Калоян боговенчаният

Автор: Васил Лазаров
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 23

Издател Лексикон
Брой страници 354
Година на издаване 2021
Корици меки
Език български
Тегло 392 грама
Размери 14x21
ISBN 9786192203184
Баркод 9786192203184
Категории Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Чрез романа „Калоян боговенчаният“ Васил Лазаров отвежда читателя в края на XII и началото на XIII век. Повествованието проследява живота на бъдещия български цар Калоян, който в младостта си живее в Константинопол. Там среща своята любов и бъдеща съпруга Анна, която му помага да избяга от знатното пленничество. Поредица от драматични събития изкачват Калоян на царския престол. Като следва познатото му устройство на ромейската империя, той успява да изгради и утвърди стъпка по стъпка Второто българско царство.

Царят е конфликтно раздвоен между неограничените си права на самодържец и типичните за средновековното общество християнски представи за правота, свързани с обожествяване на човечността. Това пропуква неговата хармонична духовна цялост. Раздвоението му е повлияно и от ролите, които изиграват двете жени в живота му: съпругата на Калоян – Анна, която е гласът на съвестта и християнския светоглед, и куманката Белура – олицетворение на първичната, необуздана, разрушителна страст.

В романа се преплитат мотивите за чистотата и съблазънта, целта и цената на духовната жертва за нейното постигане. Действието увлича и пренася читателя в някогашния свят на средновековна България.

Авторът В. Лазаров се е съобразил с новооткритите извори, обогатили през последните години историографската наука. Ето защо повествованието осветлява съществени, но неизвестни факти. Те дават по-логично обяснение за хода на събитията и допринасят за историческата достоверност на романа.

Васил Лазаров е автор на романите „Тройната нишка“, „Крайъгълен камък“, „Парадоксът на любовта“ и „Звънът на камбаните“.

Ключови думи: Исторически романи, Страници българска история, Подбрано от 2021, ТОП 101 Българска художествена литература 2021, ТОП 101 художествена 1.01.-30.06.2022, ТОП 201 1.01.-30.06.2022, ТОП 61 българска художествена 1.01.-30.06.2022, ТОП 101 Българска художествена литература 2022, ТОП 101 Художествена литература 2022, ТОП 201 2022, Крале и кралици, Кралски величия, ТОП 101 Българска художествена литература 2023

от Васил Лазаров / дата: 31 дек 2022

До К Калч: Вие изказвате предположение. Препоръчвам ви да прочетете книгата. Ще се радвам да промените мнението си.

от К Калч / дата: 23 юли 2022

Това трябва да е поредната захаросана книга за българските царе.

от Георги / дата: 12 юли 2022

Различава се напълно от книгата на Фани Мутафова, но ми хареса.

от Никита В / дата: 27 юни 2022

Освен че книгата е увлекателна, поражда въпроси - отколешни и непреходни, но значими и актуални за времето в което живеем.

от Тодор / дата: 25 юни 2022

При историческите романи под внимание се взимат художествената стойност и историческа достоверност. В тази книга те със сигурност съществуват.

от ВИКТОРИЯ / дата: 24 юни 2022

Много интересна книга. По интересен начин е представен Калоян и неговата история.

от Марин / дата: 04 апр 2022

Няма исторически сведения, които убедително да доказват, че Йоаница е бил знатен пленник в Константинопол. Тази историческата недостоверност не може да се компенсира от художествената стойност на романа.

от Владимир / дата: 21 фев 2022

И аз харесах книгата, но имам възражение към Златка Димитрова. По онова време е имало две Констанции. Едната е доста навътре в пределите на источноромейската империя и да стигне до нея, Калоян е трябвало да премине през земите на Иванко. Другата крепост, също наричаща се Констанция се е намирала край днешното курортно селище Костенец. Много български историци са на мнение, че първата битка на Калоян се е състояла именно там, за да завладее откъснатата ромейска територия между владенията на Иванко и Добромир Хриз и да си отвори път към Солун.

от Златка Димитрова / дата: 03 фев 2022

Много увлекателна книга! Единствено сякаш има една неточност - крепостта Констанция се намира до гр. Симеоновград, в Тракия, а не в района на Рила, както се споменава в книгата.

от Васил Лазаров / дата: 06 дек 2021

На 25 ноември 2021 год издателство ,,Хеликон" публикува годишната класация за Топ 100-те български книги на годината. Романът ,,Калоян Боговенчаният" e на 47-мо място по продажби. Като се има предвид, че тя се е появила по книжарниците едва три месеца и 20 дни преди края на отчетния период, може да се предположи, че ако се бе продавала през цялата година, щеше да е на много по-челно място.

от Поредната много добра творба на В.Лазаров.Добре,че има такива автори,които да предават историята ни на бъдещите поколения.Поздравления! / дата: 27 ное 2021

ННГГ

от Виктория / дата: 22 ное 2021

Много интересна и увлекателна книга.

от Васил ЛАЗАРОВ / дата: 23 окт 2021

Доуточнение на долния ми пост. Наименованието на летописа е ,, Картлис цховраба "

от Васил ЛАЗАРОВ / дата: 23 окт 2021

До Ники: Предполагам, че имате предвид преговорите, когато Исак Трети Ангел бяга от кръстоносците. Позовал съм се на едно легендарно сведение от ,,Живота на Тамар, царицата на цариците". То е условно заглавие на едно от съчиненията, формиращи грузинската антична средновековна летопис, известна като ,,Карлис цховр***". За автор се смята Басили Езосмодзгвари. В това писание е изложено подробно как Алекси Трети Ангел се опитва да се спаси в България от кръстоносците.

от Читател / дата: 23 окт 2021

Чудесна творба поздравления.

от Ники / дата: 22 окт 2021

Романът е интересен. Прочетох го с удоволствие. Историческите събития не са във фокуса, но има подробности, които не мога да разбера докъде е историческата истина и откъде започва историческата фантазия. Малко вероятно изглежда избягалият Исак трети Ангел да е проводил пратеник до Калоян, за да преговаря от негово име.

от Лексикон / дата: 08 окт 2021

Поради големия интерес количеството книги, предоставени на Хеликон, бяха разпродадени, но вече романът е в наличност.

от Владко Тодоров / дата: 07 окт 2021

Книгата я няма в наличност. Защо като се разшуми за дадена книга, изчезне от книжарниците?

от Мая Петрова / дата: 28 сеп 2021

Един роман, който заслужава не само да бъде прочетен, но и да допълни домашната библиотека на всеки български дом.Препоръчвам го!

от НИКОЛАЙ ЛОЗЕНОВ / дата: 28 сеп 2021

Много интерсно представени от автора вътрешни терзания на "човека" Калоян утвърдил "името" България в Европа. Изключително обосновано подзаглавие (боговенчан). Чете се "на един дъх", но доста дълго време след затваряне последната страница се връщаш на събития и мисли от различни епизоди описани в нея.
Всеки който я прочете я прочете няма да съжалява, затова я препоръчвам силно
Николай Лозенов

от Niki Vasilev / дата: 27 сеп 2021

Интересна и приятна книга за четене! Благодаря за доброто настроение, което изпитах, докато я четох. Впечатляващи диалози, пълнокръвни, свежи картини и сцени. Препоръчвам !

от Тошко Петков / дата: 27 сеп 2021

"Калоян боговенчаният" е една много добре написана книга ! Авторът успява да разкрие и внуши на читателя в пълнота живота в престолния град. Успява да покаже цялостно образа на Калоян и обкръжението му. Въвеждани в епохата и това доставя удоволствие на читателя, и го кара да "развихри" фантазията си ! Още една успешна книга на г-н Лазаров !

от Vasil Lazarov / дата: 18 сеп 2021

„КАЛОЯН НЕ Е УБИТ ОТ МАНАСТЪР" - под това заглавие се публикува интервюто с мен, проведено от Деян Енев в електронното издание Портал Култура. Конкретно на въпроса дали Калоян е убит от Манастър отговорих следното:

Куманите са били ключов наш съюзник, благодарение на който българите са побеждавали. Това поражда някаква наша симпатия към този номадски народ. Ако проследим внимателно военните действия, ще забележим, че битките, в които те са помагали, сме ги печелили с лекота. Когато Калоян е воювал без тяхно участие, победите са постигани по-трудно. Куманите са били отлични воини. Те са били варвари и са нямали вътрешните противоречия на българи и ромеи. Като християни последните са живели по тогавашните правила в смирение, миролюбие и кротост. Когато ги призоват за битка, те трябвало да променят вътрешната си нагласа и да се превъплътят в друга роля. От чисто хуманна гледна точка ние сме длъжни да порицаем куманската кръвожадност, безчовечното отношение към хората, които отвеждали като стада добитък в плен. Има достатъчно сведения, които може да се изтълкуват, че това не се е харесвало на Калоян. Въпреки това ми се струва нечестно да припишем греха за Калояновото убийство на техния представител Манастър. Няма категорични исторически данни за това. Мотив за убийството на българския владетел са имали хора от различни среди. В романа ми това убийство е с мистичен привкус и е съобразено със споменатите от теб небесни координати. В Светото писание е казано, „че и птичка не пада от небето без Божията воля". А колко по-важен е човешкият живот, особено този на Калоян. Защо Господ е свалил закрилата си от българския цар е част от Неговия промисъл и ние можем само да изказваме предположения. Във всички случаи тази трагичност е свързана с Калояновото боговенчание. Всяка съдба, свързана по някакъв начин с Абсолюта, завършва трагично. Такова е самото Божие разпятие, както и всеки мъчителен край на всеки светец.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]