Каква ни е Хекуба? За историята на философията

Автор: Цочо Бояджиев; Олег Георгиев; Калин Янакиев; Георги Каприев
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател УИ "Св. Климент Охридски"
Брой страници 104
Година на издаване 2019
Корици твърди
Език български
Тегло 233 грама
Размери 14x22
ISBN 9789540746388
Баркод 9789540746388
Категории История на философията, Философия, Хуманитарни науки, Книги

Ние работим отдавна, отдавна работим заедно и все оттогава се въздържаме да говорим за своята „парадигма", за методологическата си „програма", за смисъла от академичната ни насоченост. Винаги сме били убедени и пребиваваме в убедеността си, че нуждата от заявяване на методология следва от криза на подхода. Предлаганите тук статии не са такива „следвания". Всяка от тях е писана по външна подбуда. Стана така, че при различни въпроси и по разни поводи всеки от нас е заговорил за начина на работене в сферата на историята на философията и за смисъла от тази работа.

Размишленията на Цочо Бояджиев, предизвикани от конкретни феномени в българската философска действителност, са представени най-напред в „Български философски преглед" (5/2015) и са препечатани във philosophia-bg.com. Фактически успоредно с тях и провокиран от сходни феномени се появи текстът на Олег Георгиев, публикуван за първи път в „Архив за средновековна философия и култура" (21/2015]. Написаното от Калин Янакиев е отговор на въпроса „Защо се занимаваме със средновековна философия?" зададен от списание „Критика и хуманизъм", и е отпечатано там (1/2001]. Последна по време е публикацията на Георги Каприев, провокирана от темата „Излишното", поставена от конференцията в Априлци през 2017 г. Тя се появи в електронното списание „Пирон" (16/2018).
Заглавието на тома тръгва от рецензия на Георги Каприев за монографията на Цочо Бояджиев „Античната философия като феномен на културата", озаглавена „Каква му е Хекуба?" и публикувана във в. „АБВ" през май 1991 г. Става дума за взирането в исторически заявили се феномени на философията; за перспективата на това взиране и смисъла от него. Цочо Бояджиев намери веднъж повод да отвърне на този въпрос. Със сегашния текст дава своя системен отговор.

Следва най-сетне да бъде забелязано, че след поне 35-годишно общо дело по създаването и разгръщането на Българската школа по философска медиевистика, след множество общи проекти, участия във всевъзможни форуми, академични програми и съставителства, ние четиримата нямахме обща книга. Нека тази бъде първата.

Авторите

Ключови думи: Вдъхновение за пролет

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]