дядо Коледа“. Фентъзи жанрът може би се струва твърде лесен за създаване на някои съвременни читатели и писатели, напоследък се нароиха десетки повече или по-малко успешни автори на всякакви вълшебни истории с дракони, принцеси и царства. Но всеки, който подхожда към този тип литература без подготовка, трябва да знае, че първопроходците като Толкин и Клайв С. Луис са били най-напред изследователи на фолклора, учени и преподаватели в Оксфорд, едва по-късно с цялата си подготовка те се осмеляват да създават нови светове. Затова и световете им са достоверни, пълнокръвни, логични, а и доста често техните измислени истории всъщност са алегории на реалността. „Писма от Дядо Коледа“ първоначално не са замислени като книга, просто децата на Дж. Р. Р. Толкин, три момчета и едно момиче, всяка година получавали отговори на своите писма до Дядо Коледа. Добрият старец им отговарял много подробно, разказвал им различни случки от живота си, като им пишел със своя характерен разкривен почерк и дори им рисувал разни картини. Всяко ново писмо продължавало историята от предишното, включвали се нови и нови герои. Главно действащо лице и пръв помощник на Дядо Коледа е Северният Полярен Мечок, градинар в замъка му е Снежният Човек, елфите са придворните му. А враговете, срещу които воюва Дядо Коледа и които се опитват да му попречат в неговата мисия да радва децата по цял свят, са гоблините. Писмата пристигали всеки път по различен начин, изобретателният Дж. Р. Р. Толкин измислял все по-причудливи начини за доставка – през комина, чрез пощальона или просто оставени под елхата. Той дори не подозирал, че един ден тази негова любов към децата му ще се предаде на децата от цял свят. „Писма от Дядо Коледа“ е един чудесен подарък за зимните празници.

Хеликон

Роден на 3 януари 1892 г. в Блумфонтейн (Южна Африка) в семейство на преселници от Германия; оттам е и малко необичайното трето име \"Ройл\". Завършил е Оксфордския университет. Участвал в първата световна война. През 1925 г. се връща в Оксфорд и работи там до пенсионирането си през 1959. Като учен е известен най-вече с коментираното издание на аглосаксонската епическа поема \"Беовулф\", с преводите на съвременен английски език на средновековни рицарски романи (\"Сър Гавейн и Зеленият Рицар\", 1925), а така също и с есето \"За вълшебните истории\" (1947), в което излага и обосновава собствена концепция за митологичната поезия.

Толкин е един от основателите на литературния клуб \"The Inklings\", членове на който са били Клайв Люис, Чарлз Уилямс, Оуен Барфилд. Първата му художествена публикация е стихотворението \"Битка на източната равнина\" (март 1911 г.). Слава на Толкин като писател идва едва след издаването на трилогията \"Властелинът на Пръстените\", която само от 1954 до 1966 години преминава през петнадесет издания, както в Англия, така и в САЩ.

Толкин е лауреат на премиите Locus Poll Award (1978, 1987), Ditmar Award (1978), Gandalf Award (1974, 1978), Balrog Award (1981, 1979), International Fantasy Award (1957) и Mythopoeic Award (1981).

Джон Толкин умира на 2 септември 1973 година.