21 урока за 21-ви век

Автор: Ювал Харари
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Изток-Запад
Преводач Мариана Шипковенска
Брой страници 288
Година на издаване 2019
Корици твърди
Език български
Тегло 635 грама
Размери 17x24
ISBN 9786190104162
Баркод 9786190104162
Категории Социология и политология, Хуманитарни науки, Книги

В Sapiens той изследва нашето минало, в Homo Deus поглежда към нашето бъдеще. Сега един от най-големите новатори сред мислителите на планетата се обръща към настоящето, за да намери отговор на най-неотложните въпроси.

Как компютрите и роботите променят смисъла на това да бъдеш човек? Как да се справим с епидемията от фалшиви новини? Имат ли все още значение нациите и религиите? На какво да учим децата си?

21 урока за 21-ви век на Ювал Ноа Харари представлява визионерско проучване по най-належащите въпроси на деня в момент, когато навлизаме в неизследваната територия на бъдещето. Докато технологиите напредват по-бързо, отколкото можем да си представим, хакерството се превръща в тактика на войната, а светът се чувства по-поляризиран от всякога, Харари се изправя пред предизвикателствата на живота в лицето на постоянните и объркващи промени и повдига важните въпроси, които трябва да си зададем, за да оцелеем.

В 21 глави – едновременно провокативни и проницателни – авторът надгражда идеите, изложени в предишните си книги, като разплита политически, технологични, социални и екзистенциални проблеми и ни дава насоки как да се подготвим за бъдеще, което ще е много различно от света, в който живеем сега. Как да запазим свободата на избора, когато големите данни ни наблюдават? Как ще изглежда бъдещата работна сила и как трябва да се подготвим за нея? Как да се справим със заплахата от тероризъм? Защо либералната демокрация е в криза?

Забележителната способност на Харари да осмисля връзките между миналото на човечеството и пътя му напред завладява въображението на милиони читатели. В тази книга той ни подтиква да разсъждаваме за ценностите, смисъла на живота и личния ни принос в един шумен и несигурен свят.

Ключови думи: За учителя с любов, Подари за Никулден, Най-хубавият подарък, ТОП 50 нехудожествена литература 2019, Светът вчера, днес и утре, Пътят към Космоса, ТОП 121 Нехудожествена литература 2020, На добър час, випуск 2023, Подарък за януарските празници

от РОСИЦА ШИШМАНОВА / дата: 06 яну 2021

Силно препоръчам. Подариха ми я и веднага като я прочетох, взех и другите му две книги!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Удивлението от мащаба, с който Ювал Харари разсъждава над проблемите на света и човечеството, вече е отминало. Прочелите неговите книги „Сапиенс“ и „Хомо деус“ са наясно, че той се разхожда из времето и пространството с лекотата и любопитството на дете, което забелязва невидими за другите връзки и ги свързва в истории.

Третата му книга „21 урока за 21-ви век“ е по-различна. В нея миналото от „Сапиенс“ и бъдещето от „Хомо деус“ се дават среща. Място и време на срещата – днес и тук. Писани с векове истории се сблъскват с все още ненаписани страници от бъдещето на човека и срещата е критична. Светът е пристигнал на място, където неизвестните са много повече от известните, но хората като че ли са забрави да улучват точните въпроси, за да получат верните отговори. В трийсетте години на миналия век хората са можели да избират между социализъм, фашизъм и капитализъм. В средата на миналия век – между социализъм и либерализъм. Десетилетие преди края на века е било спокойното време на господстващия либерализъм. А днес – днес човечеството се чуди в какво време живее и какво време предстои.

Към всичко това се прибавят още два огромни проблема – промените в климата и препускащото напредване на технологиите. Всичко това ни кара да си задаваме основните, най-важните въпроси отново: ще има ли война, ще спаси ли човечеството планетата от климатичните заплахи, какви изненади ни носи изкуственият интелект, ще улесни ли той живота ни или ще го подчини, в съчетание с алгоритмите на изкуствения интелект ще станем ли по-добри и по-щастливи хора, в какво ще вярваме, в какво ще намираме смисъла на живота? Това са въпросите, на които са посветени 21 урока на един мъдър, толерантен и разтревожен ум.

Как ще се справим с тероризма и колко голям проблем е всъщност той? Ето колко: от 11 септември 2001 година насам терористите убиват около 50 души в Европейския съюз, около 10 в САЩ, около 7 в Китай и до 25 000 души на други места по света /предимно в Ирак, Афганистан, Пакистан, Нигерия и Сирия/. Всяка година при пътни инциденти загиват около 80 000 европейци, 40 000 американци, 270 000 китайци и 1,25 млн. души другаде. Мръсният въздух убива всяка година 7 млн. души, а 3,5 умират от диабет. Защо тогава тероризмът изглежда толкова голяма заплаха, как да го спрем – тези отговори се търсят също в книгата. Как се противодейства на страха и от какво трябва най-много да се страхуваме, за да предотвратим опасността да ни се случи?

На някои от въпросите Харари не дава отговор. Никой не би могъл. Но задава точните въпроси. А това вече е гаранция – ако се питаме правилните неща, ще налучкваме и правилните решения. Книгата наистина ни кара да се чувстваме като в класна стая. Представя се проблем, поднасят се различни подходи към него, цитира се фактология, разсъждава се за варианти на решение. И всичко това от един не само много образован, но и доста забавен учител.

Веселина Седларска, приятел на Хеликон Сливен

Ювал Ноа Харари e израелски професор по история и автор на международни бестселъри. Книгите му са преведени на повече от 50 езика. Роден е на 24 февруари, 1976 г. Преподава в Катедрата по история на Еврейския университет в Йерусалим.

Харари за пръв път се задълбочава и специализира в средновековната и военна история в проучванията си от 1993 до 1998 г. в Еврейския университет в Йерусалим. През 2002 г. завършва дипломирането си в Джийзъс Колидж, Оксфорд.

Книгата му „Sapiens: Кратка история на човечеството“ е публикувана на иврит през 2011 г., а след това на английски език през 2014 г .; Оттогава е преведен на още над 50 езика. Книгата изследва цялата човешка история, от еволюцията на Homo sapiens в каменната епоха до политическите и технологични революции на 21 век. Еврейското издание се превръща в бестселър в Израел и предизвиква голям интерес както в академичната общност, така и сред широката общественост, превръщайки Харари в знаменитост.