Солджър

Автор: Здравка Владова-Момчева
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 3

Издател Абагар
Брой страници 232
Година на издаване 2021
Корици меки
Език български
Тегло 372 грама
Размери 14x21
ISBN 9786191682836
Баркод 9786191682836
Категории Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Романът е писан в продължение на три години, с безсънна подготовка по темата за съвременната асиметрична война в горещите точки на планетата. „Проучих сериозно историята на Ирак и участието на българската мироопазваща мисия там, както и трагичния случай с атентата на 27 декември 2003 г. в база „Индия“ в Кербала, където загинаха петима български военнослужещи. Задълбочих се и в корените на религиозните противоречия на региона, за да създам убедителна фикция, базирана върху действително случили се събития“, разказва авторката.

„Романът е озаглавен „Солджър“, защото това е позивното име на главния герой Вик, но и не само. За мен днешните солджъри, или войници на България, са всички мои сънародници – мъже, жени и деца, подложени на изпитанието да оцеляват, справяйки се с предизвикателството да живеят в 21-ви век. Затова факти, действителност, сюрреализъм и човешки преживявания се преплитат дълбоко в моя роман. Историите са условни, но главните герои, независимо къде се намират, сме самите ние, българските човеци, военни или не, разпънати в избора си дали да бъдем свободни от своите вътрешни окови, или да им се оставим да ни задушават, докато сме живи“, пояснява писателката.

Здравка Владова повече от две десетилетия живее в Обединеното кралство, но връзката й с родното Велико Търново остава жизненоважна и определяща за цялото й творчество. На Острова работи като преподавателка по български език и литература в българското училище към посолството в Лондон. Освен работата като учител тя е и постоянен автор на вестник „БГ Бен“, който е една от медиите на българската общност във Великобритания. Вълнението, с което говори за България и родния град, трудно може да бъде описано с думи. Целта, която си е поставила като мисия, е разпространението и популяризирането на българския език и култура зад граница. Съхранението на нашите традиции, култура, история и слово са приоритет за великотърновката. „Радвам се, че има много българи като мен в страната, в която живея. Факт са и постоянно откриващите се нови неделни училища. Важно е децата да знаят къде е България, каква е историята й, колко силен народ сме въпреки трудностите. Много млади хора избират живота на емигранта просто защото им се налага по една или друга причина, но ме радва това, че където и да се намират, повечето от тях не забравят езика и традициите ни“, споделя още търновката.

от Нели Петрова / дата: 15 авг 2021

Романът "Солджър" се чете с лекота и точно на един дъх! Една вълнуваща история за любов, война, героизъм и мъжество, за предразсъдъци и свобода на духа… Всичко това, поднесено много умело и интригуващо от авторката! Романът ми хареса много и го препоръчвам!

от Борислав Борисов / дата: 10 авг 2021

Книгата се чете на един дъх докосва емоциите на читателите. Романът приобщава всеки да се почувства като герой в собственото си ежедневие, преодолявайки банални и не толкова проблеми и препятствия, костващи понякога големи жертви. Това произведение е за всички българи, за които патриотизмът не е овехтяло понятие. В глобалния свят не бива да забравяме кои сме, за какво са се борили предците ни и за какво се борим днес. Като пряк участник в реално случилите се събития в Кербала, Ирак, 2003 година и по решение на авторката – литературен герой в романа „Солджър" - мога да потвърдя, че всички тогава направихме всичко възможно да съдействаме на временното правителство да възвърне законовия ред в тази измъчена от тероризъм, страна. Досега не е писано литературно произведение, посветено на скъпите жертви, мои колеги, който България даде в тази мисия. Макар и фикция, романът, написан с филмова динамика, пресъздава убедително както опасностите, през които преминахме, така и вътрешната „война" със самите нас като хора в условия на изпитание.
Подполковник Борислав Борисов, консултант по военната част в романа „Солджър" и герой в тази книга.

от Milena / дата: 09 авг 2021

Романът се чете на един дъх. Прочетох го с любопитство, тъй като обичам български автори, и ми хареса. Забавен и увличащ. Една история за любов и смелост, с отворен край. Непозната ми беше частта за участието на българските военни в Кербала и ме заинтригува. Езикът е много образен и авторката успява да те пренесе в тази далечна страна и в това време. Препоръчвам го

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]