Да обичаш Вили Казасян

Автор: Добромир Славчев
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 5

Издател Сиела
Брой страници 552
Година на издаване 2019
Корици меки
Език български
Тегло 592 грама
Размери 13x20
ISBN 9789542821724
Баркод 9789542821724
Категории Биографии. Генеалогия, Художествена литература, Книги

“Да обичаш Вили Казасян” е заглавие, което казва достатъчно. Всъщност в тази книга, както и при всички останали на този автор, не само заглавията, а и наименованията на отделните части съдържащи се в тях, носят своето послание. Идеята на Добромир Славчев да се превърне в първия официален биограф на легендарния диригент и композитор съвсем не е случайна прищявка, а напълно обмислен акт, породен от чувствата на дългогодишно и искрено приятелство. Текстът се чете с приятно чувство на лекота и определено се различава от класическите биографии по естеството на своята структура и стилистика. Интересният подход оправдава напълно и елементите на художествена проза, използвани на моменти в непринудените беседи на автора с различните събеседници. В тази „пристрастна“, според собствените думи на автора книга, той умело щрихова, макар и пестеливо, характерните особености на цели три епохи, през които преминава животът на маестрото. Епохи, които безспорно са различни, но същевременно и си приличат по учудващо много неща.

Маестро Вили Казасян е чудесен пример как може да се живее достойно дори в противоречиви времена, когато злобата, лошият вкус и завистта шестват необезпокоявани, а посредствеността и лъжата в изкуството бавно, но сигурно се превръщат в норма. Затова, разлиствайки тези страници, ще прочетете и редове, съдържащи гневна задочна полемика с индивиди, обладани и подвластни на най-низките човешки страсти, същества с чудовищно деформирано его и напълно лишени от съвест. Те са в пълен контраст с разказите от първо лице на хората, които са били свързани професионално, приятелски или семейно с маестрото. Така интерпретирано, неизбежното зло, съпровождало професионалния му път, се превръща в своеобразен контрапункт на съхранените в паметта на съвременниците спомени.

А те, заедно с лиричните авторски отклонения, по естествен път създават усещането за една огромна и напълно безкористна обич – едновременно впечатляваща и затрогваща с вълшебната сила на емоциите на стотината събеседници с които авторът се е срещал и разговарял. Сред тях се открояват имената на: Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Тончо Русев, Дечко Делчев, Александър Бръзицов, Димитър Симеонов-Мончо, Недко Трошанов, Стефан Славов, Иван Стайков, Катя Филипова, Джони Пенков, Лени Вълкова, Емануил Манолов-Бадема, Бисер Киров, Христо Кидиков, Константин Драгнев – Графа, Диян Тимнев, Камелия Тодорова, Орлин Горанов, Мими Николова, Александър Казасян, Йорданка Христова, Васил Петров, Петя Буюклиева, Ахинора Куманова, Любомир Оджаков, Надежда Ранджева, Михаил Белчев, Стефка Оникян, Димитър Йосифов, Асен Гаргов, Лиана Антонова, Кирил Йорданов – Киката, Бедрос Киркоров, Васил Найденов, Маргарита Хранова, Стефан Димитров, Нели Рангелова, Генчо Въртовски, Мими Иванова, Георги Христов, Светлозара Казасян, Румен Тосков – Рупето, Богдана Карадочева, Христо Йоцов, Татяна Лолова, Хилда Казасян, Филип Киркоров и др.

от Валя - Bookmaniac2002 / дата: 04 авг 2020

Подобна книга не бях чела. Невероятно истинска ми се стори на мен и твърде близка до сърцето ми. Всяка глава те кара да четеш на глътки откровението, простиращо се от всички е страници, нещо от което имах нужда. А стилът на този автор е направо феноменален. Много рядко се среща писател така изкусно да използва думите и всяка от тях да бъде закована като с пирон на мястотото си. "Да обичаш Вили Казасян" е книга затрогваща душата.
Освен очарователния маестро, времето е един от главните герои в нея и наистина е постигнато зашеметяващо добро описание на всичко разказано в нея. Написаното звучи естествено и логично, и всеки един независимо дали е познавал или не Вили Казасян без значение от кое поколение ще усети аромата на времето. В Книгата има събрани интересни истории от различните проявления на големия музикант, като самата тя представлява история. Всъщност много ми хареса. Препоръчвам я много.

от Петър / дата: 09 юни 2020

Много бих искал да чета повече такива книги! Прочетете книгата, заслужава си!

от Мария Казанджиева / дата: 24 май 2020

Напук на тенденцията от издадените през последните години биографични и автобиографични книги, тази книга е истинска литература, а не просто изреждане на събития. Така, че всички настоящи и бъдещи почитатели на Вили Казасян, няма как да не останат доволни. Това е най-голямата и най-приятна изненада откривайки този автор. Много интересна и увлекателна книга за един много голям човек и музикант.

от Лилия Янева / дата: 04 май 2020

Още преди да започна да чета книгата, предварително си знаех, че ще ми хареса. Оказах се права. И как иначе? Не мога да забравя Лудите разкази на Добромир Славчев, Преди няколко дни слушах и записи на два от тези разкази в youtube, и пак се развълнувах. Не предполагах, че и новата му книга може да бъде отново толкова лична и човешка.

от Ralica Georgieva / дата: 31 мар 2020

Това за мен се оказа специална книга. Вълнуваща. Успя да ме спечели още от самото начало. Съпреживях от първата до последната страница напълно всяка една история. А те никак не са малко. Освен разказите за маестрото има и интересен поглед върху почти цели три епохи, и то през очите на действителни лица. Изключителен баланс на повествование и предоставяне на енциклопедична информация за различни лица и събития в рамката на книгата. Всичко е поднесено по много свеж и увлекателен начин и през цялото време имаш усещането, че все едно четеш роман, а не биографична книга. Уникално!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]