Фактологичност

Автор: Ханс Рослинг, Ула Рослинг и Ана Рослинг Рьонлунд
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Изток-Запад
Преводач Боян Костов
Брой страници 352
Година на издаване 2019
Корици твърди
Език български
Тегло 545 грама
Размери 14x22
ISBN 9786190103950
Баркод 9786190103950
Категории Научно-популярни издания, Природни и точни науки, Книги

Когато ни бъде зададен въпрос, свързан с глобални тенденции в днешно време – какъв дял от населението на света живее в бедност, защо световното население нараства, колко момичета завършват училище, – ние системно даваме грешни отговори. И то толкова грешни, че ако някое шимпанзе налучкваше отговорите, пак щеше да се представи по-добре от учители, журналисти, инвестиционни банкери и лауреати на Нобелова награда.

Във „Фактологичност“ Ханс Рослинг, професор по международно здраве и световноизвестен лектор на ТЕD, предлага радикално ново обяснение защо това се случва. Той разкрива десетте инстинкта, които изкривяват нашата перспектива – от склонността ни да разделяме света на два лагера (ние и те) до начина, по който медиите формират нашия светоглед.
Оказва се обаче, че въпреки всичките му несъвършенства светът е в доста по-добро състояние, отколкото предполагаме. Това далеч не означава, че няма истински поводи за притеснение. Но когато постоянно се тревожим за всичко, вместо да поддържаме само становища, подкрепени със солидни факти, може да загубим представа кое е истински важно.

Вдъхновяваща и показателна, пълна със забавни анекдоти и трогателни истории, „Фактологичност“ е изключително важна книга, която ще промени начина, по който виждате света.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

В подзаглавието си под формата на въпрос тази книга носи добра новина: „Защо светът е по-хубаво място отколкото предполагаме.“ Как ще защити авторът тази благоприятна за човечеството вест? Той избира възможно най-сигурното доказателство – факти, само факти, много факти.

Представете си, че трябва да отговорите на следния въпрос: Как се променя броят на смъртните случаи вследствие на природни бедствия на година през последните сто години? Възможни отговори: А/ Увеличава се повече от двойно Б/Остава почти същият В/ Намалява почти наполовина. Ако шимпанзе трябва да отговори на този въпрос, има 33 процента шанс да познае. Защото просто ще посочи един от трите отговора и той може случайно да е верният. Какъв процент от хората обаче могат да отгатнат правилния отговор? Това са същите хора, които непрекъснато са облъчвани в думи, картини и звук за всяко природно бедствие във всяко кътче на земното кълбо. Като се прибавят към това и страшните предсказания, свързани с климатичните промени, подозренията за ядрени опити и конспирациите за това, че могат да се предизвикват земетресения, цунами и т.н., най-вероятно повечето от хората ще изберат като възможен първия или втория отговор. Верен обаче се оказва третият – през последните сто години жертвите на природни бедствия намаляват почти наполовина. При проведените опити само около десет процента от хората отговарят правилно. Излиза, че шимпанзетата знаят повече за планетата от хората.

Не, разбира се. Хората просто имат инстинкта да преувеличават страховете си. Хората са склонни да виждат тенденциите в линейно развитие, да усещат нещата разделени на две противоположни групи, да преувеличават, да вярват в предопределеността… И на още много такива неща са склонни хората, което им пречи на видят света такъв, какъвто е в действителност, а не в техните опасения и чувства. Дори хора, които са отговорни за развитието на човечеството, не са наясно с реалната картинка на света. Повечето от хората са така склонни да консумират драмата, апетитът за драма така се е вселил в човека, че човек си въобразява, че е прав и не сверява вижданията си с единственото нещо, което може да даде реална представа – фактите. Фактите!

Авторът определя своята книга като битка с невежеството. И дава уроци как да преминем от витаещи във въздуха клишета за света към базиран на факти светоглед. Не че е лесно. Хората до такава степен са склонни автоматично да приемат неща, в които всички вярват, че това се е превърнало почти в инстинкт. Ако наистина прочетем, научим и прилагаме уроците на Ханс Рослинг, то ще имаме две ползи, които той формулира така. „Първо: базираният на факти светоглед е по-полезен за ориентиране в живота точно както прецизният джипиес е по-полезен да намерите пътя си в града. Второ и вероятно по-важно: базираният на факти светоглед е по-комфортен. Той генерира по-малко стрес и безнадеждност от драматичния мироглед, който е пресилено негативен и ужасяващ.“

Според фактите, светът е наистина по-добро място отколкото си мислим.

Веселина Седларска, приятел на Хеликон Сливен

Ханс Рослинг (27 юли 1948 - 7 февруари 2017 г.) е шведски лекар, академик, статистик и световноизвестен лектор на TED. Той е професор по международно здраве в Институт Каролинска, Швеция, и е съосновател и председател на Фондация "Гапмайндър", която разработва софтуерната система "Трендалайзър". Води лекции по цял свят, в които популяризира използването на данни за проучване на проблемите на развитието. През 2009 г. сп. "Форин полиси" го нарежда сред 100-те водещи световни мислители на нашето време, а през 2011 г. "Фаст Къмпани" го определя като един от 100-те най-креативни хора в бизнеса. Член е на Шведската академия на инженерните науки.

Заедно със сина си Ола и снаха си Ана, Ханс Рослинг е съавтор на "Фактологичност" - книгата, която Бил Гейтс реши да раздаде безплатно на всяко момче и момиче, които завършват висшето си образование през 2018 г.

Ула Рослинг и Ана Рослинг Рьонлунд, синът и снахата на Ханс, са съоснователи на фондация „Гапмайндър”, като Ола е нейн директор от 2005 до 2007 г. и от 2010 г. до днес. След като „Гугъл” закупува "Трендалайзър", програмата за правене на балонни диаграми, изобретена и проектирана от Ана и Ола, Ола застава начело на екипа на „Гугъл” за данни от обществения сектор, а Ана заема длъжността старши дизайнер по ползваемостта в екипа. И двамата получават международни награди за работата си.