Топ мистериите на България

Автор: Слави Панайотов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 13

Издател О3 books
Брой страници 256
Година на издаване 2018
Корици меки
Език български
Тегло 406 грама
Размери 14x21
ISBN 9786197511017
Баркод 9786197511017
Категории Тайни и загадки, Езотерика. Духовни учения, Книги

Слави Панайотов, или по-известен като Слави от The Clashers, е основател на едноименния български YouTube канал. Роден е през 1986 г. в Пловдив и завършва университет в Холандия със специалност „Хотелиерство и туризъм“. Работи няколко години в сферата си, а след това стартира собствени бизнес проекти. Тогава се заражда и неговото хоби – YouTube, което прераства в нещо повече. Стотици хиляди хора по света и у нас следят известните му ТОП класации. Ето, че дойде време и за книга, свързана с България.

Книгата „Топ мистериите на България“ проследява всички най-интересни загадки, свързани с нашата държава.

През нашата територия ли е заселена цяла Европа? Намерени ли са останки на прачовеци от преди 1 400 000 години?
Коя е мистериозната цивилизация, която ни е оставила най-старото обработено злато в света на над 7000 години?
Какво представлява свещеният триъгълник в Родопите: Белинташ, Кръстова гора и Караджов камък?
От кого всъщност сме произлезли?
Има ли гробница на египетска богиня в Странджа?
Кой и защо оставя над 1500 трапецовидни ниши в Родопите?
Стомогилието ли е най-древната астрономическа карта в света?
Какво изобразяват пещерните рисунки в Магурата?

Тези и още много други въпроси ще откриете сред страниците на книгата.

Ключови думи: Тайни и загадки, ТОП 50 нехудожествена литература 2019, ТОП 110 на десетилетието, ТОП 110 за 10 години, Топ 100 02.03.-10.03.2020, ТОП 100 март 2010 - март 2020, ТОП 50 нехудожествена 1.01.-30.06.2020, ТОП 101 Нехудожествена литература 2011-2020, ТОП 201 на десетилетието, ТОП 201 за 2020 година, ТОП 121 Нехудожествена литература 2020, Горещи хитове за студени дни, ТОП 50 нехудожествена 1.01.-30.06.2021, ТОП 101 Нехудожествена литература 2021, ТОП 201 за 2021 година, ТОП 101 нехудожествена 1.01.-30.06.2022, ТОП 201 1.01.-30.06.2022, ТОП 101 Нехудожествена литература 2022, ТОП 201 2022, ТОП 201 1.01.-30.06.2023, ТОП 101 нехудожествена 1.01.-30.06.2023, ТОП 201 2023, ТОП 101 Нехудожествена литература 2023

от Кирил Ненов / дата: 06 авг 2023

Мистериите се изчерпват след 100 страници. След това, започва едно описване на гробища и църкви. Подплатено с постоянните правописни и пунктуационни грешки, всичко това прави книгата тъжен опит да се спечелят пари от хората, които не ползват youtube за да гледат глупостите на човека.

от Мирослав Димитров / дата: 01 фев 2021

Това "нещо" е написано единствено с цел печалба и разчита на ниския интелект и жаждата за сензации на хората (което личи и по големите тиражи на жълтите вестници). И за съжаление тази глупост е най-продаваната книга. Браво - така се печели от човешката простотия...

от Николов, до Деница Великова и Милена Михова / дата: 26 яну 2021

Уважаеми Дами,
Напълно ПОДКРЕПЯМ ВАШИТЕ ВИЖДАНИЯ ЗА така наречената "книга". Простете на младежа, но той вижда нашата История само еднозначно, тоест каквото се пише в учебниците и казаното от "великите ни другари историци".
Излязоха Исторически книги от Валентин Вътов и Александър Бояджийски, както и доста литература от професор Ганчо Ценов. Четейки тези автори нашего брата Българина би трябвало да осмисли писанията на нашенските пишман историци и потърси и най-вече ПОИСКА ДА БЪДЕ НАПИСАНА ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ - мисля, че има такива хора и е крайно време за това дело.

от Мариела Пидева / дата: 13 ное 2020

Отдавна не бях попадала на книга, която да е само това-книга. Ако мислех, че е възможно, щях да я върна на автора й с молба да ми възстанови похарчената сума. Използваният тон е агресивен на места, по-голямата част от съдържанието е препис и не поднася нищо ново. Трябва да спомена, че това впечатление се придобива още при четенето на първите страници. Изрази като "чакайте, чакайте малко" са по-присъщи на продавачка на билети в метростанцията на Подуяне. Аз бих коригирала обръщенията и начина на излагане на авторско мнение. За жалосв потребителят няма достъп до тази информация преди да е закупил книгата. Моят съвет е да се включи прозорец към всяка книга с първите три страници, за да се даде възможност на потребителя да придобие представа за продукта, който е на път да закупи.

от Стоян Стоянова / дата: 27 ное 2019

Отдавна не бях попадал на книга, която толкова силно да обиди интелекта ми. Как е възможно тази ТОП класация да се публикува без реална намеса на редактор и адекватен коректор?! Глупотевини и правописни драми! Поздравления, Слави!

от ceco / дата: 08 окт 2019

Много слаба книга, доста глупости има в нея без факти. Като цяло всичко за което пише или си прави клипчета ги търси в Интернет и информацията може да я намериш и сам, а не дава никакви отговори от къде са тези аномалии така да го кажем. Дано младите, които четат книгата да не се доверяват на всичко което пише или казва.

от Пламена Добрева / дата: 14 авг 2019

Започнах да чета книгата с голям интерес, но скоро той се загуби. Книгата съдържа толкова излишна информация, както и много повторения и правописни грешки. Лично за мен тези наслагвания на факти и излишни предположения стават МНОГО досадни, че така и не изявих желание да я прочета до край.

от Деница Великова / дата: 05 авг 2019

Напълно подкрепям Милена. Цитат от предговора на книгата: "Втори проблем с монголоидната теория е, че на територията на днешна Армения е намерен географ от III век, на който пише: „От народите, живеещи на север от Кавказ, само българите имат каменни градове". Думите каменни градове ще разгледаме само след малко, но друго прави впечатление. Кавказ е територия, която се намира на срещуположния бряг на Черно море, днешна Русия и Грузия. Много далече от Централна Азия. Забележете, това е близо 400 години преди заветната 681 г., за която
също имам няколко въпроса. В продължение на десетки години, датата на основаването на българската държава е насаждана в нашето съзнание. 681 – годината, в която България се появява на европейската карта благодарение на хан Аспарух.
Има обаче сведения, че обединените български племена създават държавно формирование още през 384 г. След години на разцвет, естествено, следва и падение, но през 632 г. едно добре познато име от рода Дуло – хан Кубрат – възстановява българската държавна независимост. Може би тази година трябва да се счита за раждането на нашата държава? Но както и да е."
Сега цитат от http:// Линкът е изтрит от администратор. Божидар Димитров „12 мита в Българската история: "......Строителството е друг пример за високите цивилизационни умения на древните българи. Арменски географ още в IV век отбелязва, че от народите, живеещи на север от арменците в Кавказ, само българите имат каменни градове. Арменският географ не е излъгал — още с идването си на Балканите българите строят отново градове със сгради и крепостни стени от камък — Плиска, Преслав, Дръстър, Мадара… По това време (от векове преди това) Византия строи с дребен ломен камък и с тухли. Достатъчно е читателят да види две оцелели византийски сгради в центъра на днешната ни столица София — църквите „Св. София" и „Св. Георги". Докато българите строят сградите си от огромни квадри с тегло от неколкостотин килограма. Това е непознат вид строителство в тези географски ширини, но отлично известен в регионите около и в прародината на древните българи."
Личи си че Слави Панайотов не е добре запознат с българската история, но поне при преписването да беше вложил малко мисъл. А редактор няма ли?За всички запленени от автора - приятно четене, но не разчитайте да добиете реални знания.

от Милена Михова / дата: 17 юни 2019

Дълбоко разочарована съм от това подобие на "книга", което закупих със завиден ентусиазъм и голяма доза радост. Те, както ще разберете след малко, се изпариха скоротечно при първия ми сблъсък с ПОКЪРТИТЕЛНАТА ЛИПСА на ФАКТИ у това писание, дело на някакъв популярен "блогър". Простете невежеството ми и вярата, че всичко що е книга минава някакви редакции, проверки и т.н. нееднократно... Тук въпросът очевадно не стои по този начин и моя милост си взе трайна бележка по това отношение, тази "особеност" на българското книгоиздаване.
Как започна тази моя драма? Лесно - аз обожавам да чета (предимно научна и научно-популярна литература) и смея да твърдя, че се интересувам от нови книги и книги като цяло. Та по тази линия в полезрението ми с гръм и трясък нахлу "Топ мистериите на България": оглавява класациите, авторът ѝ обикаля страната, за да се среща с тълпи деца, които проявяват огромен интерес към неговата работа (книга, класации)... Разнежих се чак - има надежда, казвам си, щом има млади хора, които да подтикват децата да четат книги на подобна тема, има надежда. Дори братовчедка ми го похвали този Славчо (така ще го наричам този човек за по-лесно) и неговото (може и да не е - не смея да твърдя нищо) дигитално съдържание в YouTube: тематични класации на забележителности. Клиповете му са меко казано дълбоко разочароващи, ако трябва да бъда честна, тъй като информацията е от типа: "Милена се роди край Ямбол, живя и умря.", но предполагам, че целевата публиката това очаква от тези видеоклипове и не я е грижа ни за Милена, ни за ФАКТИТЕ около нея. И все пак бях развълнувана относно книгата, понеже реших, че ще бъде прекрасен подарък за моята майка, която не се интересува от история (като по-млада не разполагаше с времето или финансите, за да го прави), но ми беше споделила, че чете усилено за розетата от Плиска, тъй като я е заинтригувала значително. И с огромно желание в душата да помогна на майка си да прочете кратки истории за забележителностите в България аз направих грешката да закупя тази книга.
Ох, бедна ми душо! Бедна, наивна, Милено... Трябваше да очакваш нещо подобно, че и по-зле... Особено когато още заглавието на книгата те бие в челото с натрапчиво предупреждение: "ТОП мистериите на България"... "top" - тази чудесна българска дума...
Книгата пристигна и бях любопитна да проверя дали в нея присъства Мезешката куполна гробница. Мезешката куполна гробница не е нещо мистериозно. Изобщо дори. Тя е пълна с мистерии, които са свързани с липсата на информация. Реших, че има голяма вероятност да бъде включена в книгата, поради общия характер на материала: популярни туристически обекти. И не се подлъгах - там беше. Без да губя време разгърнах книгата на съответната страница и усмихната се зачетох.
Усмивката ми се стопи постепенно, но със завидна скорост и бе заменена от неопределена физиономия, която изразяваше предимно бяс и отвращение.
Първо - поздравления на Славчо (или който е "събрал" информацията), за името на мезешкия жител, открил бронзовия глиган - наистина е Ангел!!! И поздравленията ми секват тук, защото останалата част от "фактите" и "мистерията" около гробницата са продукт на нечие въображение.
Логично е да се попитате: "Ти пък откъде-накъде ще знаеш?!" и няма да сгрешите. Както вече споменах по-горе аз обожавам да чета; също така обожавам и да пиша от време на време (съвсем аматьорски, за забавление, в блог, създаден с цел дигитално ограмотяване). Така се случи, че по времето, в което книгата попадна в ръцете ми аз току-що бях приключила "статията" си за историята около откриването на Мезешката куполна гробница. Искам да подчертая, че за целта хвърлих немалко време и усилия, за да проверя информацията и стойността на литературата, която използвах, както и авторите ѝ. Няма да изпадам в повече подробности, тъй като считам това за излишно. Да продължа с впечатленията си от "сборника" на Славчо... ТЪЖНО е. Наистина тъжно - след яда и възмущението идва тъгата. Тъжно ми беше, че всичко е за пари и никой не го е еня за ИСТИНАТА, ФАКТИТЕ и ОТГОВОРНОСТТА, която идва с представянето на подобен вид материал пред толкова млада и крехка публика, която попива тези ЛЪЖИ.
Да, лъжи. Няма да се извинявам. Всичко що не е доказана истина е лъжа. Няколко вида лъжи обитават "писанието" на Славчо за Мезешката гробница (отделни примери):

1. Фактологически

Твърдението, че откривателят на статуята чупи всичките ѝ крака и муцуната.
Няма нищо такова, но за да знае това, предполагам, човек наистина трябва да седне и чете!

2. Фактологически с елемент на логическа липса:

Като следната глупост: входът на гробницата бил покрит с (книгата не е при мен, така че нямам възможността да цитирам) клони (може и храсти да беше, но клоня към клоните, защото беше безподобна щуротия и много се бях ядосала).
Сериозно?! Клони?! Клони??? Археологията мълчи, а на мен ми се ще и Славчо да беше сторил същото...

3. Фактологически с елемент на езотерични намеци:

Нулево магнитно поле... нулево магнитно поле...
"Мистерията" на гробницата: в гробната камера съществува нулево магнитно поле.
Да, добре. Това откъде дойде? Аха, от блога на някакъв човек, който е направил "научни" измервания с компаса вграден във фотоапарата си (стрелката, цитирам "криволичи")... Да се смея ли, да плача ли? И аз нямам представа на този етап... Едно е ясно - научни изследвания няма, но нулеви магнитни полета - с лопата да ги ринеш в името на... МИСТЕРИЯТА.

4. Внушаващи малоценност:

Че българите едва ли не "любезничат и правят услуга" (тук перифразирам) на османската страна и предават липсващите крака (?!) от статуята!!!
Не е така Славчо, не е така, чедо... И ако беше седнал да ПРОЧЕТЕШ ФАКТИ, а не да ги СЪЧИНЯВАШ или ПРЕПИСВАШ (или които ги е съчинил и/или преписал тези неща) щеше да си наясно, че:

А. Пловдивския музей прави РАЗМЯНА с Отоманския имперски музей, като дава единственото краче, с което разполага за гипсова отливка на цялата статуя (днес отливката е част от експозицията на Хасковския регионален исторически музей).
Б. Не е хубаво да внушаваш на невръстната си публика, че нацията им е направила грешка и е обслужвала чужди интереси. Особено, когато това НЕ Е ИСТИНАТА!!!

5. Библиографски:

Най-голямата ЛЪЖА я оставих за десерт. Тя е, че Славчо (или автора на думичките във въпросната книга) е прочел труда на професор Богдан Филов. ИСТИНАТА е, че май е наблягано на литературната самодейност на българина: блогове и статийки под 3000 думи със съмнителна научна стойност...

Това са само примери; съществуват и други ГРЕШКИ (или ЛЪЖИ - както е по-удобно). Приключих с четенето на нечий драскачески напън за Мезешката куполна гробница и приключих с четенето на тази "книга". Не я дочетох; нямах желание да се ядосвам или да бъда лъгана и подвеждана от хора ГЛАДНИ ЗА ПАРИ.
Тази "книга" за мен е БЕЗХАБЕРИЕ от страна на автора и издателството, от страна на всички замесени с излизането на бял свят на "Топ мистериите на България". Жалко за децата, жалко за неосведомеността, жалко за невниманието, жалко за непукизма и неистовото желание на някого да си напълни джобовете... Тъжно е.
Копието на тази "книга", което закупих няма да го подаря на моята майка. По-добре да не чете резултатите от нечий мързел и безотговорност. За доброто на останалите читатели се надявам да няма такива покъртителни случаи в останалата част от тази книга. Надявам се, макар и бегло, че родителите се интересуват какво четат децата им и осъзнават, че тази книга не трябва да бъде част от четивото им... Не и докато не мине основна проверка на фактологията и библиографията.

И накрая - лично обръщение към автора: Моля Ви, осъзнайте какво правите, каква отговорност носите... Ако ли не - просто престанете. Вярвам, знаете колко е лошо да се лъже - било то волно или неволно. Проверявайте информацията си обстойно!

от Ралица Динева / дата: 03 юни 2019

Невероятна! Всеки българин трябва да я прочете задължително. Много приятна за четене, дава изключително много знания за произхода ни и за нашите невероятни места,които са тъй мистични.

от Светослав / дата: 09 яну 2019

Наистина е интересна. Лично аз научих твърде нови и интересни материали

от Елена / дата: 03 яну 2019

Книгата е страхотна, чете се с лекота. Походяща е за всеки. Провокира емоция в самия теб, докато я четеш. Карате да се гордееш с родината си и искаш да посетиш всяко едно кътче, което е описано в нея. Това е от четивата, при които, като затвориш последната страница, ти се иска да има още няколко оставащи страници.

от Мария / дата: 29 дек 2018

Книгата е много интересна, написана на разбираем за обикновения читател език, чете се бързо, а илюстрациите помагат да си представим нещата. Аз лично я четох пред компютъра с търсене на повече илюстративен материал. За повечето от представените мистерии съм чела и гледала доста. Винаги съм си задавала въпроса защо никой от присъстващите при "гробницата на Бастет" не е направил снимка. За съжаление и в тази книга отговор няма :))

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]