Да живееш, за да го разказваш - Комплект том 1 и 2

Автор: Габриел Гарсия Маркес
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Лъчезар Минчев
Преводач Тамара Такова
Брой страници 592
Година на издаване 2020
Корици твърди
Език български
Тегло 829 грама
Размери 13x20
ISBN 9789544121150
Баркод 9789544121150
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

ЖИВОТЪТ Е ТОВА, КОЕТО ЧОВЕК ПОМНИ И КАКТО ГО ПОМНИ, ЗА ДА ГО РАЗКАЗВА
За заглавието. В оригинала то е „Vivir para contarla“. В интернет от години шестват най-различни преводи: „Живея, за да разказвам“, „Живот за разказване“ и други. Никой от тях обаче не предава точно наслова на творбата. В случая особената дума е „contarla“, която означава „да ГО разказваш“ („да разказваш“ е „contar“) – живота си, това, което живееш. Затова заглавието е преведено както е написано от автора.
За съдържанието. Няма книга на Гарсия Маркес, която да може да се преразкаже или поне да се обобщи с няколко изречения. От тези спомени читателите ще научат защо не е завършил право, макар да е можел, защо и как е станал журналист рано (страст, която не го е напуснала никога и се е отразила и на художествените му произведения), за другата му страст, художественото писане, за неговата непреклонност спрямо истината за събитията, кои са прототипите в „Сто години самота“, откъде е историята в „Любов по време на холера“, подробности за перипетиите около ранните му произведения и още много неща за неговия живот и за живота на предците му.
Разбира се, в „Да живееш, за да го разказващ“ има и доста от характерния закачлив хумор на писателя. По-долу например той просто наминава, за да поздрави главния редактор на вестник „Еспектадор“.
След като разменихме сърдечни прегръдки в стила на доброто столично възпитание и споделихме бегли коментари за най-важната новина за деня, той ме хвана под ръка и ме отведе настрана от сътрудниците на редакцията. „Слушайте, Габриел, една дреболия – каза ми той с неподозирана простота. – Защо не ми направите услугата да ми напишете малка редакционна статия, която не ми достига, за да приключа броя?“ Изобрази с палец и показалец височината на половин чаша вода и заключи:
– Ей толкова голяма.
По-развеселен от него, аз го запитах къде мога да седна и той ми посочи едно празно бюро със стара пишеща машина. Настаних се, без да питам повече, намисляйки си подходяща тема, и останах там, на същия стол, на същото бюро и със същата пишеща машина, през следващите осемнайсет месеца.
И:
С течение на времето и с възможностите да имам хубава музика вкъщи, аз се научих да пиша с музикален фон, съответстващ на това, което пиша. Ноктюрните на Шопен подхождаха за спокойните епизоди, а секстетите на Брамс – за щастливите следобеди. В замяна обаче в продължение на години не слушах Моцарт, откакто си внуших идеята, че Моцарт не съществува, защото когато е добър, той е Бетовен, а когато е лош, е Хайдн.

Ключови думи: Габриел Гарсия Маркес, Подбрано от 2020

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Габриел Гарсия Маркес Gabriel Garcia Marquez. Колумбийски писател. Необикновеният му роман \"Сто години самота\" 1967, разказващ историята на една фамилия в продължение на шест поколения, е едно от най-ярките произведения на магическия реализъм - литературно течение, използващо гротеската и фарса като средство за засилване на реалистичното въздействие. Сред другите му книги са Любов по време на холера 1985 и Генералът и неговият лабиринт 1991, в която се описват последните четири месеца от живота на Симон Боливар. Нобелова награда за литература 1982.
Из \"Биографична енциклопедия\", Марк Мейсън, изд. Екслибрис

Информация за автора можете да намерите още в:

www.levity.com/corduroy/marquez.htm

www.almaz.com/nobel/literature/1982a.html

www.dftuz.unizar.es/alex/gmarquez/gmarquez.html

www.proseworld.com/marquez.html