Приключенията на Пинокио / Луксозно издание с илюстрации на Ясен Гюзелев

Автор: Карло Колоди
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Хеликон
Преводач Антония Ценова
Брой страници 165
Година на издаване 2015
Корици твърди
Език български
Тегло 993 грама
Размери 19x30
ISBN 9789542984078
Баркод 9789542984078
Категории Световна детска класика, Световна детска литература, Литература за деца и юноши, Книги

"Колко нещастия ме сполетяха! И си ги заслужавам! Защото съм вироглаво и заядливо дървено човече...и искам винаги да правя каквото си зная, без да слушам ония, които ме обичат и които са хиляди пъти по-умни от мен!"

Вече 130 години историята за дървеното човече, чийто нос се удължава, започне ли да лъже, е любима на милиони малки читатели по света. Някъде в небесата или там, където пребивава духът му, Карло Колоди трябва да е повече от щастлив. Да дадеш живот на парче сухо дърво само с длето, е майсторлък, но още по-голям майсторлък е да сътвориш безсмъртен герой само с думи.
Колоди със сигурност е щастлив и по още една причина. Както преди век и половина Гюстав Дюре придаде ново качество на "Божествена комедия" на Данте и на Сервантесовия Дон Кихот с незабравимите си илюстрации, така днес го прави и Ясен Гюзелев. Художник с изключителен талант и вкус, едновременно традиционен и модерен, той е световно признат заради изящното си рисуваческо перо. То възроди за днешните поколения наред с "Пинокио" и литературните шедьоври "Алиса в Страната на чудесата", "Алиса в Огледалния свят", "Дама пика", "Дон Кихот", "Оливър Туист", приказките на Братя Грим, Оскар Уайлд, Джон Ръскин. Работил с едни от най-престижните издателства в Европа и Америка, Ясен Гюзелев е носител на множество награди. Сред тях най-скъпа му е тази за илюстратор на годината /1994/ на Панаира на детската книга в Болоня, Италия, защото е от родината на дядо Карло.
Не е редно да се сравняват различни творци, още повече, когато ги дели пропастта на времето. И все пак веднага се вижда с колко топлота и човечност са пропити рисунките в този нов "Пинокио". Мекият колорит създава странно спокойствие, което облагородява и "най-страшните" сцени. А добротата, която лъха от тях, сякаш ни прегръща и шепне в ухото ни, че бедите отминават, а мракът все някога се вдига.
Настоящата книга е част от поредица, в която ви срещаме с най-добрите илюстрации на Ясен Гюзелев. В света, в който живеем, списъкът с нещата, позволяващ на хорските носове да запазят естествените си размери, става все по-кратък, но голямото изкуство е все така на челно място. Да му се насладим!

Ключови думи: Вечната класика, Ясен Гюзелев, Световна детска класика, Ден на българския художник, Само за деца

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Едва ли има на този свят човек, който не е чувал за Карло Колоди и книгата му „Приключенията на Пинокио“, едва ли самата история за дървеното човече, излязло изпод майсторските ръце на Джепето, има нужда от преразказване, но от друга страна никога не е късно да си припомним непреходната й мъдрост и вечните й истини. Новото луксозно илюстровано издание е дело на Хеликон, и може да бъде възприето по няколко начина – като изтънчено произведение на словесното и изобразителното изкуство, като ценен предмет с непреходна стойност или като неповторим и оригинален подарък. Книгата се превръща в бижу, в нещо повече от обикновена книга, в изящен предмет, който може да задоволи и най-претенциозния вкус. Карло Колоди е псевдоним на италианеца Карло Лоренцини, който пише и публикува публицистика и разкази в сатирични издания, както и сатирични скечове и пиеси, преди да започне да пише за деца. „Историята на Буратино“, което може да се преведе като „историята на марионетката“ е започната през 1880 и е публикувана периодично като подлистник в първия детски вестник в Италия. Карло Колоди умира, без да разбере, че Пинокио ще го направи толкова известен в цял свят. Книгата му по подобие на неговия герой заживява свой собствен живот, независим от своя създател, понякога съдбата има странно чувство за хумор. Това, което прави новото издание различно и неповторимо, обаче са илюстрациите на талантливия художник Ясен Гюзелев. Неговите илюстрации са световно признати, той е рисувал за много от големите световни издателства, като изпод перото му са добивали образ и форма герои като Алиса, Дон Кихот, Оливър Туист и много други приказни и литературни персонажи. Ясен Гюзелев е носител на различни престижни награди за илюстрации, от които любима му е наградата „Илюстратор на годината“ от 1994 година, от Панаира на детската книга в Болоня, градът, който е родина и на Карло Колоди. Съчетанието на словото с картината се е получило перфектно, „Приключенията на Пинокио“, илюстрирани по този вълшебен начин, са добили едно напълно свежо и мистично звучене, класическата творба се е превъплътила в едно изненадващо дълбоко творение.

от Хеликон

Карло Лоренцини e роден на 24 ноември 1826 г. във Флоренция, Италия.

Автор на книгата „Приключенията на Пинокио“, която започва да излиза в подлистник към „Детски вестник“ на 7 юли 1881 година. Взима творческото си име Колоди (Collodi) от родното място на майка си.

По време на войните за независимост на Италия през 1848 и 1860 г., той служи като доброволец в тосканската армия. За интереса му към политиката свидетелстват ранните му литературни творби, както и основаването на сатиричния вестник Il Lampione. Въпреки наложената му цензура през 1849 г., вестникът отново се появява през май 1860 г.

Лоренцини става популярен още през 1856 г. с романа си "In vapore", като паралелно с това развива активна журналистическа дейност и в други политически вестници като "Il Fanfulla". По същото време той започва работа в Комисията по цензурата на театъра и написва няколко сатирични скеча и истории, сред които "Macchiette" (1880), "Occhi e nasi" (1881), "Storie allegre" (1887).

През 1875 г. Карло Лоренцини прави първите си опити в детската литература, превеждайки приказките на известния френския писател Шарл Перо. Една година по-късно Колоди написва "Giannettino", "the Minuzzolo" и "Il viaggio per l'Italia di Giannettino" - поредица, която представя обединяването на Италия през призмата на ироничните мисли и действия на главния герой Giannettino.

Лоренцини е очарован от идеята да използва мили и добродушни, но в същото време мошенически персонажи при изразяването на собствените си убеждения, използвайки алегории. През 1880 г. той започва да пише "Storia di un burattino" ("The story of a marionette"), наречена също така "Приключенията на Пинокио", публикувайки я като подлистник в първия детски вестник в Италия - "Il Giornale dei Bambini".

Карло Колоди умира, без да подозира, че неговите произведения ще го направят световноизвестен. По подобие на алегорията в историята на най-известния му герой, Пинокио накрая заживява свой собствен живот, отделен от този на своя автор.

Карло Лоренцини умира във Флоренция на 26 октомври 1890 г. Погребан е в базиликата „San Miniato al Monte.“