Звънът на камбаните

Автор: Васил Лазаров
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 7

Издател Нов човек
Брой страници 208
Година на издаване 2019
Корици меки
Език български
Тегло 347 грама
Размери 14x21
ISBN 9789544075071
Баркод 9789544075071
Категории Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Годините между двете световни войни са най-романтичният период от новата ни история. Измъчена от войната, България се съвзема бързо, за което допринася и икономическото сътрудничество с Германия. Амбициозният Стоил, син на фалирал фабрикант, е решен на всичко, за да възвърне предишния си живот. Той си поставя за цел да се ожени за дъщерята на видния индустриалец Първан Вилянов и успява. Вилянов има двама синове - Людмил и Благовест, но след неговата смърт Стоил с хитрост, предприемчивост и безочливост си присвоява ръководството на кожарското предприятие.

Людмил - фин, възпитан, образован в чужбина - израства от наивните си, идеалистични представи за човешките отношения до разума и мъдростта на зрелия човек, готов да действа и да носи отговорност за постъпките си. Срещите му с цар Борис поставят пред него трудни въпроси за ролята на водача и компромисите. За Благовест бляскавите врати на Юнион клуб са винаги отворени. Това е отбрано общество на изисканите маниери, на дантелите и фраковете, на безспирните веселби и хазарта, на любовните похождения и страсти. Началото на бомбардировките над София е само предвестник за наближаващата ги буря.

Паралелно книгата проследява дръзка афера в Пловдив, свързана с анархокомуниста Огнян, чрез когото топполицаят Гешев се опитва да навлезе дълбоко в мрежите на конспиративните групировки. Зараждащият се конфликт стига до своята кулминация малко преди и след Деветосептемврийския преврат, когато читателят вижда истинските лица на героите.

от Гого / дата: 13 юли 2022

Образът на цар Борис е пресъздаден едва ли не като на английски благородник. Това не отговаря на истината.

от Захариев / дата: 27 юни 2022

Книгата ме провокира, сблъска ме с нещо толкова далечно от мен, чисто човешките закони и приложението им в различните ситуации. Почувствах се запленен от историята на подема между двете световни войни и шика на българския елит.

от Тодор / дата: 25 юни 2022

Книгата е тотална противоположност на убежденията ми, но провокира мисъл и анализ, а това е най-доброто състояние, до което може да ни доведе едно четиво, за да го противопоставим на собственото критично мислене, което сме изградили.

от Виктория / дата: 24 юни 2022

Книгата пренася читателя в едно вълнуващо време от нашата история. Много ми хареса!

от Niki Vasilev / дата: 04 апр 2022

Написан с майсторство исторически роман. С художествено съвършенство е изграден образа на българския предприемач, на революционния деец, така и характерите на трудни за пресъздаване прочути исторически личности като цар Борис Трети и придобилия почти митична слава полицай-разузнавач Никола Гешев.

от Владимир / дата: 10 ное 2021

Прочетох романа за три дни, но не защото е малък по обем, а защото е завладяващ и лесно разбираем. Динамична история, изпълнена с неочаквани обрати.

от Соня Ласкина / дата: 28 сеп 2021

Стойностен роман с разнородна тематика. Прави впечатление деликатното преплитане на историческите факти и нравствените мотиви. Редуват се психологически и приключенски акценти, а любовната връзка на Благовест и Катерина внасят свежест в произведението. Увлекателно е описано преломното време, в което героите живеят. Книгата ме докосна.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]